Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Design

Největší svátek designu se blíží. Ukáže, jak budeme žít v budoucnosti

Biologicky odbouratelný obal na základě vnějších koster potravinových molů po zpracování polystyrenového odpadu. foto: Lexus

Kvůli covidu odložený týden designu je konečně zpět, včetně jeho dvou nejdůležitějších akcí: Salone del Mobile, který se letos už pošedesáté koná v italském Miláně, proběhne výjimečně v červnu a ve stejnou dobu se lze těšit i na Fuorisalone. Zaměří se na fenomén udržitelnosti i pokrok, který nás v nejbližších letech čeká.
  5:00

V minulých dvou letech se slavný týden designu Salone del Mobile kvůli pandemii vůbec nekonal, a tak s o to větším nadšením se umělci i fanoušci designu těší na jubilejní 60. ročník, který se bude v Miláně konat na Fiera Milano Rho od 6. do 12. června.

„Kromě oslav významného výročí se akce zaměří na téma udržitelnosti a bude sloužit jako ukázka pokroku, kterého v tomto ohledu dosáhli kreativci, designéři a společnosti,“ popisuje Maria Porro, prezidentka Salone del Mobile.

Biologicky odbouratelný obal na základě vnějších koster potravinových molů po zpracování polystyrenového odpadu.

Veletrhu se letos zúčastní více než 2000 vystavovatelů, z nichž většinu tvoří nábytkářské firmy. Tak jako v minulosti, stěžejní akcí bude výstava nábytku Salone Internazionale del Mobile, která nastíní trendy pro nastávající období. K tomu samozřejmě patří i interiérové doplňky, vybavení koupelen nebo třeba technologie do kuchyně. Značka Fantoni ale třeba představí i kanceláře budoucnosti.

Salone del Mobile však například také dává prostor mladým tvůrcům - 23. ročník SaloneSatellite představí více než 600 začínajících designérů z celého světa, přičemž letošním tématem je design pro všechny.

Ve stejném termínu se v ulicích města uskuteční také přehlídka Milan Design Week, respektive Fuorisalone, která se specializuje na mnohem rozmanitější design, než je jen nábytek. Letos má navíc opravdu široké téma: Prostor a čas. „Zvolili jsme dvě klíčová slova, která představují propojené dimenze zapojené do hlubokých změn, které charakterizují dnešní svět, změn nezbytných pro jakékoli. Prostor a čas vyjadřují dvě proměnné důležité pro vyhodnocení našeho dopadu na planetu a pro plánování konkrétních rozhodnutí a opatření pro návrh změny,“ vzkazují pořadatelé Fuorisalone.

Představí se tu designéři, architekti, ale i značky z celého světa. Součástí Fuorisalone je vždy i řada kulturních akcí konajících se na speciálních lokacích po celém městě - akce si totiž zakládá na tom, že jde vstříc veřejnosti a inspirovat se tu může úplně každý, zatímco dostat se na Salone del Mobile bývá obtížnější.

Například japonská značka Lexus na milánském týdnu designu představí projekt...

Milánský týden designu má letos opět i českou stopu. Své nejnovější světelné instalace z českého křišťálového skla tu představí společnost Lasvit. Že se celá akce snaží jít i za hranice designu pro interiéry, dokazuje třeba i prezentace některých automobilek.

Například japonská značka Lexus na milánském týdnu designu představí projekt Záblesky budoucnosti, v překladu Sparks of Tomorrow. Jde o instalaci architekta a designéra Germane Barnese ve spolupráci se značkou osvětlení Aqua Creations. Instalace je inspirovaná RZ, prvním modelem Lexusu, který je od počátku koncipován jako čistě bateriový elektromobil. Středobodem instalace je precizní trojrozměrná skulpturální realizace RZ v reálné velikosti, realizovaná v oceli a plně osvětlená. Konstrukce vozu světélkuje a levituje těsně nad zemí, ztělesňuje tak vizi nové udržitelnější budoucnosti, která právě přichází.