Apple zaplatí 490 milionů dolarů za urovnání žaloby. Ta tvrdí, že ředitel Cook podvedl akcionáře

Americká technologická společnost Apple zaplatí 490 milionů dolarů (více než 11 miliard Kč) za urovnání hromadné žaloby ze strany akcionářů. Ta tvrdí, že ředitel firmy Tim Cook zatajil pokles poptávky po mobilních telefonech iPhone na čínském trhu, čímž podvedl akcionáře. Vyrovnání žaloby ještě čeká na schválení soudu. S informacemi v pátek přišla agentura Reuters.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balení s iPhonem X

Cena akcií Applu se den po zprávě o snížení odhadu tržeb propadla zhruba o deset procent | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Za žalobou stojí překvapivé oznámení společnosti Apple z ledna 2019, že v důsledku obchodního napětí mezi USA a Čínou výrazně sníží odhad čtvrtletních tržeb. Cook přitom v listopadu 2018 investorům řekl, že firma při prodeji pociťuje tlak na trzích, jako je Brazílie, Indie, Rusko a Turecko, kde oslabily domácí měny, ale že „Čínu by do této kategorie neřadil“. O několik dnů později Apple svým dodavatelům sdělil, aby omezili výrobu.

Apple dostal od Evropské komise pokutu 1,8 miliardy eur kvůli streamování hudby. Chce se bránit u soudu

Číst článek

Cena akcií Applu se den po zprávě o snížení odhadu tržeb propadla zhruba o deset procent. Tržní hodnota podniku se tím snížila o 74 miliard dolarů (zhruba 1,7 bilionu Kč).

Společnost Apple podle soudních dokumentů pochybení odmítá, ale dohodla se na mimosoudním urovnání žaloby, aby se vyhnula nákladům a komplikacím spojeným se soudním procesem. Právní zástupce akcionářů Shawn Williams označil dohodu o urovnání za „vynikající výsledek“.

Apple ve finančním roce, který skončil 30. září, vykázal čistý zisk 97 miliard dolarů. Částka, kterou firma za urovnání žaloby zaplatí, tak odpovídá jejímu zisku za necelé dva dny, upozornila agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme