Databáze lží: Babiš a zákaz vjezdu s obytňákem

Poslanec chtěl v rámci předvolební kampaně agitovat na výstavě Země živitelka. Loni mu to prošlo, letos ne.

«« Zpátky do databáze lží

Andrej Babiš v opozici bezděky odhalil, jak to chodilo, když vládnul. A ještě u toho stačil lhát.

Oligarcha minulý týden tvrdil, že mu pořadatelé zakázali účast na výstavě Země živitelka, která začíná zítra v Českých Budějovicích.


Andrej Babiš na akci Země živitelka 2021. To byl ještě premiér a nikdo si netroufnul mu politickou agitaci zakázat Foto: Hnutí ANO

“V sobotu jsem chtěl jet na akci Země živitelka, ale pan ministr a šéf výstaviště to zakázali. Snad tam dají na bránu Zákaz Babiše,” řekl doslova v televizi Nova.

Jenže skutečnost byla jiná.

Nikdo mu vstup nezakázal. Ministr zemědělství i vedení českobudějovického výstaviště shodně uvedli, že Babiš je na akci vítán jako kterýkoli jiný návštěvník. Ovšem nemůže tam přijet s obytným vozem, jak plánoval, a dělat kampaň.

“Andrej Babiš prohlásil, že jsme mu zakázali vstup na Země živitelka. Nic takového se nestalo, pan Babiš si samozřejme jako kdokoliv jiný může zakoupit vstupenku na veletrh a navštívit jej,” uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Ministr pak dodal: “Platí ovšem, že výstava je zaměřena na zemědělství. Není to místo určené pro politickou kampaň. Mimo jiné i proto vedení výstaviště odmítlo telefonickou žádost o umístění kavaranu pana Babiše v areálu. Stejně odmítlo i další žádosti některých prezidentských či senátorských kandidátů.”

A stejné stanovisko zveřejnilo i vedení výstaviště. Babišův tým se týden před zahájením akce u nich ohlásil s tím, že by na ní chtěli přijet s karavanem, s nímž nyní politik objíždí zemi. Souhlas nedostali.

Andreje Babiše to rozčílilo natolik, že pak mluvil v televizi o absolutním zákazu. A následně nechtěně prozradil, jak to chodilo, dokud vládl.

“Přitom v minulosti už jsem na Živitelce knihy podepisoval, měl jsem tam před volbami klasickou kampaň a nikdo v tom neviděl problém. Teď mi to zamítli,” řekl pro iRozhlas.

Jenže loni byl Andrej Babiš premiérem a jak je zřejmé z dobových fotografií a záznamů, nikdo si skutečně netroufnul mu politickou agitaci na akci Země živitelka zakázat.

Z Babišových sociálních sítích vyplývá, že politik výstavu navštívil 26. srpna 2021. “Výstava Země živitelka. Je tady super nálada,” hlásil.

A zveřejnil hned několik fotografií, z nichž je zřejmé, že návštěvu pojal nikoli jako podporu zemědělců, ale jako svoji propagaci. Blížily se říjnové volby, v nichž ho nakonec od moci odstavil blok demokratických stran.

«« Zpátky do databáze lží


Partner projektu Databáze lží vzniká díky podpoře Martina Hájka


Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email