Už žádné nečistoty v koupelně. Triky od zkušených žen v domácnosti, jak vyčistit silikonové spáry od plísní

Koupelna je velmi důležitým místem v každé domácnosti. Když už bychom si měli vybrat místnosti, které chceme udržovat v extrémní čistotě, jistě by to byla kuchyň a právě koupelna s toaletou. Bohužel kvůli vlhkosti, která zde často panuje, je vystavena plísním. Samozřejmě se nejčastěji rozvíjí v rozích sprchových koutů a van. Jak vyčistit silikonové spáry od plísní?

Odkud se plíseň ve spárách bere?

Plíseň se nejčastěji objevuje na silikonových spojích u vany nebo kolem sprchové vaničky. Nejprve je nutné zjistit příčinu jejího vzniku. Začněte kontrolou ventilace a zajistěte správnou cirkulaci vzduchu v koupelně. Nezavírejte dveře těsně po koupání. Nechte místnost řádně vyvětrat. Spáry můžete také po každé koupeli otřít hadříkem.

Odstranění plísní chlórem

Plíseň na spárách lze odstranit vybraným fungicidem. Jsou to žíravé látky a začnou působit ihned po kontaktu s plísní (doba fumigace je cca 15-20 minut). Takových produktů je na trhu mnoho. Dobré výsledky poskytuje také použití čisticího prostředku na toalety na bázi chlóru. Naneste na spoje, počkejte několik hodin a poté opláchněte vodou.

Odstranění plísní pomocí bělidla

Vezměte vatu, naneste bělidlo a poté ji vložte do nejvíce infikovaných oblastí. Po několika hodinách bělidlo smyjte.

Amoniak a jedlá soda proti plísním

Připravte si roztok z 2/3 šálku čpavku a 2 čajových lžiček jedlé sody. Nalijte do lahvičky s atomizérem a nastříkejte na spárovací hmotu. Po hodině byste měli plíseň snadno odstranit.

Použijte zubní pastu

Naneste zubní pastu na infikovanou spárovací hmotu a začněte kartáček drhnout. Na závěr vše opláchněte vodou. Pasta má abrazivní a bělící vlastnosti, takže je ideální pro čištění silikonu.

Prášek do pečiva

V boji s plísněmi je dobrý nápad i prášek do pečiva. Posypte jím spáry a počkejte asi 20 minut. Poté začněte silikon drhnout zubním kartáčkem nebo mokrou houbičkou. Na závěr vše opláchněte vodou.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Tips-and-tricks.co