Novinky

Apple v tichosti uvedl nový MacBook Air s M3 čipem. Má vyšší výkon a je levnější než loňská generace

Apple dnes, bez velkých tyjátrů, představil omlazený MacBook Air, které se mohou pochlubit nový hardwarem. Z pohledu designu se totiž nic nezměnilo, stále jsou k dispozici dvě varianty s 13“ a 15“ úhlopříčkou. Velikost displeje je přitom jediný rozdíl, oba modely totiž sdílí stejný hardwarový základ. Ten je zde zastoupen v podobě čipu M3, který Apple uvedl v říjnu loňského roku.

MacBook Air 2024 na klíně
MacBook Air s M3 | foto: Apple

Čip M3 v hlavní roli

Čip M3 nabídne v novém MacBooku Air o 20 % výkonnější CPU, o 65 % rychlejší grafickou část a nativní podporu technologií ray tracing a mesh shading. Přestože MacBook Air zaujímá pozici základního počítače pro masy, díky pokročilejší architektuře se Applu opět podařilo posunou výkonnostní limity na další úroveň. MacBook Air tak může za určitých okolností posloužit jako vcelku profesionální stroj pro začínající tvůrce. Důležitou roli hraje také o 14 % výkonnější část na zpracování výpočtů spojených s umělou inteligencí.

MacBook Air 2024 klávesnice
MacBook Air s M3 | foto: Apple

MacBook Air se i nadále prodává ve čtyřech barevných variantách. V případě temně inkoustové verze se Apple rozhodl nasadit anodizovaných povrch, na kterém by neměly tolik ulpívat otisky prstů. Kdo někdy měl MacBook v této barvě, tak moc dobře ví, o čem je řeč. 

Konečně s podporou dvou externích monitorů

Většina běžných uživatelů pak zcela jistě ocení, že nové MacBooky Air s M3 dostaly podporu Wi-Fi 6E a kvalitnější mikrofony. Vůbec poprvé se u MacBooku Air objevuje možnost připojení dvou externích monitorů, ten vestavěný však musí být zavřený. MacBook utáhne monitory s rozlišením až 6K, což je z pohledu cílové skupiny zákazníků více než dostačující. Zamrzí však podpora pouze 60Hz obnovovací frekvence. Osobně bych očekával, že alespoň při zapojení jednoho monitoru by nový MacBook Air mohl nabídnout alespoň 120 Hz.

MacBook Air s M3 připojené dva externí monitory
MacBook Air s M3 | foto: Apple

MacBook Air je nyní ještě dostupnější

Základní MacBook Air s M3 přijde na 31 990 Kč. Za to dostanete osmijádrový procesor, osmijádrovou grafiku, 256GB SSD a 8 GB jednotné paměti. Za vyladěnější M3 konfiguraci s 512GB SSD, 8GB jednotné pamětí zaplatíte 37 990 Kč, respektive 43 990 korun v případě, že budete chtít 16 GB jednotné paměti. Samostatný příplatek za 16 GB jednotné paměti činí 6 000 Kč, stejnou částku si Apple řekne za 512GB „SSDéčko“. Co se týče dostupnosti, nový MacBook Air se začne prodávat 8. března. Velice příjemnou zprávou je také to, že Apple ponechal v nabídce 13“ MacBook Air s M2 čipem, který startuje na čátce 29 990 korun. 

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button