Víte, co je na proměnách v interiéru to nejhorší?

Proměny v interiéru jsou velmi často spojeny také s výměnou nábytku. Dokazuje to i fakt, že prodeji nábytku se v Česku daří a v posledních letech trhá rekordy. Otázkou ale je, zda je to doopravdy nutné. Není možné dosáhnout stylového interiéru i jiným způsobem? A přemýšleli jste někdy, kde nakonec skončí vámi vyřazený nábytek?

Proměny v interiéru jsou velmi často o nábytku
Proměny v interiéru jsou velmi často o nábytku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Proměny v interiéru 21. století

Proměny v interiéru ještě před nedávnem probíhaly trochu jiným způsobem než dnes. Když se tehdy nakupoval nábytek do interiéru, kupoval se s myšlenkou, aby nám co nejdéle vydržel (ideálně celý život). Ty nejlepší kusy se dokonce dědily. Takový nábytek měl hodnotu, dnes je tomu však jinak. Nábytek se mnohdy mění – i každé dva nebo tři roky. To je ale samozřejmě spojeno s neuvěřitelným množstvím odpadu. Věděli jste třeba, že jen v Česku každý rok vyhodíme až čtvrt milionu tun nábytku? Co to znamená? A proč tomu tak je?

Za všechno může sériový nábytek

Sériový nábytek v druhé polovině 19. století změnil svět. Díky němu totiž nábytek zlevnil a stal se dostupnějším pro širokou veřejnost, což bylo skvělé. Jenže se nám to v posledních desetiletích nějak zvrhlo. Ještě do roku 1960 bylo vše v pořádku. Víte však, že se od roku 1960 zvýšilo roční vyhazování nábytku až o 450 %? Co se stalo? Mnoho. Z nábytku s hodnotou se stal levný nábytek, který se stejně jako oblečení honí za těmi nejžhavějšími módními trendy. Díky tomu však jeho životnost mnohdy nepřesahuje 5 let. Děsivé? Vítejte ve světě rychlého nábytku.

Definice rychlého nábytku

Definice rychlého nábytku říká, že rychlý nábytek je takový, který je vyroben tak, aby vydržel velmi krátkou dobu (má tedy malou životnost). Obvykle jde o dobu 1–5 let. Rychlý nábytek je zpravidla vyroben z levných a nekvalitních materiálů (často na bázi plastu). Patří sem ale také nábytek vyrobený z laminátu, dýhy nebo dřevotřísky. Faktem také je, že byť se může pochlubit nízkou pořizovací cenou, v konečném výsledku vás může vyjít mnohem dráž, protože ho musíte po krátké době vyměnit za nový. Definici rychlého nábytku pak splňuje i takový nábytek, který je vyměněn (do 5 let po zakoupení) ne proto, že by byl starý nebo zničený, ale proto, že nevyhovuje aktuálním trendům.

Víte, co je na proměnách v interiéru to nejhorší?
Víte, co je na proměnách v interiéru to nejhorší? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V čem spočívá problematika rychlého nábytku?

  • Pokud se takto vyrobený levný nábytek poškodí, nelze jej bohužel obrousit, opravit a třeba nalakovat – navíc pokud je takový materiál vystaven vlhkosti, tak bobtná a hnije. Laminát pak praská a loupe se.
  • Toxické chemikálie přidávané do nábytku během jejich výroby jako třeba formaldehyd a chlorovaný tris, mohou v domácnostech kontaminovat vzduch i vodu.
  • Na výrobu je zapotřebí velké množství vody. Nejvíce vody se přitom spotřebuje během barvení.
  • Produkce sériového nábytku je spojena s nadměrným a mnohdy i nelegálním odlesňováním. Možná jste to nevěděli, ale 1 kus dřevěného nábytku je vyroben zhruba z 1 stromu.
  • Takto vyhozený nábytek, končí na skládce, kde k rozkladu nedojde ani za řadu desítek let.

Rychlý nábytek v České republice

Ano, i Česká republika se potýká s problematikou rychlého nábytku. Každý rok se totiž každý z nás zbaví jednoho křesla. Ve skutečnosti se pak nejvíce zbavujeme pohovek, postelí a dřevěných židlí. Zajímavé je, že skoro vůbec nevyhazujeme venkovní nábytek nebo dětské postýlky. Nejčastějším důvodem, proč jde nábytek z domu, není přitom to, že je poničený nebo starý, ale jednoduše to, že jste si místo něho koupili prostě nový. Na druhém místě je potom z důvodu rekonstrukce. Naštěstí u nás nechtěný nábytek (na rozdíl od jiných zemí) nejčastěji končí v recyklačním centru nebo ve sběrném dvoře. Lidé nábytek také darují, nebo prodají. Velké množství nábytku končí ve sklepě nebo v garáži.

Víte, co je na proměnách v interiéru to nejhorší?
Víte, co je na proměnách v interiéru to nejhorší? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co tedy změnit?

  • Především svůj přístup k nábytku. Nábytek není jednorázový, a i když už vás nebaví, najděte si způsoby, jak dát starým kouskům nový život – můžete je recyklovat, nebo je pošlete dál.
  • Zacházejte se svými nákupy nábytku jako s dlouhodobou investicí. Zvažte proto své stávající potřeby, nově vznikající potřeby a budoucí potřeby vaší domácnosti. Ptejte se, zda daný kus nábytku skutečně potřebujete.
  • Před nákupem nábytku zvažte jeho materiál. Mějte na paměti, že nový nábytek by měl být nadčasový a vyrobený z kvalitních materiálů. Při nákupu se vyhněte módním barvám.
  • Samozřejmě je vždy lepší, když je nábytek z Česka než z druhé strany planety, protože doprava zbytečně zatěžuje životní prostředí.
  • Pokud potřebujete nový nábytek, porozhlédněte se nejprve po nějakých kouscích z druhé ruky.
  • Prodlužte svému nábytku život. Pečujte o něj a udržujte ho tím správným způsobem. Pokud je to zapotřebí, opravte ho, zrenovujte nebo restaurujte.
  • Nezapomeňte, že méně je více. Není třeba, abyste své domovy zaplnili. Domov není skladiště. Každý kus by měl být především funkční a smysluplný. Je proto lepší mít doma vždy méně kusů nábytku, ale lepší kvality. Když jich je méně, můžete si dovolit investovat do dražších kousků.
  • V neposlední řadě prostě zpomalte. Váš domov přece nemusí být přehnaně zařízený a za každou cenu trendový, abyste se v něm cítili dobře a pohodlně. Útulnost spočívá v něčem jiném. Nemusíte mít svůj domov plně vybavený ani za jeden den. Pomalu vytvářený domov vám naopak zajistí zodpovědná rozhodnutí, pomůže vám to s investicí do takových kousků, které si skutečně zamilujete.

Publikováno: před 5 měsíci, Autor: 14.11.2023 10:33 | autor: Adriana Dosedělová | zdroj: architecturaldigest.com, bhg.com, edition.cnn.com, greenmatters.com, nytimes.com, theecohub.com

Mohlo by vás dále zajímat

Rychlá renovace starého nábytku nátěrem Vintage styl

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pokud máte doma nějaký starý kus nábytku, ukážeme vám, jak nábytek natřít, nebo nastříkat, abyste si ze starého nábytku vytvořili nový kus ve Vintage stylu.

Jak si opravit drobné nedostatky na dřevěném nábytku

Jak si opravit drobné nedostatky na dřevěném nábytku.

Návod na výrobu fotostěny ze starých dvířek

Stará dvířka z kuchyňské linky nebo almary můžou posloužit jako nástěnka, či rámeček pro vzpomínkové fotografie a pohledy.

Výroba zahradního baru ze starých palet

K létu neodmyslitelně patří grilování a zahradní párty, kde se vám bude hodit praktický bar. Vyrobte si ho na míru ze starých palet.

Drbátko pro kočky

Drbátko pro kočky z rejžáku a kartáčku

ČTĚTE DÁLE

Home office plný pohody a spokojenosti
Home office plný pohody a spokojenosti

Interiér

Pracovní zákoutí i velké pracovny, které si zařizujeme doma, si můžeme přizpůsobit svým potřebám a našemu vkusu, takže se v něm budeme cítit skvěle.

Udělejte si čas na kávu a pořádně si ji vychutnejte v jedinečném interiéru
Udělejte si čas na kávu a pořádně si ji vychutnejte v jedinečném interiéru

Interiér

Pauza na kávu čili fika je fenomén o tom, jak si Švédové užívají svou siestu. A jak se odráží v samotném interiéru? Pojďte se podívat a inspirovat.

Růžová dekorace na stůl nejen pro romantiky
Růžová dekorace na stůl nejen pro romantiky

Interiér

Růžové květiny doplníme především zelenými rostlinami, které podtrhnou sladkou barvu, ale zároveň jí dodají svěží vzhled. Dekoraci umístíme na stůl.

Chcete chutný, zdravý mléčný výrobek? Vyrobte si jej v jogurtovači
Chcete chutný, zdravý mléčný výrobek? Vyrobte si jej v jogurtovači

Interiér

Zdravá výživa hýbe světem. Jogurtovač je skvělý pomocník, díky kterému si v kuchyni vyrobíme z mléka svůj vlastní domácí jogurt. Vždy víme, co přesně jíme.

Pochopte sílu barev a jejich vliv na naši pohodu při tvorbě interiérového designu
Pochopte sílu barev a jejich vliv na naši pohodu při tvorbě interiérového designu

Interiér

Psychologie barev vás může mnoho naučit. Každá barva totiž ovlivňuje náladu člověka, produktivitu i chování. Poradíme, jak ji využít v interiérovém designu.

Multifunkční hrátky v interiéru pro soukromí i společné chvíle
Multifunkční hrátky v interiéru pro soukromí i společné chvíle

Interiér

Variabilní bydlení reflektuje dynamicky měnící se svět a nabízí způsob, jak co nejvíce trávit čas společně, přitom si nijak nepřekážet.

Gotický styl přinese do interiéru mystiku a tajuplnost
Gotický styl přinese do interiéru mystiku a tajuplnost

Interiér

Gotický styl v interiéru je jedinečnou kombinací luxusu a mystiky, která rozhodně osloví všechny příznivce originality a kreativity. Zkuste si jej zamilovat.

Věnec ze sušených rostlin pověsíte na dveře v kterékoliv roční době
Věnec ze sušených rostlin pověsíte na dveře v kterékoliv roční době

Interiér

Vyrobte si věnec na dveře pro každé roční období. Hlavními komponenty budou sušené rostliny, které, pokud se vám neomrzí, vydrží dlouho pěkné.

Tapety s interiérem dokážou hotové divy
Tapety s interiérem dokážou hotové divy

Interiér

Interiér s tapetami vypadá mnohem atraktivněji než prostá výmalba. Nevěříte? Podívejte se, co všechno dokáží tapety a proč byste si je měli pořídit.

Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky
Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky

Interiér

Sous-vide vaření pochází z Francie a nabízí netradiční a luxusní způsob přípravy pokrmů, které neztratí vynikající chuť, jsou šťavnaté a hlavně zdravé.

Jak se uplatní juta v interiérovém designu?
Jak se uplatní juta v interiérovém designu?

Interiér

Objevte široké použití juty jako textilie v interiéru i dekorace, floristického zboží nebo materiálu pro další tvoření v přírodním stylu v každém ročním období.

Bydlení budoucnosti
Bydlení budoucnosti

Interiér

Futurismus je styl v interiéru, který lze považovat za bydlení budoucnosti. Tento styl má až sci-fi prvky, které se uplatňují v bydlení i v architektuře.