Půjčky a granty za miliardy eur výměnou za omezení migrace. Evropská unie posiluje vztahy s Egyptem

Evropská unie v neděliv Káhiře uzavřela dohodu o posílení partnerství s Egyptem a slíbila na podporu jeho hospodářství poskytnout do roku 2027 až 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). Unie chce stabilizací egyptské ekonomiky mimo jiné docílit snížení počtu imigrantů z regionu.

Káhira Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou | Foto: THE EGYPTIAN PRESIDENCY | Zdroj: Reuters

Předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou při podpise dohody v Egyptě doprovázeli italská premiérka Giorgia Meloniová, předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis či belgický premiér Alexander de Croo, jehož země právě předsedá Radě EU.

Křižovatka kultur, náboženství i střetávání mocností. Blízký východ lepší nebude, míní arabistka

Číst článek

Z celkového balíku investic tvoří pět miliard přímá finanční pomoc v podobě půjček, zbylých 1,8 miliardy jsou investice a 600 milionů granty, z nichž má 200 milionů jít přímo na výdaje spojené s migrací, vyplývá z údajů, které v neděli médiím poskytla Komise.

Z pětimiliardového úvěru musí půjčku čtyř miliard ještě schválit Evropský parlament a jednu miliardu dostane Egypt do konce tohoto roku, uvedla agentura Reuters. Dohoda má posílit spolupráci na poli obnovitelných zdrojů, obchodu nebo bezpečnosti.

„Partnerství mezi Evropskou unií a Egyptem má klíčový význam,“ řekla von der Leyenová na tiskové konferenci s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím.

„Vzhledem k vaší politické a ekonomické váze, jakož i k vaší strategické poloze ve velmi neklidném regionu, bude důležitost našeho vztahu jen narůstat,“ pokračovala.

Nárůst migrace

Evropské vlády se delší dobu obávají nestability ve 106milionovém Egyptě. Egyptské orgány ve světle takřka rekordní inflace kromě dohody s Unií rozšířily program půjček od Mezinárodního měnového fondu, uzavřely novou dohodu o investicích ze Spojených arabských emirátů a razantně devalvovaly egyptskou libru.

Zhruba 8500 lidí loni zemřelo při migraci, nejvíce za deset let. Více než polovina z nich utonula

Číst článek

Egypt je, co se migrace týče, z pohledu Evropské unie strategickou zemí. Jeho Sinajský poloostrov sousedí s Pásmem Gazy, kde pokračuje válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, v níž Egypt sehrává důležitou diplomatickou roli. Na jihu sousedí se Súdánem, kde boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory vyvolaly největší krizi vysídlení na světě.

Unijní úřady v posledních měsících pozorují nárůst v migraci Egypťanů přes Libyi nebo řecké ostrovy Kréta a Gavdos.

Frontex, agentura sedmadvacítky pro ochranu vnějších hranic, za první dva měsíce letošního roku evidovala nárůst v počtu nelegálních překročení hranic EU na takzvané východní středomořské cestě, a to o 117 procent oproti stejnému období loňského roku.

Egypťané jsou nicméně na této trase až třetí nejčastější národností mezi migranty, na prvních dvou místech jsou Afghánci a Syřané.

Označení východní středomořská cesta zahrnuje migrační trasy z Turecka do Řecka po moři i po souši a několik pozemních cest přes Bulharsko a Severní Kypr.

Smyslem nové smlouvy mezi Evropskou unií a Egyptem nicméně není pouze přimět více Egypťanů, aby ve své zemi zůstali, ale navázat s Egyptem širší spolupráci ve zvládání migrace z jiných zemí, například právě Súdánu, vyplývá z prohlášení Evropské komise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme