Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Design

Bloudíme lesem? Designblok odhalil téma a vizuál dalšího ročníku

Designblok 2022 foto: Designblok

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, proběhne od 5. do 9. října 2022. Hlavními výstavními prostory budou smíchovský komplex Gabriel Loci a Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.
  15:00

Vizuál festivalu, který je tradičně dílem fotografa Salima Issy a grafické designérky Martiny Černé, zachycuje vášnivou interakci mezi přírodou, člověkem a organickými strukturami z dílny studia MY DVĚ. Pod taktovkou jejich autorek, designérek Moniky Matějkové a Veroniky Watzkové, se promění rovněž centrální prostor festivalu, zvaný Designérie.

Ústředním tématem letošního Designbloku je LES. Téma reflektuje nejen využití přírodních materiálů a tradičních řemeslných technik, ale také akutní environmentální otázky.

Bloudíme lesem? Designblok odhalil téma a vizuál dalšího ročníku

„Les je zdrojem života. Díky rostlinám můžeme dýchat, zeleň je nejpřirozenějším zlepšovatelem našeho každodenního prostředí. Les je také zdrojem materiálů, chrámem odpočinku, rájem houbařů, zdrojem inspirace umělců i kutilů, strašidelným i magickým pohádkovým místem. Vůně lesa, mokré země, listí, jehličí, lučních květin je důvodem proč jít dál,“ říká ředitelka festivalu Jana Zielinski.

V duchu tématu vzniká každoročně také ústřední instalace festivalu – Designérie. Jejího návrhu se letos ujaly designérky Monika Matějková a Veronika Watzková ze studia MY DVĚ, které se ji rozhodly proměnit v abstrahovanou krajinnou strukturu odkazující k rozmanitosti přírody a jejímu soužití s člověkem.

Fragmenty budoucí Designérie si po boku skutečného lesa a lidských postav zahrály hlavní roli v letošním vizuálu. Momenty symbiózy zachytil pod kreativním vedením Jiřího Macka fotograf Salim Issa a výslednou grafickou stránku zpracovala Martina Černá ze studia Imagery.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...