EU bude méně závislá na dovozu klíčových surovin. Legislativa dostala finální razítko od europoslanců

Hlasování v Evropském parlamentu. © European Union 2023

Země EU mají podle normy do roku 2030 produkovat desetinu své spotřeby těchto materiálů, zpracovávat 40 procent a recyklovat 25 procent. Pro firmy by podle poslanců měly být motivací investiční pobídky a jednodušší administrativa.

Akt o kritických surovinách stanovuje seznam strategicky významných kovů, například lithia, kobaltu, titanu a dalších materiálů využívaných především v zelených či digitálních technologiích. Největším vývozcem těchto zdrojů do Evropy je Čína, která dodává například okolo 90 procent vzácných zemin i většinu spotřeby některých dalších kovů. Podle dnes schválené normy bude z jediné mimoevropské země moci pocházet nejvýše 65 procent dodávek konkrétního materiálu.

Europoslanci se na podobě pravidel v listopadu dohodli se zástupci unijních států. Než vstoupí v platnost, musí je ještě formálně potvrdit ministři členských zemí v Radě EU.

Norma by měla podpořit uzavírání strategických partnerství EU s dalšími zeměmi, aby do Unie směřovaly materiály z více různých zdrojů. Podle europoslanců má také motivovat firmy k větší aktivitě v oblasti těžby, zpracování i recyklace významných surovin.

„Cílenými ekonomickými pobídkami, jako jsou jednotné kontaktní místo a rychlé a jednoduché schvalovací řízení s jasnými lhůtami, nabízíme soukromým investorům jistotu, kterou k plánování svých projektů potřebují,“ prohlásila německá liberální zpravodajka návrhu Nicola Beerová.

Nerostné suroviny překreslují geopolitickou mapu. Evropa by měla hlavně snižovat spotřebu

V Evropské unii se poslední dobou stále častěji skloňují výrazy jako kritické nerostné suroviny, konkurenceschopnost či strategická autonomie. Do České republiky tato diskuze teprve přichází, díky rozsáhlým zásobám lithia se ale možná brzy ocitne v centru dění.

Kalendář