Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu

Vyšívaný koberec je vkusným doplňkem každé domácnosti. Vyjímá se snad v každé místnosti, ale obývací pokoj jednoznačně dominuje. Místnost dokáže zútulnit a vytvoří tak oázu klidu s jemně hřejivým nádechem. Jak takový koberec vybrat?

Vyšívaný koberec by měl korespondovat se zbytkem místnosti
Vyšívaný koberec by měl korespondovat se zbytkem místnosti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vyšívaný koberec je luxusním doplňkem každé domácnosti

Kusové koberce postupem času vytlačily celoplošné koberce a staly se naprostou jedničkou. Jedná se o prvek, který nikdy nepřehlédneme a který by měl ladit s ostatním vybavením místnosti.

Vyšívaný koberec je tkanina, kde smyčková vlákna pronikají přes podkladovou látku. Smyčky mohou být ponechány tak, jak jsou, nebo je možné je naříznout. Pro větší pevnost a stabilitu bývá ze spodní části koberce nalepena sekundární podložka. Pomocí různých technik lze vyrobit širokou škálu vzorů i textur. Mezi koberce, kde jsou smyčky ponechány, můžeme zařadit např. koberce berberské, level loop či s víceúrovňovou smyčkou.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Berberské koberce jsou svým vzhledem velice podobné hustým vlněným kobercům, jež vyráběly berberské kmeny. Jejich smyčková struktura bývá vyrobena ze silných přízí vlny, nylonu, polypropylenu nebo kombinací těchto materiálů. Vzhled vyšívaného koberce bývá smyčkový či víceúrovňový.

Obývací pokoj můžeme též doladit kobercem, kterému se říká „level loop“. Jedná se o velice pružný a odolný vyšívaný koberec. Všechny smyčky tohoto koberce jsou tvořeny ve stejné výšce, což zaručuje přirozený ležérní vzhled. Tento koberec je ideálním propojením praktičnosti a luxusu.

Pro obývací pokoje, kde bývá celý den poměrně rušno, jsou vhodné kusové koberce s víceúrovňovou smyčkou. Koberce nenásilně vytvářejí neformální vzhled a jsou velice shovívavé ke skvrnám.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vyšívané koberce mohou být vyrobeny s tzv. naříznutým vláknem. Do této skupiny spadají koberce „fre-say“. Jedná se o tkaninu se strukturou podobnou saským kobercům. Jejich příze je však pevněji zakroucená a měla by být i tepelně zafixovaná. Hustě stlačený povrch s poměrně nízkým vlasem vytváří hrubou oblázkovou texturu, která je poměrně odolná vůči skvrnám i otiskům stop. Domácnosti s dětmi tento koberec velice ocení. Naopak saské koberce, vyrobené opět ze sekaných přízí, mívají spíše elegantní povrch. Mají však tendenci zobrazovat nechtěné stopy a nežádoucí fleky. Pro domácnosti s malými dětmi se moc nehodí.

Velice populárním kobercem s řezaným vlasem je též vyšívaný koberec s kroucenou texturou, která musí být zakroucená velice pevně. V neposlední řadě se můžeme setkat s koberci velurovými či plyšovými. Vlas koberce je ve velice nízké výšce, vlákna se stříhají, aby se dosáhlo velmi jemného povrchu. Konce vláken mají velmi malý zákrut. Navíc se spojují dohromady, čímž se hladký vhled ještě zvyšuje. Sametové vyšívané koberce mají tendenci ukazovat veškeré stopy, při intenzivnějším používání dochází k tzv. stínování. Díky této vlastnosti se koberce hodí spíše pro místnosti s příležitostným užíváním.

Vyšívané koberce mohou být samozřejmě vyrobeny i kombinací smyček a řezaného vlasu. Seřízne se pouze část vlasu tak, aby vytvořil chomáč. Smyčky následně vytvářejí nejrůznější vzory. Tyto koberce mají vícestupňový povrch a vynikající schopnost skrýt nechtěně šlápoty. Jsou ideální pro domácnosti, kde bude koberec zatěžován každodenním používáním. Vyšívané koberce mohou mít i různou délku vlasu. Co se týká koberců s dlouhým vlasem, jejich popularita se celkem různí. Jako nové vypadají úžasně, ale svým každodenním používáním ztrácí na přirozené eleganci.

Jak správně vybrat vyšívaný koberec do obývacího pokoje

Před samotnou koupí koberce je důležité zvážit hned několik faktorů. Naprostou prioritou je pro nás styl. Obývací pokoj vždy zařizujeme v určitém stylu a kusový koberec by jej měl doplnit. Jestliže jsme vyznavači jednoduchého minimalistického stylu, nemůžeme do místnosti pořídit rustikální vyšívaný koberec. Pohled na tento doplněk by byl jako pěstí na oko.

Dalším kritériem při výběru koberce je jeho velikost. Musíme si pečlivě rozmyslet, zda chceme kobercem zakrýt většinu plochy místnosti, nebo toužíme pouze po malém koberci, který podtrhne vzhled místnosti a dodá důraz sedací soupravě. Také materiál hraje svou roli. Při výběru bereme v úvahu odolnost proti opotřebení, pohodlí a nenáročnou údržbu použitého materiálu.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kromě stylu je pro většinu z nás důležitá barva vyšívaného koberce a vzor, který je pro něj dominantní. Jak dobře víme, světlé barvy opticky rozšiřují prostor, naopak tmavé dodávají pokoji jistou intimitu. Jestliže jsme si pořídili do obývacího pokoje nábytek s pestrým vzorem, jednobarevný koberec celou místnost zjemní. V opačném případě, kdy je místnost vybavena jednobarevným nábytkem, pestrý koberec může vytvořit zajímavý kontrast.

Některé materiály vyžadují častější péči. Je dobré tedy zvážit, kolik času jsme ochotni věnovat údržbě našeho vyšívaného koberce. Vzhledem k tomu, že koupě koberce představuje investici na několik let, není dobré tuto akci nijak uspěchat. Každý specializovaný obchod nám rád na požádání poskytne vzorky koberců, které nás zaujaly.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vyšívané koberce v nejžádanějších stylech

Nejběžnějšími a zároveň nejoblíbenějšími styly současné doby jsou koberce ve skandinávském stylu, které dodávají místnosti jistu pohodu a klid. V tomto stylu je dobré volit koberec z přírodních materiálů. Koberce bývají často jemně vzorované a dominují jim neutrální barvy v odstínech bílé, šedé a krémové.

Další velice oblíbenou variantou je tzv. boho styl. Tyto koberce se vyznačují světlými barvami, např. hnědou či šedou. Koberce se vyrábějí z přírodních materiálů, jakými jsou vlna, len a juta. Jejich vzory jsou zcela nenápadné a tvar může být čtvercový i kulatý. V některých případech se setkáme s kombinací několika boho koberců vedle sebe.

Někteří z nás dávají přednost vyšívaným kobercům v orientálním stylu.  Můžeme si pořídit ručně tkaný perský koberec nebo volit levnější variantu. Koberce se vyznačují nejrůznějšími mozaikami a složitými vzory tkanými v mnoha barvách. Z hlediska materiálu se jako nejvhodnější jeví vlna.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Několik posledních let je v oblibě retro styl, který je velice hravý, proto nemůžeme šlápnout vedle ani bláznivým kouskem v podobě kusového koberce. Pokud však paříme mezi lidi, kteří vyžadují luxus, a finanční stránka pro ně nehraje žádnou roli, je dobré investovat do ručně tkaného, vlněného či bavlněného koberce.

Jak správně vyčistit vyšívaný koberec

Vyšívaný koberec je denně vystaven běžnému namáhání a mechanickému poškozování. Aby nás mohl blažit svou přítomností po dlouhá léta, je dobré mu poskytnout dostatečnou péči. Při případné nehodě tedy není vhodné zkoušet nové neověřené metody. Právě ty nejjednodušší a vyzkoušené, jsou většinou správné a udrží koberec po dlouhá leta v perfektní kondici.

Publikováno: před 5 měsíci, Autor: autor: Beáta Boháčová | zdroj: www.carpet1st.co.uk, www.flooringamerica.com, www.westwing.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Zimní dekorace na větvi

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak si vyrobit zimní dekoraci na stěnu?

Co vyrobit ze starých věcí

Reportáž o výrobě dekorace ze starých věcí.

Sbírka betlémů

Sbírka betlémů u paní Aleny Sienské v České Bělé a tip na výrobu domácího betléma z rákosu

Jak vyrobit dekorativní bambulkový věnec

Návod na výrobu krásného věnce z přízových bambulek.

Jak při výcviku psa používat klikr?

Jak naučit svého psa jakýkoliv kousek? Použijte klikr. Naučíme Vás to.

Jak vyrobit originální rohožku

Jak vyrobit originální rohožku

ČTĚTE DÁLE

Ve Skandinávii si na lapače prachu nepotrpí
Ve Skandinávii si na lapače prachu nepotrpí

Design

Oblíbený skandinávský design obdivuje celý svět a využít ho můžete i vy při zařizování svého domova, protože je nadčasový.

Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu
Vyšívaný koberec vytvoří v obýváku oázu klidu

Design

Vyšívaný koberec ovlivňuje naši každodenní náladu a vyvolává v nás pocit pohody. Jak správně vybrat vhodný designový doplněk obývacího pokoje?

Inspirujte se těmi nejnovějšími trendy v stolování
Inspirujte se těmi nejnovějšími trendy v stolování

Design

Trendy v stolování jsou proměnlivé stejně jako trendy, které se týkají šatníku. Inspirujte se proto u nás těmi nejnovějšími trendy a oblečte stůl do nového.

Nejmodernější trendy v udržitelném designu. Nápady nejen pro interiér
Nejmodernější trendy v udržitelném designu. Nápady nejen pro interiér

Design

Udržitelný trend designu, jenž je úzce spjat s přírodou, to je biofilní design. Uvědomuje si naši přirozenou touhu ve spojení s přírodou. A umožňuje nám to.

Pořizujete si novou lampu či lampičku? Pomůžeme vám s výběrem
Pořizujete si novou lampu či lampičku? Pomůžeme vám s výběrem

Design

Výběr lampy a lampičky do interiéru se může řídit několika faktory. Když pomineme cenu, zajímáme se o materiály a barvy. A co dalšího ovlivňuje výběr?

Pomocí krajky ozdobíte každý domov
Pomocí krajky ozdobíte každý domov

Design

Líbí se vám krajka v interiéru? Určitě se nebojte ji využít, hodí se totiž díky své variabilitě do každého typu interiéru, stačí si vybrat tu správnou.

Zařiďte si svůj domov stylově, inspirujte se těmi nejnovějšími trendy
Zařiďte si svůj domov stylově, inspirujte se těmi nejnovějšími trendy

Design

Styly interiérového designu jsou v dnešní době ovlivněny také TikTokem. Nejinak vznikla ostatně i mikro-estetika Tomatocore. Vyzkoušejte ji s námi.

Mramor dodá domácnosti tížený luxus
Mramor dodá domácnosti tížený luxus

Design

Přírodní kámen v interiéru je vhodným materiálem při rekonstrukci domu i panelákového bytu. Kde všude jej můžeme použít, se dozvíme právě v tomto článku.

Zrcadlo umí zvětšit prostor i vytvořit fokus
Zrcadlo umí zvětšit prostor i vytvořit fokus

Design

Zrcadla v moderním interiéru umí zvětšit a prosvětlit prostor, dát nový vzhled místnosti i vytvořit ojedinělý fokus. Jak o zrcadla pečovat?

Pomocí krajky ozdobíte každý domov
Pomocí krajky ozdobíte každý domov

Design

Líbí se vám krajka v interiéru? Určitě se nebojte ji využít, hodí se totiž díky své variabilitě do každého typu interiéru, stačí si vybrat tu správnou.

Surové dřevo v interiéru je trendy
Surové dřevo v interiéru je trendy

Design

Aranžmá dřeva v interiéru dokazuje, že nábytek a doplňky z minimálně opracovaného dřeva jsou stále v módě. Inspirujte se těmi nejnovějšími trendy.

Designové kohoutky na vodu do vašeho domova
Designové kohoutky na vodu do vašeho domova

Design

Design je jedním z hlavních faktorů, podle kterých si vybíráme kohoutky na vodu k bateriím nejen do koupelen nebo na WC, ale jsou zásadní i do kuchyní.