RecensionNya romaner

Kristallpalatset

Mellan mödrahem och p-piller

Madeleine Hessérus har sedan debuten 1997 skrivit dramatik, novellsamlingar och romanerna ”Till Isola”, ”Staden utan kvinnor” och ”Elefantens fot”.
Madeleine Hessérus har sedan debuten 1997 skrivit dramatik, novellsamlingar och romanerna ”Till Isola”, ”Staden utan kvinnor” och ”Elefantens fot”. Foto: Cato Lein

Unga gravida kvinnor skickas till ett hem i Vändesta, där de finner vänskap men också ställs inför omöjliga val. Madeleine Hessérus roman är kompetent, men saknar glans och intensitet, skriver Hanna Johansson.

Institutionen, kliniken eller internatet är en tacksam plats att förlägga en berättelse. Det är en egendomlig miljö liksom vid sidan av tiden, där hierarkierna är uttalade och där oväntade lojaliteter kan blomstra i skuggan av uniformernas, sovsalarnas och det gemensamma måltidsschemats likriktning.

På senare år har det publicerats flera sådana romaner på svenska, till exempel översättningarna av Fleur Jaeggys ”Tuktans ljuva år” och Magda Szabós ”Abigél” (båda på utmärkta Nilsson förlag), eller Sami Saids ”Satansviskningar”. Madeleine Hessérus ”Kristallpalatset”, som skildrar livet under ett par månader i början av 1960-talet på Vändesta – ett hem för ensamställda mödrar – sällar sig till genren.

Laddar…