Zpráva o vnitřním trhu: Enrico Letta navrhuje daňové úlevy jako v USA

© Pixabay

Bývalý italský premiér Enrico Letta, který má na starosti očekávanou zprávu o jednotném trhu EU, chce navrhnout nástroj podobný daňovým úlevám v americkém programu Inflation Reduction Act.

Letta, který má svou zprávu o budoucnosti jednotného trhu EU předložit evropským lídrům 17. dubna, představil zárodky svých návrhů na úterní (19. března) byznysové konferenci v Berlíně.

Ve svém projevu Letta zdůraznil slábnoucí konkurenceschopnost bloku 27 zemí vůči Spojeným státům, které v posledních letech evropskou ekonomiku v mnoha směrech poráží.

Aby Evropa dohnala ztrátu, bývalý italský premiér chce napodobit americký přístup k využívání daňových úlev, které mají motivovat domácí investice, a zároveň zjednodušit administrativní postupy.

Americká federální vláda v rámci svého klíčového programu „Inflation Reduction Act“ z roku 2022 zavedla daňové úlevy na podporu budování obnovitelných zdrojů energie, výroby vodíku a zachycování a ukládání uhlíku (CCS).

„Je možné něco podobného zavést i v Evropě? Rád bych to navrhl, protože pevně věřím, že je to jedna z cest, jak jít přímo k věci a umožnit podnikatelům zvolit si vlastní cestu a cíle,“ řekl Letta.

Ve srovnání s americkými daňovými úlevami evropská podpora často vyžaduje spoustu papírování, připomněl Letta.

Evropě chybí odvážní investoři a výzkum, reformy připravuje italské duo

Ukazuje se, že se Evropě příliš nedaří lákat rizikový kapitál ani dostatečně rozvíjet výzkum. Domácí ekonomiku zpomalují také vysoké ceny energií nebo slabé studijní výsledky školáků. Otočit situaci k lepšímu mají dva italští expremiéři.

Dokončení trhu v telekomunikaci, energetice a financích

Letta zdůraznil také nutnost společné průmyslové politiky na úrovni EU namísto 27 samostatných politik. Vzrostly totiž obavy, že „soupeření“ národních dotací by mohlo prohloubit rozdíly v rámci jednotného trhu.

„Národní průmyslová politika nestačí,“ řekl a zdůraznil, že je třeba využít rozměru jednotného trhu EU právě k tomu, aby se udržel krok s USA, a to například ve výdajích na výzkum a inovace.

Letta rovněž zopakoval svou výzvu, aby EU dokončila jednotný trh v odvětvích, která byla – podle jeho slov z geopolitických důvodů – při vytváření jednotného trhu v roce 1993 záměrně vynechána.

V té době – a částečně i v současnosti – přinášela integrace energetiky, telekomunikací a finančních trhů složitější výzvy než jiné oblasti.

Jednou z příčin vycházejících z minulosti byl fakt, že v případě telekomunikací a energetiky se velmi často jednalo o státem vlastněné firmy, což situaci komplikovalo. U fyzické infrastruktury a sektorových dohod zase platilo, že by vyžadovaly velmi složitá vyjednávání a procesy, aby se vůbec mohly změnit ve prospěch větší integrace.

„Není náhodou, že v těchto třech oblastech – telekomunikace, energetika a finance – máme velmi roztříštěný systém,“ řekl Letta. „Budu se tedy důrazně zasazovat o konsolidaci těchto trhů. Myslím, že je to zásadní,“ dodal.

„Neexistuje průmyslová politika bez energetiky, konektivity a financí, tyto tři oblasti jsou předpokladem pro to, abychom měli silnou a efektivní evropskou průmyslovou politiku,“ prohlásil Ital.

Unie kapitálových trhů není „sexy“, nezbytná ale ano

Ve finančním sektoru jde především o integraci kapitálových trhů. Lettovi se však termín „unie kapitálových trhů“ nelíbí a prý se „pokusí navrhnout jiný“.

„Unie kapitálových trhů nezní příliš sexy a proto si myslím, že potřebujeme novou značku,“ řekl a zdůraznil, že hlavním cílem bude nalákat investice do rizikovějších projektů a inovací.

Letta upozornil, že v současné době mnoho inovativních firem opouští Evropu, aby získaly kapitál jinde.

Přesně na tento trend poukázala také nová zpráva, kterou ve středu (20. března) zveřejnila Asociace finančních trhů v Evropě (AFME).

Zpráva se zaměřuje na německé prostředí a uvádí německé výrobce vakcín Biontech a Curevac jako jasné příklady významných evropských firem, které si pro veřejné obchodování zvolily americkou burzu NASDAQ namísto německé burzy. V USA je totiž příznivější investorské prostředí.

Ze zprávy vyplývá, že německé společnosti, které vstoupily na zahraniční burzu, nejenže rostly rychleji než ty, které zůstaly v Německu (s růstem obratu +159 % oproti +77 % v prvních třech letech po vstupu na burzu), ale v důsledku toho také přesunuly více svých obchodních aktivit mimo zemi.

To „vede k negativním dopadům na německou ekonomiku“ a brzdí její růstový potenciál, uvedla AFME a varovala před podobnými problémy v dalších zemích EU.

Rozpolcená Evropa: Chce strategické technologie, ale nesmí ji to moc stát

Pokud chce Evropa zůstat konkurenceschopná, musí masivně investovat, a to hlavně do digitálu a čistých technologií. Státům EU se ale příliš nechce navyšovat společný rozpočet, volí proto jinou cestu – efektivnější využití peněz, které už na stole leží.

Kalendář