Fantastická ukázka: Každá mise na Mars v jedné vizualizaci

V naší sluneční soustavě je Mars jednou z nejpodobnějších planet Zemi – obě mají skalnatou krajinu, pevné vnější kůry a jádra z roztavené horniny.

Kvůli podobnosti se Zemí a blízkosti bylo lidstvo fascinováno Marsem po staletí. Ve skutečnosti je to jeden z nejvíce prozkoumaných objektů v naší sluneční soustavě.

Ale kolik misí na Mars jsme podnikli a které z těchto cest byly úspěšné? Tato grafika od Jonathana Letourneaua ukazuje časovou osu každé mise na Mars od roku 1960 s využitím historických dat NASA.

Časová osa průzkumu Marsu

Podle historického záznamu NASA se za posledních 60 let uskutečnilo 48 misí na Mars. Zde je rozpis jednotlivých misí a to, zda byly úspěšné nebo ne:

První mise na Mars byla pokusem Sovětů v roce 1960, se startem Korabl 4, také známý jako Mars 1960A.

Jak ukazuje tabulka výše, plavba byla neúspěšná. Kosmická loď se dostala do vzduchu 120 km, ale její čerpadla třetího stupně nevytvořila dostatečnou hybnost, aby zůstala na oběžné dráze Země.

V příštích několika letech se SSSR a poté NASA pokusily o několik dalších neúspěšných misí na Mars. Pak, v roce 1964, se historie psala, když NASA vypustila Mariner 4 a dokončila vůbec první úspěšnou cestu na Mars.

Mariner 4 ve skutečnosti na planetě nepřistál, ale kosmická loď proletěla kolem Marsu a byla schopna zachytit fotografie, které nám umožnily zblízka nahlédnout na skalnatý povrch planety.

20. července 1976 se NASA znovu zapsala do historie, když její kosmická loď s názvem Viking 1 přistála na povrchu Marsu, čímž se stala první kosmickou agenturou, která dokončila úspěšné přistání na Marsu. Viking 1 pořídil panoramatické snímky terénu planety a také umožnil vědcům sledovat počasí planety.

Dovolená na Marsu?

K dnešnímu dni byla všechna přistání na Marsu provedena bez posádek, ale NASA plánuje poslat lidi na Mars do konce roku 2030.

A nejsou to jen vládní agentury, které plánují mise na Mars – zapojuje se i řada soukromých společností. Letecká společnost SpaceX Elona Muska má dlouhodobý plán na vybudování celého města na Marsu.

Dva další letecké startupy, Impulse a Relativity, také oznámily bezpilotní společnou misi na Mars v červenci 2022 s nadějí, že by mohla být připravena již v roce 2024.

Vzhledem k tomu, že se do mixu přidávají další hráči, je vyvíjen tlak na to, abychom byli první společností nebo agenturou, která se skutečně dostane na Mars. Pokud (nebo kdy) dosáhneme tohoto bodu, co bude dál, můžeme jenom hádat.

Přejít nahoru