Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Kronprinsessan Victoria blir officer

    25 april 09.12
    Annica Ögren

    Kronprinsessan Victoria ska utbilda sig till officer och börjar plugga i höst, enligt ett pressmeddelande från kungahuset.

    Inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef har hon under många år genomfört olika former av militärutbildning för att ges grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens uppgifter och organisation.

    Utbildningen som Kronprinsessan ska gå är Försvarshögskolans särskilda officersutbildning, som innehåller både teori och praktik. Detta för att få en djupare förståelse i taktik, krigsvetenskap samt militärstrategi, enligt kungahuset.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    18.48

    Uppgifter: Hamas har gått med på vapenvila

    Hamas har gått med på ett förslag om vapenvila, det säger Hamaslederen Ismail Haniyeh i ett uttalande enligt flera nyhetsbyråer.

    Hamas ska ha informerat Egypten och Qatar att man gått med på det förslag som tidigare lagts fram.

    Israel har ännu inte kommenterat saken.

  • Ola Palmström
    18.42

    Man skjuten i centrala Stockholm

    En man har skjutits på en gata på Södermalm i Stockholm.

    Livräddande insatser påbörjades av allmänheten innan polis och ambulans anlände till platsen.

    Skadeläget är oklart.

    I nuläget har ingen gripits och polisen vill inte gå in på om det handlar om en eller flera gärningspersoner.

    – Jakten efter den eller dem som har utfört det här pågår, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

    Enligt polisen har "väldigt många människor" samlats på brottsplatsen.

    – Vi arbetar med att säkra vittnen och inhämta initiala uppgifter som vi kan ha nytta av i jakten, säger Daniel Wikdahl.

  • TT
    18.41

    Uppgifter: William Nylander tveksam till VM

    Tre Kronors NHL-späckade VM-trupp ser inte ut att förstärkas med William Nylander.

    Enligt ishockeyreportern Chris Johnston uppges Nylander ha sagt att han ”inte tror att han” spelar VM.

    Det skriver Johnston på X, före detta Twitter.

    Nylander, 28, och hans Toronto förlorade den sjunde och avgörande åttondelsfinalen i Stanley Cup mot Boston. Den svenske stjärnan missade de tre inledande matcherna på grund av migrän.

    På onsdag presenterar förbundskaptenen Sam Hallam VM-truppen. Sverige inleder gruppspelet mot USA i Ostrava på fredag.

  • Manne Berggren Wiklund
    17.28

    Astra Zeneca varslar 200 personer

    Läkemedelsbolaget Astra Zeneca varslar 200 personer vid anläggningen i Mölndal, skriver Göteborgs-Posten. Företagets presstalesperson Karl-Johan Karlsson bekräftar för tidningen att ett varsel har lagts till Arbetsförmedlingen, men vill inte säga vilka avdelningar som berörs.

    I en skriftlig kommentar lyfter företaget fram att antalet anställda ökat med flera hundra i Mölndal de senaste åren och att det inte handlar om några nedskärningar. ”Tvärtom, vi fortsätter att växa och rekryterar ständigt nya medarbetare, både globalt och till forskningsanläggningen i Mölndal”, skriver Astra Zeneca.

    Som svar på frågan varför man nu varslar 200 hänvisar Karl-Johan Karlsson till det skriftliga uttalandet där det vidare står: ”Vi ser kontinuerligt över vår verksamhet, globalt och i Sverige, för att säkerställa att vi har rätt närvaro runtom i världen”.

    Hans Greberg, ordförande för Akademikerna på anläggningen i Mölndal, bekräftar för GP att fackliga förhandlingar inletts. (TT)

  • Erik Bergin
    16.12

    Haveriutredare: ”Inget tyder på sabotage”

    Urspårningarna på den strategiskt viktiga Malmbanan utreds av både Haverikommissionen och Säkerhetspolisen, Säpo. Men Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens Haverikommission, säger till Sveriges Radio att ”inget tyder på sabotage”.

  • TT
    16.07

    Nya böter för Trump efter fortsatt domstolstrots

    Domaren Juan Merchan utfärdar ytterligare böter på 1 000 dollar för USA:s tidigare president Donald Trump sedan han brutit mot ett yttrandeförbud i den pågående rättegången i New York.

    Domare Merchan skärpte också tonen om att utdöma fängelsestraff för Trump, om han återigen kommenterar inblandade i rättegången om bokföringsbrott efter utbetalade hyschpengar till porrskådespelare Stormy Daniels.-

    – Även om jag verkligen inte vill utdöma fängelsestraff, så vill jag att du förstår att jag kommer att göra det, sade Merchan till Trump på måndagen.

    I förra veckan dömdes Trump att betala 9 000 dollar, omkring 97 000 kronor, för att ha brutit mot yttrandeförbudet.

  • TT
    15.56

    Nytt avtal för Öresundspendlare

    Sverige och Danmark har kommit överens om ett nytt Öresundsavtal.

    – Det är en glädje för oss att vi äntligen har kommit överens. 2003 tecknades Öresundsavtalet som är väldigt viktigt för både Sverige och Danmark, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en gemensam presskonferens med Danmarks skatteminister Jeppe Bruus (S).

    Öresundsavtalet reglerar hur skatter från pendlare skickas mellan Danmark och Sverige. Danmark har historiskt ansetts gynnas mest av avtalet – men nu har det förhandlats om.

    Nu kommer avtalet även att omfatta offentligt anställda och även de ska kunna distansarbeta.

    – Vi har också kommit överens om en ny kompensationsordning inom just detta område, säger finansministern.

    Omkring 16 000 människor som bor i Sverige pendlar dagligen till Danmark.

  • Manne Berggren Wiklund
    15.18

    Handgranat bakom smäll i Malmö

    Det var en handgranat som exploderade i en lägenhet i ett flerfamiljshus i stadsdelen Kirseberg i Malmö under natten, rapporterar P4 Malmöhus.

    Den kastades in genom ett fönster och detonerade, men ingen person kom till skada.

    Larmet kom vid 02-tiden natten till måndagen. Boende evakuerades inledningsvis, men de fick återvända till sina lägenheter efter att platsen bedömts som säker av polisens bombtekniker.

    Skadorna är begränsades till en lägenhet. Ärendet rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse. (TT)

  • TT
    14.34

    Utpressning bakom skott mot lägenhetsdörr

    Skottlossningen mot en lägenhetsdörr i Hammarby sjöstad i Stockholm på fredagskvällen sätts i samband med ett utpressningsärende, bekräftar polisen för TT.

    – Vi utreder om det här är en isolerad händelse eller om den kan sättas i samband med annan kriminalitet, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

    Enligt uppgifter till Expressen ska konkreta hot ha uttalats i samband med händelsen.

    Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr. Flera personer befann sig i lägenheten, men ingen skadades fysiskt.

    En pojke i övre tonåren greps i samband med polisinsatsen samma kväll och sitter sedan dess anhållen.

    – Han är misstänkt för mordförsök, men vi kommenterar inte hur han ställer sig till anklagelserna, säger Helena Boström Thomas.

  • TT
    14.25

    Danska studenter i protest mot Gazakriget

    Danska studenter har slagit upp ett läger på Københavns universitet och anslutit sig till ”den globala studentrörelsen för Palestina”, enligt ett pressmeddelande.

    Ett 40-tal universitet i USA har de senaste veckorna skakats av liknande protester, bland dem Columbia University i New York och UCLA i Los Angeles. På vissa platser har manifestationerna blivit våldsamma. Omkring 2 000 personer har gripits, bland annat då kravallpolis gått in för att stänga läger eller avhysa studenter som ockuperat byggnader.

    Läs mer om studentprotesterna i USA här.

  • TT
    14.09

    Gruvbolag får grönt ljus att bryta malm i Kiruna

    Copperstone får tillstånd av mark- och miljödomstolen att återstarta Viscariagruvan i Kiruna. Beslutet kommer efter att gruvbolaget justerat sin plan – ett dagbrott blir i stället en underjordsgruva, vilket är en fördel ur miljöhänseende enligt domstolen.

    ”Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

    Samebyar i området är kritiska mot gruvan, som främst kommer att vara en koppargruva.

    ”Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone, i ett separat pressmeddelande.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas