RECENZE: Čtvrtá série Stranger Things je ukázkou precizní scenáristické práce

Jedna z největších událostí roku na streamovací platformě Netflix se opět dočkala velmi kladného přijetí kritiků i veřejnosti. Se stárnoucími dětskými hrdiny sice mizí kouzlo dětské naivity, ale zato se komplikují vztahy mladých hrdinů, kteří se musí postavit další hrozbě, jež tentokrát může zničit celý svět.

Bratrská dvojice tvůrců Matta a Rosse Duffera opět předvádí krásnou scénáristickou studii, jak psát seriály. Vezmete základní fungující ingredience, zohledníte psychologický vývoj dospívajících hrdinů a připravíte jim nového protivníka, který je více než rovnocenným. A nemusíte být ani kdo ví jak originální, jen musíte mít shlédnout dost snímků z žánru, který chcete obsáhnout a vhodně vytáhnout fungující koncepce. Pak už jen stačí vše vhodně spojit do jednoho fungujícího celku.

Že to není tak jednoduché, o tom se přesvědčilo mnoho tvůrců, ale bratři Dufferové ani napočtvrté nezaváhali a servírují poctivou podívanou s prvky hororu, dramatu, thrilleru i komedie. Silnou inspirací pro hlavního záporáka Vecnu se tentokrát stala Noční můra z Elm Street – ale nic více neprozradíme, protože jedním z hlavních devíz seriálu je precizní dávkování informací. Z nich si divák spolu s protagonisty postupně skládá celou skládačku. Přestože obrysy si dokážeme představit již po prvních dílech, tvůrcům se podařilo ukrýt několik zásadních odhalení, jež si ponechali do posledních třech dílů.

Samotný děj se tentokrát dělí do třech samostatných linií, které se očekávaně propojí v závěru řady. První dějová linie se točí okolo El (Millie Bobby Brown), druhá sleduje Willa (Noah Schnapp) a Mika (Finn Wolfhard) a třetí diváka zavede až do Ruska, kde se Joyce (Winona Ryder) vydává zachránit Hoopera (David Harbour).

Příjemným překvapením jsou nové postav. Eddie (Joseph Quinn) potěší zejména fanoušky metalu, jestliže se jim podaří zkousnout poměrně charakteristický archetyp metalisty, který se v poslední době objevil v seriálech a filmech. Robin (Maya Hawke) pak do série přináší LGBT+ element, který je v současné době moderním, zejména pak v amerických produkcích.

Chemie hereckého ansámblu funguje i tentokrát skvěle, což je vidět hlavně u mladých herců, jejichž dialogy mají patřičný náboj. Dvojsečně působí jen linie s Joyce a Hooperem, která pro samotný děj nepřináší nic důležitého, ale zato divákům dopřává několik soubojů s demogorgy.

Vizuální stránka je opět na vysoké úrovni a společně s výborným soundtrackem dělají ze seriálu událost, která se téměř dokáže vyrovnat Hře o trůny. Stranger Things pak jasně vedou v popkulturním zásahu. Bratři Dufferové totiž použili skladbu Running Up That Hill od Kate Bush, která díky tomu po 44 letech opět obsazuje první příčky hitparád. Malého nakopnutí se dočkala i Metallica, jejichž Master Of Puppets zase kraluje v rockovém žebříčku iTunes.

Seriál Stranger Things je bezesporu jedním z nejvlivnějších seriálů současnosti, což potvrzují divácké ohlasy. Čtvrtá řada se opět drží vysoko nad průměrem a těží zejména z dobře postaveného scénáře. Na něm se hodně podepisuje obeznámenost autorů se zpracovávanou látkou, což je patrné tehdy, kdy se v seriálu objevují drobné odkazy na známá díla či otevřeně přiznané inspirace. Pozitivní však je, že Stranger Things nepůsobí jako neoriginální slepenec již viděného, ale tvůrcům se daří přinést do známých šablon určitý element aktualizace a oživení, takže výsledný produkt působí svěže a prolíná se jím příjemný nostalgická patina. Čtvrtou sérii tak můžeme jedině doporučit.

Celkové hodnocení: 85 %

Stranger Things (4. sezóna. 2022)

Hrají: David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp, Sadie Sink, Amybeth McNulty, Myles Truitt, Regina Ting Chen a další.

Tvůrci: Matt Duffer, Ross Duffer

Režie: Matt Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy, Nimród Antal

Scénář: Matt Duffer, Ross Duffer, Paul Dichter, Kate Trefry, a další.

Kamera: Caleb Heymann, Brett Jutkiewicz, Lachlan Milne

Hudba: Kyle Dixon, Michael Stein

USA / 63–150 min (13 h 2 min) / drama, fantasy, horor, mysteriózní, sci-fi, thriller

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze seriály tv seriály Netflix horor Seriál Stranger Things sci-fi fantasy

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy