Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat!

Černá rajčata jsou jednou ze zajímavých a méně známých odrůd rajčat, která vypadají na talíři velmi efektivně, ačkoliv chutí se od běžných červených rajčat nijak neliší. Pojďme si tedy blíže představit tyto netradiční odrůdy rajčat.

Černá rajčata patří mezi netradiční odrůdy rajčat
Černá rajčata patří mezi netradiční odrůdy rajčat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Netypické odrůdy rajčat

Jak se liší netypické odrůdy rajčat od těch typických? Běžné odrůdy rajčat jsou většinou kulaté a červené. Dnes už ale mezi běžné odrůdy rajčat můžeme zařadit rajčata žlutá, oranžová nebo zelená. A kromě rajčat kulatých jsou velmi oblíbená rajčata soudková nebo oválná. Ale setkali jste se už s černými rajčaty?

Jedná se především o kultivar Indigo Rose. Vznikl standardními šlechtitelskými postupy z rajčat fialové barvy, která divoce rostou v Chile a v okolí Galapážských ostrovů. Barva rajčat je nejprve modrozelená a postupně tyto netypické plody dozrávají do černa.

Rajče tmavé, téměř černé barvy Indigo Rose je prvním černým rajčetem, které je oficiálně registrováno v EU a proto se zde smí i distribuovat. Indigo Rose jako černá odrůda rajčat spatřila světlo světa v USA. Plody jsou spíše menší, jejich hmotnost je 70 – 80 gramů, s výjimkou odrůdy Black Krim, která má plody velké až 12 cm.

Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat!
Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat! (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Černá rajčata mají na rozdíl od běžných odrůd rajčat jednu zvláštnost, pokud pomineme barvu plodů. Mimochodem, víte, co je příčinou této zvláštní barvy? Jedná se o přítomnost flavonoidů, které zapříčiňují onu netradiční černou barvu. Další zvláštností pak je, že se v nich nachází mnohem větší množství antokyanů. Anthokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, která jsou výbornou prevencí především proti onemocnění kardiovaskulárního systému či stařecké demenci.

Černá odrůda rajčat cherry

Odrůdou rajčat cherry je Solanum lycopersicum. Tyto plody mají tmavě červenou až načernalou barvu. Rajčátka jsou spíše menší, s váhou 20–40 g, zato jich je ale na každém trsu více než 20. Rostlina se řadí mezi spíše vyšší tyčkové odrůdy, proto je potřeba během růstu vytvořit rostlinám podporu. Hodí se k pěstování na zahradě, ale také ve skleníku. Plody jsou velmi chutné, lehce nasládlé.

Black zebra

Rajče Black zebra je keříčková odrůda rajčat, která je vhodná především k pěstování v truhlících, na balkónech nebo na terasách. Odrůda je typická svými kulatými plody, které mohou mít až tmavě fialovou barvu. Rajčátka mají intenzivní sladkou chuť, tuhou dužinu a vydrží dlouho zralá.

Jak poznáme, že jsou tyto odrůdy rajčat zralé?

Dužina nezralých plodů je stejně jako u běžných rajčat zelená, v době zrání se vybarvuje do červené barvy a do černa se vybarví až ve finální fázi zrání díky sluníčku. Plody je proto třeba nechat pořádně vyzrát, protože jinak by nebyly chutné. Zralé plody černých rajčat mají běžnou rajčatovou chuť, čímž se od běžných odrůd rajčat neliší.

Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat!
Jak chutnají černá rajčata? Poradíme, jak je pěstovat! (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Další, méně známé odrůdy rajčat s typickou černou barvou

  • Kumato – průměr plodu je 5 až 7 cm, rostlina vyroste do výšky až 2 m, odrůda je velmi odolná vůči většině chorob rajčat
  • Black Krim – rostlina dorůstá 1,5 metru, plod je velký až 12 cm
  • Black Cherry – mini rajčátka s velikostí plodu 2 až 3 cm. Tyčkové rajče s drobnými, třešňovými plody tmavé hnědofialové barvy. Vzhledově zajímavé, výnosné a chutné.
  • Blueberry – tyčkové rajče malých plodů (2 až 4 cm)

Pěstování černých odrůd rajčat

Tyto netypické odrůdy rajčat nemají žádné zvláštní nároky na pěstování a pěstují se tedy stejně jako jakákoliv jiná rajčata, s přihlédnutím pouze na to, zda jsou to rajčata určená do skleníku nebo na záhony. Téměř všechny odrůdy rajčat jsou náchylné na plísně a další zhoubné choroby. Většině chorob předejdete, když zasadíte sazeničky ve správnou dobu, tedy nejdříve v druhé polovině března. Velmi důležitá je dostatečná závlaha v průběhu celé vegetace, kořenový systém nesmí nikdy proschnout. Zvažte použití mulčovací kůry, která udrží závlahu na místě. Škodit může ale i přemokření.

Rostlinám může také škodit přehnojování dusíkem či draslíkem, naopak nedostatek fosforu může rostlinu zahubit. Nadměrné vystavení slunečnímu záření může způsobit poškození rostlinné tkáně, ale nedostatek slunečního svitu způsobí nedostatečné probarvení plodů.

Existuje hned několik různých druhů hub, které přežívají v půdě a mohou infikovat rajčata. Hniloba se obvykle projevuje na zralých rajčatech, ale může postihnout i zelené plody. Důvodem je dotyk plodů s vlhkou zeminou.

Tipy pro výsev semen:

  • Květináče s osivem rovnoměrně naplňte zeminou pro zeleninu.
  • Do každé nádoby vyvrtejte asi 0,5 cm hlubokou jamku.
  • Semena rajčat vysévejte jednotlivě do výsevních nádob, a poté je lehce zasypte pěstební zeminou.
  • Půdu udržujte vlhkou. Nejjednodušší závlahu lze provádět pomocí ručního postřikovače. Dbejte na to, aby půda nikdy nevyschla.
  • Semínka rajčat umístěte na světlé a teplé místo, například na okenní parapet.

Publikováno: před 6 měsíci, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ceskestavby.cz, dobrasemena.cz, nasezahrada.com, semena.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Nové odrůdy brambor a rajčat

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Ludmila Dušková tentokrát ve své poradně představuje nové odrůdy brambor a rajčat.

Pěstování rajčat a jejich odrůdy

Popis jednotlivých odrůd rajčat, kde je pěstovat, jak je pěstovat a k čemu jsou nejvhodnější + kuriozita pažitka čínská a její popis.

Netradiční odrůdy zeleniny, ovoce

Poradna Ludmily Duškové, ukázka netradičních druhů zeleniny a ovoce (např. bílé jahody, žlutá cuketa, artyčoky apod.)

Vysévání rajčat doma

Keříková rajčata lze pěstovat i doma na balkóně, když víte jak.

Novinky v odrůdách zeleniny a ovoce

Poradna Ludmily Duškové, novinky v odrůdách zeleniny (paprika, rajčata, fazole) a ovoce (hroznové víno, maliny).

Jak vysévat netradiční odrůdy rajčat

Na Josefa je ten správný čas pro výsev rajčat. Semena navíc namoříme přírodním přípravkem a tím si připravíme zcela zdravou a silnou úrodu.

ČTĚTE DÁLE

Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti
Kamyšník přímořský – mokřadní plevel, který často uniká pozornosti

Rostliny

Kamyšník je mokřadní plevel a vytrvalá rostlina, která úporně setrvává na stanovišti díky mohutnému kořenovému systému. Semena se šíří pomocí vody i zvířat.

Co má jaterník společného s játry?
Co má jaterník společného s játry?

Rostliny

Jaterníky jsou malé vytrvalé byliny, které obvykle rostou nízko nad zemí. Pěstování jaterníků v zahradách je odvislé od jejich specifických požadavků.

Květinky jak z pokojíčku pro panenky
Květinky jak z pokojíčku pro panenky

Rostliny

Mini pokojové rostliny jsou vlastně taková miminka běžně pěstovaných pokojovek. Hodí se do malých bytů a skrytých zákoutí a péče o ně není nijak náročná.

Kaktusy v interiéru i exteriéru
Kaktusy v interiéru i exteriéru

Rostliny

Nejznámější druhy kaktusů se u nás pěstují zcela běžně jako pokojovky, ale i jako venkovní rostliny. Pokud budou mít správné podmínky, budou dobře růst.

Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny
Kakost maličký je velkým problémem pro obilniny a okopaniny

Rostliny

Kakost maličký je nízká bylina, která může pěstitelům připravit poměrně velké problémy. Není původním druhem u nás, ale již velmi dobře zdomácněla.

Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?
Dá se u nás pěstovat fenykl řapíkatý?

Rostliny

Fenykl řapíkatý patří mezi méně obvyklé druhy zeleniny, které se u nás ale dají bez obtíží pěstovat. Fenykl je zdrojem vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku
Violky, malé jarní víly ve fialovém kabátku

Rostliny

Jistě na zahradě pěstujete některé druhy violek. Jedny z těch nejběžnějších jsou zahradní macešky. Jejich pěstování je nenáročné a barevná odměna je veliká.

Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?
Jaké houby naleznete nejčastěji na vaší zahradě?

Rostliny

Houby na zahradě rostou ve stínu až polostínu – ideálně v blízkosti keřů či stromů. Potřebují dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Ne vždy jsou ale vítané.

Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina
Jitrocel větší je díky jitroceli kopinatému poněkud opomíjená bylina

Rostliny

Nerovnocenný boj člověka s přírodou, který často vyhrává plevel, je jako boj s větrnými mlýny. Některé druhy jitrocele jsou zvlášť odolné a úporné.

Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky
Zahradní škůdci jsou i vynikajícími pomocníky

Rostliny

Užitečný plevel je všudypřítomný – avšak není to jen škůdce, protože najde hojné využití v kuchyni a také ve vaší domácí lékárničce.

Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem
Jitrocel prostřední je v trávníku nepříjemným plevelem

Rostliny

Jitrocel prostřední je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje jako nepříjemný plevel v trávnících. Jeho likvidace je praktičtější pomocí selektivních herbicidů.

Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok
Odstranění borky nesmí způsobit stromu šok

Rostliny

Borka stromu je odumřelá povrchová vrstva na kmeni, která má různou tloušťku. Zahrádkáři ji odstraňují – zároveň se tak zbavují i zazimovaných škůdců.