Průměrná doba doručení zásilek z čínských přístavů do evropských byla v červnu průměrně přes 40 dní. Nyní však aktuální výhledy naznačují, že se lodní doprava z Asie znovu zpomalí. Zboží dlouhou dobu stálo v čínských přístavech, ovlivněných politikou striktních lockdownů. Po rozvolnění se lodě znovu vydaly na cestu, avšak situace se brzy může opět zhoršit. Vždyť problémy nemají jen čínské, ale i evropské přístavy, z nichž některé už nepřijímají nové zboží, dokud se staré zboží nevydá na cestu. Modely i horšící se koronavirová situace v Číně naznačují, že se lodní doprava na podzim znovu zpomalí, varuje v aktuální tiskové zprávě společnost DSV.

Prodlužuje se doba doručení, rostou náklady

Největší světové nákladní přístavy zažívají donedávna nemyslitelné. V největším nákladním přístavu světa, Šanghaji, kontejnery stojí a čekají několik dnů i týdnů, než se dají do pohybu. Lodní dopravou se za rok 2021 dovezlo do Evropy zboží v hodnotě 472 miliard euro, což představuje bezmála čtvrtinový nárůst oproti roku 2020. Zvýšila se i průměrná doba doručení kontejneru z Číny do Evropy, trvá v průměru přes 40 dní. Výhledy však naznačují, že se doba dodání může znovu protáhnout.

Související

Dopravci jsou však kromě prodloužených dodacích dob navíc zatíženi i dalšími negativy. Celosvětový růst cen paliv se propisuje též do nákladů logistiků. Cena nafty pro nákladní lodě překročila na trhu rekordní hodnotu tisíce amerických dolarů za tunu a experti predikují její další růst. Kromě ceny paliva ovlivnila nárůst výsledných nákladů za přepravované zboží i cena přepravy kontejnerů. Přeprava jednoho kontejneru, jež se standardně pohybovala okolo tisíce dolarů, se už vloni u některých rejdařů vyšplhala na historické maximum: 14 tisíc dolarů. Prozatím ceny za transport neklesají a podle názoru odborníků nějaký čas ani nebudou. Tyto aspekty se samozřejmě propisují do finálních cen veškerých importovaných produktů, což pociťují všechny články spotřebitelského řetězce.

Další komplikace přijdou na podzim

Začátkem roku 2022 pouze 10 procent zásilek dorazilo v nasmlouvaném termínu, v dubnu se stav zvýšil na 20 procent a postupně se bilance zlepšuje. Prodlevu způsobují i někteří dopravci, neboť si nasmlouvají více zboží, než mají možnost přepravit, a čekají na volné kapacity, což vyvolává další zdržení. Rovněž z tohoto důvodu je důležité si zvolit zkušeného dopravce, jenž kapacity neblokuje. Informace o doručení zboží často nejsou právě ideální, avšak některé společnosti přesto zvládají transport ve stanoveném termínu.

„Poslední roky jsou mimořádně náročné pro lodní nákladní dopravu spojující Evropu s Asií a Evropu se Spojenými státy. Koronavirus zpomalil a někde úplně uzavřel páteřní přístavy. Válka na Ukrajině znamená, že někteří přepravci včetně DSV zodpovědně opustili nákladní vlakovou dopravu přes Rusko, které z ní profitovalo, a na podzim nás pravděpodobně čekají další komplikace,“ líčí situaci Mikael Kjeldgaard, Managing Director DSV Air & Sea. Pro železniční dopravu však stále existuje alternativní cesta mezi Asií a Evropou. „Možností, jak se vyhnout ruské železnici, je cesta přes Turecko, která funguje, ale je delší a nákladnější. Pro mnohé klienty však představuje dobré řešení,“ dodává Mikael Kjeldgaard.

Negativně se na lodní dopravě projevují i další celosvětové problémy. „Právě teď prožíváme dopady přehlceného systému logistiky víceméně globálně, ty způsobují zpoždění a vyšší sazby za dopravu. Ke zpoždění dodávek ale také dochází kvůli nedostatku dopravců do USA. Předpokládá se, že sazby ve třetím čtvrtletí zůstanou stále velmi vysoké. Nová situace mezi Čínou a Tchaj-wanem nezlepšuje obchodní prostředí a my můžeme jen sledovat, kdy vypukne další uzavření čínských přístavů v případě nové vlny covidu. Stále si musíme zvykat na nové sazby a vzhledem k tomu, že DSV reprezentuje jednoho z lídrů na trhu, je naším cílem zajistit klientům nejlepší možné sazby a spolehlivost přepravy u produktů Air i Sea,“ uzavíra Mikael Kjeldgaard.

Související