Kdo je zaměstnanec a kdo živnostník? Paskvil z pera belgického předsednictví podkopává jednotný trh

UPOZORNĚNÍ: Názor autora/autorů se nemusí shodovat s názorem redakce Euractiv.cz

© Pexels

Chtěli jsme evropská pravidla, na jejichž základě by šlo jednoduše určit, kdo je ještě podnikatel, užívající si svobody řídit, vozit, překládat nebo třeba tvořit grafiku pro různé platformy, a kdo už je zaměstnanec. Návrh belgického předsednictví ale vůbec nic neřeší, píše v komentáři pro Euractiv Tomáš Prouza.

Tomáš Prouza je prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, viceprezident Hospodářské komora ČR a bývalý tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR.

Poslední dva roky se v Bruselu vedou velké debaty o tom, jak rozhodnout, jestli jsou taxikáři nebo kurýři rozvážející jídlo, živnostníci nebo zaměstnanci. Měla vzniknout jasná pravidla, která by v Evropě nastavila jasný a srozumitelný systém. Místo toho belgické předsednictví přišlo s nesmyslným návrhem „ať si to každý rozmyslí sám“.

Zní to demokraticky a každá země už na to nějaká pravidla navíc stejně má. Smyslem evropské dohody, jak se ji snažilo dát před rokem a půl dohromady české předsednictví, bylo ta pravidla sjednotit a lidem dát stejnou ochranu, ať už jako kurýři vozí lidi nebo jídlo v Portugalsku, v Nizozemsku nebo v Česku. A v takovém případě by nová evropská regulace dávala smysl.

Jenže Belgičani pro společná evropská pravidla nedokázali najít potřebnou většinu. A místo toho, aby návrh shodili ze stolu, přišli s nápadem, že se ve skutečnosti nic nezmění (protože bude dál na každé zemi, aby si stanovila pravidla po svém), ale udělají si další čárku a budou tak moci říkat, že jsou úspěšné předsednictví. Co na tom, že jen úplně zbytečně zaplevelí právní řád nepotřebným předpisem a zhorší úroveň už tak dusivé byrokracie?

Vlády ve většině zemí jsou pod tlakem podnikatelů kvůli čím dál složitější byrokracii i kvůli tomu, že se neplní základní slib jednotného evropského trhu, tedy že pro podnikání v celé Evropě platí stejná pravidla. Slib stejných pravidel v celé EU byl i důvodem, proč jednotná pravidla pro pracovníky platforem podporovali jak podnikatelé, tak i odbory. A obě strany chtěly, aby šlo jednoduše určit, kdo je v těch stovkách různých druhů spolupráce ještě podnikatel, užívající si svobody řídit, vozit, překládat nebo třeba tvořit grafiku pro různé platformy, a kdo už je zaměstnanec. Ano, vedli jsme tvrdé debaty o tom, jak ta kritéria mají přesně vypadat. Ale chtěli jsme je.

Místo toho je na stole belgický návrh, který vůbec nic neřeší. A v pátek budou mít členské státy šanci ukázat, jestli skutečně myslí podporu jednotného evropského trhu vážně nebo je jim jedno, pro co zvedají ruku. Velvyslanci členských států totiž budou rozhodovat o tom, jestli přijmout belgický paskvil, proti kterému už se postavili jak odboráři, tak platformy. A pevně doufám, že Česko bude proti. Byrokracie už tak máme v Česku dost, opravdu si nemusíme přidělávat další…

Kalendář