Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Design

Mřížka a velké CH. Město Cheb chce na novou vizuální identitu přilákat turisty

Symbol mřížky jako inspirativní nástroj pro kreativní prezentaci aktivit města foto: Studio HMS design

Studio HMS design vytvořilo vizuální identitu pro západočeské město Cheb. „Není to úplně město z knížek aspoň z mýho pohledu, udělejte nad tím křížek a hurá do Chebu!“ Song kapely Chinaski „Hurá do Chebu“ je dnes už jen úsměvným odkazem divokých 90. let, kdy západočeské město platilo za populární cíl návštěvníků pochybných zálib.
  15:00

Cheb je městem, které má co nabídnout. Malebné centrum plné jedinečných pokladů historické architektury, rozlehlý sportovní areál v údolí řeky Ohře, bohatou a živou kulturní tradici nebo třeba lokální pivovar. Přesto nepatří do mentální mapy Čechů jako místo, které stojí za to navštívit, a i pro mnohé místní postrádá jasnou identitu, se kterou by se mohli snadno identifikovat. I proto se vedení města rozhodlo oslovit odbornou organizaci Czechdesign se záměrem uspořádat designérskou soutěž na jednotnou vizuální identitu.

Město Cheb k prezentaci dosud užívá především svůj historický znak, v některých případech ho ale nahrazuje či doplňuje logo Špalíčku, jedné z místních významných historických budov. Vizuální identita není samospásným řešením, má ale potenciál tento dlouhodobý cíl podpořit.

Humor a nadsázka jsou nejlepším nástrojem, jak koncept nenásilně přiblížit široké veřejnosti

Studiu HMS design se podařilo vytvořit koncept, který nenásilně propojuje historické atributy města s prvky každodenního novodobého života. Vizuální identita je postavena na třech základních kamenech, symbolu mřížky, používání CH z velkých písmen a terakotové barvě vycházející z barevnosti chebských střech. Symbol mřížky je pro město autentický, najdeme ho na každém kroku v dláždění chebských ulic, v konstrukcích jedinečných historických krovů nebo třeba v městském znaku

„Od začátku soutěže jsem akcentoval, aby výsledný návrh byl jednoduše komunikovatelný a jeho podoba snadno zdůvodnitelná obyvatelům i návštěvníkům našeho města. Jsem rád, že vizuál, který ze soutěže vzešel, toto jednoznačně splňuje. Získáváme nástroj, který jistě dokáže Chebany oslovit a který nám pomůže prezentovat Cheb jako moderní a atraktivní město. Vidím v něm velký potenciál přispět k významnější identifikaci obyvatel s jejich městem, což bylo hlavním cílem celé akce. Jsme ale teprve v polovině práce. Máme v rukou prototyp, který nyní musíme uvést ‚do výroby‘, tedy implementovat do běžného života Chebu. Věřím, že se to podaří. Považuji to za osobní prioritu,“ říká starosta Antonín Jalovec.

HMS design

Autory vítězného návrhu jsou grafičtí designéři Filip Heyduk, Martin Strnad a Jan Šimsa ze studia HMS design. Renomované grafické studio z Prahy má za 20 let svého působení na kontě více než 450 projektů. Spolupracuje s veřejným i komerčním sektorem, velkými značkami i důležitými institucemi. Vytvořilo například jednotný vizuální styl pro Akademii múzických umění v Praze a její fakulty.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!