Foto: Pxfuel

Letos se dočkáme zdravotního chatbota společnosti Fitbit

Stejně jako většina ostatních společností, i Google vnímá, že potenciál umělé inteligence v oblasti zdravotnických technologií je velký. Není proto divu, že na své prezentační akci The Check Up představila své plány na přidání osobního zdravotního chatbota do aplikace Fitbit, rozšíření Google Lens pro analýzu stavu pleti a využití chatbota Gemini v oblasti medicíny.

Jedním z nejzajímavějších oznámení společnosti Google byly podrobnější informace o experimentální funkci umělé inteligence pro uživatele zařízení Fitbit, která byla krátce představena již v loňském roce. Fitbit Labs umožní majitelům pracovat se svými zdravotními údaji získanými pomocí nositelných zařízení. Chatbot v mobilní aplikaci umožní klást otázky v přirozeném jazyce a vytvářet personalizované grafy, a získávat tak další informace o svém zdraví.

Tato novinka by se měla objevit již v průběhu letošního roku. Google uvádí, že bude (alespoň zpočátku) k dispozici pouze předplatitelům Fitbit Premium se zařízeními s operačním systémem Android, kteří jsou zařazeni do programu Fitbit Labs.

Společnost vnímá Google Lens jako nástroj, jenž může pomoci vyplnit některé mezery ve zdravotnictví. Uvádí, že funkce, která využívá aplikaci k identifikaci vizuálně podobných shod z webu pro kožní onemocnění, je nyní k dispozici ve více než 150 zemích.

Dále Google přidal do svých webových výsledků nové obrázky a schémata z renomovaných online zdrojů, které uživatelům pomohou porozumět stavům, jež mohou ukazovat na více chorob (jako je například bolest v krku). Očekává se, že tyto aktualizace budou zavedeny v průběhu několika příštích měsíců.

Společnost také zmínila, že Fitbit a Google Research spolupracují s odborníky na zdraví a wellness a dalšími lékařskými profesionály na vytvoření nového modelu umělé inteligence pro zdraví a wellness. Dlouhodobým cílem je, aby velký jazykový model (LLM) poháněl Gemini, který bude základem pro budoucí AI funkce v mnoha zdravotních produktech společnosti Google.

Zdroj: engadget.com