Cena etherea se uzavírá na 4 000 USD, ale přílišný optimismus obchodníků je varovným signálem

Share This Post

ETH býci jsou na vzestupu poté, co cena altcoinu během 7 dnů vzrostla o 13 % a poprvé od prosince 2021 dosáhla úrovně 3 900 USD. Současná tržní kapitalizace ve výši 456 miliard USD vzdaluje Ethereum od svých konkurentů. Nadměrná páka využívající ETH deriváty však představuje riziko pro současnou býčí dynamiku.

Může cena etheru v tomto cyklu překročit 4 800 USD?

ETH býci vidí slušnou možnost, že současná býčí runa vyvrcholí novým historickým maximem, odrážejícím to, co bitcoin zažil 5. března, ale přílišný optimismus představuje riziko z hlediska nucených likvidací. Abychom pochopili, zda je pro tento cyklus 4 800 USD proveditelná cílová cena, musíme se nejprve zabývat kritikou a FUD, které by mohly omezovat růst Etherea.

Kromě obvyklého výkladu, že síť Ethereum není škálovatelná, což bylo částečně vyřešeno prostřednictvím řešení vrstvy 2, někteří analytici uvádějí závislost na Ethereum Foundation a nedostatek regulační jasnosti jako důvody brzdící vzestupnou dynamiku Etherea.

Podle předsedy US Securities and Exchange Commission (SEC) Garyho Genslera by kryptoměny, které držitelům umožňují vsadit svou pozici, mohly být interpretovány jako cenný papír, protože „vypadají velmi podobně – s určitými změnami v označení – půjčování“. Rozhodnutí o spotovém Ethereum exchange-traded fondu (ETF) z 23. května by však mohlo debatu urovnat a analytici odhadují 50% až 70% šanci na schválení.

Zatímco část kritiky centralizace je oprávněná, podle zprávy společnosti Electric Capital se počet vývojářů vstupujících do ekosystému Ethereum v roce 2023 zvýšil o 16 700, což je téměř čtyřikrát více než příliv 4 705 do Solany. Proto je stále těžší domnívat se, že vývoj Etherea se soustředí do specifické skupiny společností.

ETH deriváty signalizují přílišnou důvěru a představují riziko

V zásadě největší krátkodobé riziko pro cenu Etherea vyplývá z nadměrné důvěry mezi obchodníky využívajícími derivátové nástroje. Souhrnný otevřený zájem o ETH futures prudce vzrostl na své historické maximum 6. března a dosáhl 13,4 miliardy dolarů, což naznačuje značnou poptávku po páce.

Ještě znepokojivější je prémie futures ETH, která poměřuje cenu měsíčních kontraktů oproti úrovním obchodovaným na běžných spotových burzách, které vyletěly na nejvyšší bod za více než 18 měsíců.

Prémie ETH futures překročila 10% neutrální práh 12. února a nedávno dosáhla vrcholu na 23 %, což naznačuje nadměrnou poptávku po dlouhých pozicích. I když to odráží důvěru profesionálních obchodníků po 68% meziročním nárůstu v roce 2024, zvyšuje to také riziko kaskádových likvidací v důsledku intradenní volatility.

Stejně tak poptávka po býčích pákových pozicích ze strany maloobchodních obchodníků vzrostla na nejvyšší úrovně za více než 18 měsíců.

Perpetuální smlouvy obsahují vloženou sazbu, která se obvykle přepočítává každých osm hodin. Kladná míra financování naznačuje zvýšenou poptávku po pákových dlouhých pozicích a úrovně přesahující 0,05 %, což odpovídá 1 % za týden, signalizují nadměrnou důvěru.

Nic z toho by nepředstavovalo problém, pokud by metriky sítě Ethereum signalizovaly sílu, ale nejnovější údaje nepodporují další zhodnocování ceny ETH.

Za posledních 30 dní zaznamenaly decentralizované aplikace Ethereum (DApps) 6% pokles objemu a 11% pokles počtu aktivních adres. Mezitím konkurenti BNB Chain a Solana zaznamenaly 52% a 71% nárůst objemu.

V konečném důsledku lze nedávné zvýšení ceny ETH připsat možnému schválení spotového ETF. Nadměrný pákový efekt ze strany maloobchodních i profesionálních obchodníků, více než 12 týdnů před datem rozhodnutí, však zpochybnil udržitelnost nárůstu nad 4 800 USD.

Related Posts

Zakladatel Binance by měl být uvězněn na 36 měsíců, tvrdí američtí žalobci

Zatímco se úřady Spojených států chystají 30. dubna udělit...

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...