Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Design

Sprosté obrázky na křehkých vázách? Z reakcí si nic nedělám, říká umělkyně

Sprosté kresby mohou působit na tak křehkém objektu, jako jsou vázy na květiny, nepatřičně. Užitkové umění přitom podle Zuzany Svatík nemusí končit u své funkce, ale může naopak přinést důležitou společenskou výpověď. | foto: Archiv Zuzany Svatík

Premium Doporučujeme
Působí tiše a stydlivě. Její vázy s expresivními kresbami jsou ale přesným opakem. Slovenská vizuální umělkyně Zuzana Svatík (29), jež pracuje převážně s keramikou, bourá svými objekty hranice mezi veřejným a soukromým, tradičním a novátorským, líbivým a kritickým. Keramika v jejím pojetí neznamená jen hezké hrnečky, ale i nefalšované angažované umění.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Baletka, které mizí horní polovina těla v útrobách útočícího žraloka anebo papež se zvednutým palcem pozorující hořící svatostánek. Odvážná striptérka na tyči, vánoční perníček ve tvaru ženského přirození či otylý muž čůrající do květináče s pokojovou rostlinou. Malůvky rebelujícího teenagera schované v nejméně nápadném šuplíku? Nikoli. Dekor monumentálních hliněných váz a mís slovenské umělkyně Zuzany Svatík.

Její díla, ať už jde o realistické hliněné sochy, keramické či porcelánové vázy, nebo mísy, jsou bez nadsázky objekty s přídomkem „love it or hate it“, miluj, nebo opovrhuj, obdivuj, či odsuzuj. Jsou zvučné, provokující, znepokojivé a vyvolávající otázky i nepříjemné pocity.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...