Novinky

Britští chirurgové použili Vision Pro během operace páteře

Apple o Vision Pro tvrdí, že jde o zcela nový typ osobního počítače, se kterým získáme doslova nový pohled na práci a konzumaci obsahu. Takzvaný Spatial Computing je bezesporu něco, co může od základů změnit řadu profesí, nebo přinejmenším zásadně přeměnit pracovní procesy a zažité postupy. Příkladem za všechny je zpráva z Velké Británie, která popisuje, že Vision Pro již našel využití v chirurgii, a kde zároveň „mění pravidla hry“.

Hlavním benefitem náhlavní soupravy je eliminace lidské chyby tím, že zajistila, aby byly během operace použity správné nástroje a postupy. Konkrétně šlo o operaci páteře mužského pacienta, kterou provedl tým na soukromé klinice Cromwell v Londýně. Brýle měla na sobě sálová sestra, která pomáhala s přípravou, sledováním postupu a výběrem vhodných nástrojů.

Headset umožnil, že sálová sestra viděla reálný svět kolem sebe a zároveň měla k dispozici několik virtuálních obrazovek, na kterých mohla sledovat všechny důležité informace z operačního plánu. Jeden z chirurgů uvedl, že díky Vision Pro měl ze sálové setry, se kterou dříve nespolupracoval, pocit jako by šlo o týmového kolegu, s nímž pracuje dlouhé roky.

Vision Pro může usnadnit práci celé řadě profesí

Úloha sálové sestry je během operací naprosto zásadní. Zodpovídá totiž za přípravu všech nástrojů a vybavení včetně mikroskopů, laserů, endoskopů a dalších. Zároveň úzce spolupracuje s operujícím chirurgem, zbytkem týmu na sále a nemocničním personálem.

Během výše zmíněné operace byla na Vision Pro použita aplikace od společnosti eXeX. Stejný software využil již minulý měsíc také neurochirurg Dr. Robert Masson, který o Vision Pro řekl, že míra námahy byla během operace citelně nižší. Během úkonu má člen týmu dokonalý přehled o operačním plánu včetně všech detailů. Tím se eliminují případné dohady a obecně to přispívá k vyšší míře pracovní pohody během operace.

Nemocniční prostředí však není jedinou oblastí, kde Vision Pro může sehrát roli transformačního prvku. S ohledem na charakter použitého hardwaru zde existuje téměř nevyčerpatelný potenciál, jak Vision Pro implementovat do celé řady pracovních profesí. Se vhodně naprogramovaným softwarem si lze představit, že headset bude moci nosit od dřevorubce přes pokladní až po pilota dopravního letadla.

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button