Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Norskt luftrum har stängts

    25 april 06.54
    TT

    Luftrummet över hela södra Norge har stängts tillfälligt, meddelar flygmyndigheten Avinor. Kraftiga förseningar väntar, men flyg som redan är i luften får ”troligtvis landa”.

    Orsaken till den akuta åtgärden ska vara ett tekniskt fel i Oslo. ”Det är just nu oklart hur länge detta kommer att pågå”, skriver Avinor.

    Flygbolaget Norwegian säger till norska TV2 att luftrummet kommer vara stängt åtminstone fram till klockan 11. Men sedan 06-tiden har inga plan fått lyfta i södra Norge.

    Den svenska flygplatsoperatören Swedavia följer utvecklingen i Norge.

    – Vi rekommenderar att man håller sig uppdaterad via vår webb och flygbolagens sajter.

Senaste nyheterna
  • Manne Berggren Wiklund
    i går23.55

    Många arbetare fast under rasat hus

    Ett 50-tal byggnadsarbetare har fastat under rasmassorna sedan ett flervåningshus rasat i den sydafrikanska staden George.

    Totalt 70 personer befann sig i eller under huset vid olyckan. Drygt 20 personer har förts till sjukhus och flera av dem uppges vara allvarligt skadade. Övriga drabbade är kvar under massorna, minst två av dem har dött.

    Orsaken till olyckan, som inträffade på en byggarbetsplats under tidig måndagseftermiddag, är ännu inte fastställd. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.15

    Nya turkiska flyganfall mot kurdiska mål

    Turkiet uppger att flygattacker genomförts mot mot kurdiska mål i norra Irak.

    Enligt landets försvarsdepartement har minst 16 medlemmar i terrorstämplade PKK dödats i ett steg mot att ”befria Turkiet från detta problem”.

    Anfallet kommer veckor efter att president Recep Tayyip Erdogan besökt Irak och där sökt samarbete i kampen mot PKK. Irak terrorstämplar inte PKK, men efter Erdogans besök har organisationen förbjudits att verka i landet.

    Kurdistans arbetarparti (PKK) är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. 1984 tog gruppen till vapen mot den turkiska staten i sin kamp för självständighet i området. (TT)

  • TT
    i går21.29

    Amerikansk soldat gripen i Ryssland

    En amerikansk soldat har gripits på ryskt territorium. Det uppger flera amerikanska medier.

    Gripandet skedde i fredags och bekräftas av Vita huset.

    – Vi är medvetna om det här fallet, säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, på en presskonferens.

    Soldaten uppges vara stationerad i Sydkorea och ska på eget bevåg ha rest in i Ryssland efter att ha anklagats för stöld.

  • TT
    i går20.41

    Polsk domare söker politisk asyl i Belarus

    Polska åklagare har inlett en förundersökning om spioneri sedan en domare flytt till grannlandet Belarus och sökt politisk asyl där.

    Domaren Tomasz Smydt, som uppges stå det tidigare styrande polska partiet Lag och rättvisa (PIS) nära, tog sig över gränsen på måndagen. Belarus statligt kontrollerade nyhetsbyrå Belta bekräftar att domaren sökt asyl hos Belarus totalitäre ledare Aleksandr Lukasjenko.

    Åklagare i Polen skriver att de gör en ”utredning i samband med informationen om att en domare sökt asyl i Belarus”. Polens underrättelsetjänst säger i ett separat uttalande att man undersöker i vilken omfattning Smydt haft tillgång till hemlig information.

    Relationerna mellan Polen och Belarus har länge varit ansträngda, men nått nya lågvattenmärke sedan Lukasjenko ställt sig bakom Rysslands fullskaliga militära angrepp på Ukraina.

  • TT
    i går20.40

    Mångmiljonbro invigdes – och fastnade

    Den kostade omkring 140 miljoner kronor och tog två år att bygga. Men bara några dagar efter invigningen är Tullgarnsbron i Uppsala obrukbar. Anledningen? Den har fastnat i uppfällt läge, rapporterar lokala medier.

    – Det är ett fiasko förstås. Kommunen har beställt en bro som ska fungera och efter bara en vecka slutar den fungera, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, till P4 Uppland.

    Vad exakt som hänt är inte helt fastställt, men på något sätt har värmen gjort att bron svällt. När den kan vara återställd igen vet man inte.

    – Vi har beställt en bro och den ska fungera. Den gör inte det och då måste den som byggt bron, utifrån garantin, se till att man hittar en lämplig åtgärd och det jobbar man intensivt med, säger Pelling till radion.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går18.48

    Uppgifter: Hamas har gått med på vapenvila

    Hamas har gått med på ett förslag om vapenvila, det säger Hamaslederen Ismail Haniyeh i ett uttalande enligt flera nyhetsbyråer.

    Hamas ska ha informerat Egypten och Qatar att man gått med på det förslag som tidigare lagts fram.

    Israel har ännu inte kommenterat saken.

  • Ola Palmström
    i går18.42

    Man skjuten i centrala Stockholm

    En man har skjutits på en gata på Södermalm i Stockholm.

    Livräddande insatser påbörjades av allmänheten innan polis och ambulans anlände till platsen.

    Skadeläget är oklart.

    I nuläget har ingen gripits och polisen vill inte gå in på om det handlar om en eller flera gärningspersoner.

    – Jakten efter den eller dem som har utfört det här pågår, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

    Enligt polisen har "väldigt många människor" samlats på brottsplatsen.

    – Vi arbetar med att säkra vittnen och inhämta initiala uppgifter som vi kan ha nytta av i jakten, säger Daniel Wikdahl.

  • TT
    i går18.41

    Uppgifter: William Nylander tveksam till VM

    Tre Kronors NHL-späckade VM-trupp ser inte ut att förstärkas med William Nylander.

    Enligt ishockeyreportern Chris Johnston uppges Nylander ha sagt att han ”inte tror att han” spelar VM.

    Det skriver Johnston på X, före detta Twitter.

    Nylander, 28, och hans Toronto förlorade den sjunde och avgörande åttondelsfinalen i Stanley Cup mot Boston. Den svenske stjärnan missade de tre inledande matcherna på grund av migrän.

    På onsdag presenterar förbundskaptenen Sam Hallam VM-truppen. Sverige inleder gruppspelet mot USA i Ostrava på fredag.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går17.28

    Astra Zeneca varslar 200 personer

    Läkemedelsbolaget Astra Zeneca varslar 200 personer vid anläggningen i Mölndal, skriver Göteborgs-Posten. Företagets presstalesperson Karl-Johan Karlsson bekräftar för tidningen att ett varsel har lagts till Arbetsförmedlingen, men vill inte säga vilka avdelningar som berörs.

    I en skriftlig kommentar lyfter företaget fram att antalet anställda ökat med flera hundra i Mölndal de senaste åren och att det inte handlar om några nedskärningar. ”Tvärtom, vi fortsätter att växa och rekryterar ständigt nya medarbetare, både globalt och till forskningsanläggningen i Mölndal”, skriver Astra Zeneca.

    Som svar på frågan varför man nu varslar 200 hänvisar Karl-Johan Karlsson till det skriftliga uttalandet där det vidare står: ”Vi ser kontinuerligt över vår verksamhet, globalt och i Sverige, för att säkerställa att vi har rätt närvaro runtom i världen”.

    Hans Greberg, ordförande för Akademikerna på anläggningen i Mölndal, bekräftar för GP att fackliga förhandlingar inletts. (TT)

  • Erik Bergin
    i går16.12

    Haveriutredare: ”Inget tyder på sabotage”

    Urspårningarna på den strategiskt viktiga Malmbanan utreds av både Haverikommissionen och Säkerhetspolisen, Säpo. Men Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens Haverikommission, säger till Sveriges Radio att ”inget tyder på sabotage”.

  • TT
    i går16.07

    Nya böter för Trump efter fortsatt domstolstrots

    Domaren Juan Merchan utfärdar ytterligare böter på 1 000 dollar för USA:s tidigare president Donald Trump sedan han brutit mot ett yttrandeförbud i den pågående rättegången i New York.

    Domare Merchan skärpte också tonen om att utdöma fängelsestraff för Trump, om han återigen kommenterar inblandade i rättegången om bokföringsbrott efter utbetalade hyschpengar till porrskådespelare Stormy Daniels.-

    – Även om jag verkligen inte vill utdöma fängelsestraff, så vill jag att du förstår att jag kommer att göra det, sade Merchan till Trump på måndagen.

    I förra veckan dömdes Trump att betala 9 000 dollar, omkring 97 000 kronor, för att ha brutit mot yttrandeförbudet.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas