Hashrate Bitcoinu dosiahol nový historický vrchol, ziskovosť ťažiarov klesá

Share This Post

Rýchlosť hashovania v sieti Bitcoinu dosiahla nové historické maximum, a to viac ako 540 exahasha za sekundu. Cena hashovania a ziskovosť však opäť klesajú.

Hashrate Bitcoinu dosiahol nový historický vrchol, ziskovosť ťažiarov klesáGraf znázorňujúci hash rate Bitcoinu v priebehu roka 2023. Zdroj: blockchain.com

Výpočtový výkon siete Bitcoinu alebo ťažobný hashrate dosiahol na Štedrý deň nové historické maximum. To však v súvislosti s poklesom ziskovosti zvyšuje tlak na ťažiarov.

Podľa servera Blockchain.com dosiahla 25. decembra hashovacia rýchlosť Bitcoinu historického maxima 544 exahov za sekundu (EH/s). Údaje potvrdila spoločnosť Bitinfocharts, ktorá cez víkend zaznamenala priemerný vrchol hashratu.

Tento rekord prichádza v čase, keď sa rýchlosť hashovania v sieti tento rok viac ako zdvojnásobila a od januára stúpla o 130 %.  

V rovnakom období, kedy sa zvyšoval hashrate BTC, cena aktíva prakticky kopírovala graf. Od 1. januára 2023 tak vzrástla o viac ako 150 %.

Spoluzakladateľ spoločnosti Reflexivity Research Will Clemente sa pozrel na mieru hashovania v logaritmickom meradle s komentárom: „Zákaz ťažby v Číne v lete 2021 je sotva pehou,“ povedal Clemente. „Predstavte si, že by zanikla najbezpečnejšia decentralizovaná open-source peňažná sieť na planéte, to by som nebol sám sebou.“

Čo značí vysoká cena hashovania

Vysoký hashrate môže byť príjemný pre teoretické cenové modely, ako je implikovaná cena upravená o hash. Nie je však dobrou správou pre ťažiarov, ktorí musia obetovať viac energie, aby zaistili ďalší blok.

Cena hashovania, fungujúca ako meradlo ziskovosti, v uplynulom týždni klesla, pretože ochladlo povznesenie okolo rádového zápisu BRC-20. Podľa HashrateIndexu je v súčasnej dobe cena hashovania 0,09 dolára za terahash za sekundu a deň.

Ziskovosť od svojho maxima z roku 2023, ktoré bolo 17. decembra na úrovni 0,136 USD/TH/s/deň, klesla o 34 %. Cena hashovania často prudko stúpa počas zvýšeného dopytu, čo spôsobuje vysoké transakčné poplatky.

„Blížime sa takmer k celému roku bez úplného vyčistenia bitcoinových mempoolov, pričom od februára udržujeme zvýšený tlak na poplatky,“ poznamenal analytik Glassnode s prezývkou Checkmatey.

Hashrate Bitcoinu dosiahol nový historický vrchol, ziskovosť ťažiarov klesáCena hashovania bitcoinu ($/TH/s/deň) 1 mesiac. Zdroj: hashrateindex.com

Rýchlosť hashovania v sieti prvýkrát prekročila míľnik 500 EH/s na konci novembra.

Ak máte akúkoľvek otázku týkajúcu sa kryptomien, neváhajte sa pridať do našej diskusnej skupiny na Facebooku. Pre viac informácií sa nezabudnite pripojiť aj na náš oficiálny discord server KRYPTOMAGAZIN CZ, kde na vás čaká ďalší zábavný a zaujímavý obsah. Máme tiež Youtube kanál, kde môžete dať odber, aby vám neutieklo žiadne video alebo stream. Podporu nám môžete vyjadriť skrze Patreon TU.

Zdroje: cointelegraph.com

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...