Je cena 100 000 USD za bitcoin po schválení spotových ETF reálna?

Share This Post

Na internete koluje množstvo dohadov a predpokladov smerujúcich k vývoju ceny bitcoinu po očakávanom schválení spotových ETF. Všeobecne sa ale predpokladá rýchly rast ceny ihneď po schválení, následný prepad a potom opäť pozvoľný rast. Skúsme sa na celú záležitosť teraz spolu pozrieť z dlhodobého hľadiska.

Je jasné, že emitenti týchto ETF už majú pripravené bitcoiny do začiatku. Tie využijú ako vyrovnávaciu pamäť práve počas nákupnej horúčky, ktorú možné schválenie spustí. Musíme si uvedomiť, že väčšina investorov je z povahy veci opatrná a hoci sú v médiách neustále masírovaní vysokou pravdepodobnosťou schválenia, tak nebudú investovať do čohokoľvek, čo nezískalo súhlas ich makléra. Príkladom môže byť Grayscale, ktoré už ponúka fondy kryté bitcoinmi, ale tradiční investiční makléri majú len malú motiváciu tento produkt ponúkať. Preto sa predpokladá, že nákupná horúčka príde.

Kto bude predávať?

Bavíme sa tu o produktoch, kde si správca aktív ponecháva poplatok za správu. Tým sa výrazne zvyšujú stimuly na poskytovanie produktu. To znamená, že predajné tímy v spoločnostiach BlackRock, Fidelity, Ark Invest, Bitwise, VanEck a ďalších emitentoch sa plne zapoja do získavania interných aj externých klientov. A aj ostatné fondy spravované týmito správcami aktív v hodnote niekoľkých biliónov dolárov môžu investovať do novo spusteného ETF na bitcoin. A tá motivácia bude pravdepodobne vysoká, pretože emitentom pôjde o rýchlosť. Z histórie vieme, že prvé dva ETF na zlato aktuálne ovládajú viac ako 85 % spravovaných aktív odvetvia.

Kto bude nakupovať?

Predpokladá sa, že makléri a finanční poradcovia začnú tieto ETF odporúčať ako formu sporenia na penziu. V Spojených štátoch sa medián úspor na penziu pomerne často sleduje a hodnotí. Vyzerá to, že to budú skôr starší občania, ktorí majú pripravené peniaze a ponuka možného ročného zhodnotenia až o 150 % im určite príde lákavá.

Medián úspor na penziu v Spojených štátoch podľa veku. Využijú ich na investíciu do novo schválených ETF? Aký to bude mať vplyv na cenu bitcoinu? (zdroj: synchronybank.com).
Medián úspor na penziu v Spojených štátoch podľa veku. Využijú ich na investíciu do novo schválených ETF? (zdroj: synchronybank.com).

A čo regulácia?

Tu je ďalší dôležitý bod pre Američanov. Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) a ani zákonodarcovia nikdy nevydali žiadne definitívne vyhlásenie ohľadom legitimity bitcoinu. SEC síce obmedzil možnosti vyplácania z fondov iba na formu hotovosti, ale napriek tomu každý bitcoin vo fonde musí byť od vopred schváleného dodávateľa zo strany SEC. Prípadné schválenie spotového ETF v podstate výrazne znižuje regulačné riziko. Pre investorov tiež odpadá zložité riešenie špecifických daňových predpisov počas danenia prípadných ziskov, pretože neinvestujú priamo do kryptomien. To je pre nich významná výhoda.

Záver

Zatiaľ to vyzerá, že väčšími investormi budú primárne starší Američania a z dlhodobého hľadiska sa zdá byť reálne, aby sa cena bitcoinu posunula nad 100 000 USD. Pozitívne nahráva aj aprílový halving, ktorý zníži odmenu ťažiarov na polovicu a zníži tak aj množstvo novo vyťažených bitcoinov prúdiacich na trh. Hlavne v prvých týždňoch a mesiacoch možno očakávať enormnú snahu obchodných tímov o predaj týchto fondov. To by mohlo odsať ďalšie bitcoiny z búrz a zvýšiť tak cenu. Mnoho indícií naznačuje, že k schváleniu nakoniec dôjde. Pravdu sa dozvieme už veľmi skoro.

Ak máte akúkoľvek otázku týkajúcu sa kryptomien, neváhajte sa pridať do našej diskusnej skupiny na Facebooku. Pre viac informácií sa nezabudnite pripojiť aj na náš oficiálny discord server KRYPTOMAGAZIN CZ, kde na vás čaká ďalší zábavný a zaujímavý obsah. Máme tiež Youtube kanál, kde môžete dať odber, aby vám neutieklo žiadne video alebo stream. Podporu nám môžete vyjadriť skrze Patreon TU.

Zdroje: cointelegraph.comsynchronybank.com

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...