Americký ministr financí vyzývá federálního regulátora, aby dohlížel na stablecoiny

Share This Post


Janet Yellenová, ministryně financí Spojených států, řekla zákonodárcům, že Kongres by se měl zabývat mezerami v regulaci digitálních aktiv, z nichž některé mohou představovat rizika pro investory nebo finanční systém.

Při slyšení 6. února o výroční zprávě Rady pro dohled nad finanční stabilitou se předseda výboru sněmovního výboru pro finanční služby Patrick McHenry zeptal Yellenové na její názory na připravovanou legislativu zaměřenou na řešení stablecoinů a regulační jasnost kryptoprostoru. Ministryně financí označila regulaci za „kritickou“ pro určité oblasti, včetně ochrany držitelů peněženek a dohledu nad emitenty stablecoinů.

„Existuje mnoho oblastí s ohledem na digitální aktiva, kde máme jasnou regulační pravomoc, ale identifikovali jsme některé mezery, kde by pro ochranu spotřebitelských investorů a řešení rizika finanční stability bylo užitečné, aby Kongres přijal opatření k vyplnění mezery,“ řekla Yellen.

Ministryně financí poukázala na Commodity Futures Trading Commission (CFTC) s tím, že nemá žádnou „dozorčí regulační pravomoc“ nad komoditami na spotovém trhu souvisejícími s bitcoiny. Tvrdila, že stablecoiny představují riziko pro americký finanční systém a prosazují „federální regulační dno“ použitelné pro všechny státy USA spíše než současný přístup stát od státu.

„Federální regulátor by měl mít možnost rozhodnout, zda by měl mít emitent stablecoinů zakázáno vydávat takové aktivum.“

Dva zákony na čekací listině

Yellenové poznámky zopakovaly předchozí veřejné komentáře ministryně financí, ve kterých vyzvala k vytvoření robustního regulačního rámce pro řízení kryptoměn ve Spojených státech. Sněmovní výbor pro finanční služby schválil v červenci 2023 zákon o finančních inovacích a technologiích pro 21. století a zákon o Clarity for Payment Stablecoins. Oba návrhy zákonů čekají na hlasování ve Sněmovně.

Zástupce McHenry, který od ledna 2023 předsedá sněmovnímu výboru pro finanční služby, se chystá opustit úřad v roce 2025 poté, co oznámil, že neplánuje znovu kandidovat. Dopad, který by jeho odchod mohl mít na regulaci digitálních aktiv, není jasný.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...