Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Slavia - Raków 2:0, málem penalty, pak Schranz zařídil postupovou euforii

Sport

  18:56aktualizováno  21:53
Fotbalová Slavia nebude ani pošesté v řadě scházet ve skupině evropských pohárů. O postupovém vítězství 2:0 nad Čenstochovou v odvetě závěrečného předkola Konferenční ligy rozhodl až v nastaveném čase prodloužení domácí Ivan Schranz. Hosté si musí vyčítat zahozené tutovky...

Pod střechu narvaný Eden explodoval radostí.

Fanoušci na severní tribuně přeskakovali bariéry, aby ten vzácný a unikátní moment zažili s fotbalisty přímo na hrací ploše. Hlasatel je snažně prosil, aby se vrátili na svá místa. A oni za pár desítek vteřin, po závěrečném hvizdu anglického sudího Pawsona, spustili bouřlivé: „My jsme Slavia, vy nejste nic!“

Neskutečný závěr, který svým průběhem a nebývalou kulisou připomněl i památnou odvetu osmifinále Evropské ligy z roku 2019 proti španělské Seville. I tehdy červenobílí rozhodli v poslední minutě prodloužení.

Tentokrát byl šťastným mužem střídající Schranz, který už předtím nahrál na první gól. Ten druhý dal po vysokém centru Olayinky přes celou šířku pokutového území hlavou sám. Trefa za 72 milionů.

Slavia v nejdůležitějším utkání podzimu dostala díky nemohoucnosti soupeře v zakončení druhou šanci. Vždyť první gól, který po hodině vstřelil záložník Usor a kompletně změnil ráz utkání, přišel ve chvíli, kdy domácím bylo vyloženě ouvej.

Polský Raków, který byl nebezpečnější už v prvním poločase, vstoupil do druhého dějství výborně.

Po rychlé akci na pravé straně a následném stříleném centru měl nejprve tutovku útočník Musiolik, kterému se do střely obětavým skluzem vrhnul stoper Ousou.

Ještě větší šanci vzápětí spálil střídající Wdowiak, jenž si naběhl kolmý pas za obranu, obešel Mandouse a trefil boční síť...

Trenér Trpišovský deset minut po přestávce zareagoval, do hry poslal tři nové hráče a obraz hry se proměnil.

První náznak? Skvěle kopnutý roh Ševčíka, po kterém hlavičkoval Traoré a k vlastnímu brankáři srazil balon jeden z obránců. Pak už následovala vedoucí branka.

Usor doplnil akci Slavie ze druhé vlny, počkal na zpětnou přihrávku Schranze, a levačkou pálil křížem přesně k tyči.

Byl to moment, který Slavii znovu nastartoval. Nejen Usora, čipery z Nigérie, bylo najednou plné hřiště, troufl si třeba na přímý kop z pětadvaceti metrů, s kterým měl Kovačevič na brankové čáře problémy, a měl i další šanci. Škoda pro domácí, že se deset minut před koncem zranil a musel ze hřiště.

I bez něj se však červenobílí v závěru tlačili za postupovým gólem.

Maličký Oscar vletěl do centrovaného balonu a bránu ohrozil netradičně hlavou. O chvíli později zase Kovačevič pokryl nebezpečný pokus Schranze, který pálil z otočky, a domácí si mohli říct: Konečně jsme je taky dostali pod tlak!

V první hodině totiž polská defenziva příliš starostí se slávistickými útoky neměla, spíš naopak.

Ivi López, hlavní hvězda soupeře, po necelých pětadvaceti minutách ze sedmi metrů levou nohou napálil tyč. Přímo pod severní tribunou, kde sídlí slávistický kotel, pak naštvaně vykřikl a chytil se za hlavu.

Slávistická radost z postupu do skupiny Konferenční ligy přes Čenstochovou.

Po ztrátě Tecla se López zmocnil míče před pokutovým územím, narazil si se spoluhráčem a zblízka nejprve pravačkou trefil Mandouse. Ten balon vyrazil pouze před sebe a při dorážce mu nezbývalo než doufat...

Platilo to i o chvíli později, kdy se do odraženého míče po rohovém kopu opřel holohlavý Gvilia, ukázkovou pumelici navíc v šestnáctce tečoval jeden z hostujících hráčů.

Pokud si snad někdo myslel, že polský soupeř bude v Praze pouze bránit výsledek 2:1, který si přivezl z prvního zápasu, mýlil se.

Jistě, když mohli, tak hosté tahali čas.

Pozdrželi rozehrávku, poleželi si na trávníku. Domácí fanoušci začali být záhy alergičtí zejména na gólmana Kovačeviče. Pokaždé, když v rukavicích předržoval míč, spustili ohlušující pískot.

Jenže upřímně: nechovali by se slávisté podobně, kdyby jim výsledek vyhovoval?

V domácí odvetě od začátku naháněli jednogólové manko z minulého týdne, jenže do pořádné gólové šance se během celého prvního poločasu ne a ne dostat.

Slávisté chtěli i za podpory vyprodaného stadionu na soupeře vletět. Trenér Trpišovský poslal do útoku Tecla, který o víkendu sestřelil hattrickem Pardubice. Když ale v úvodu z pravé strany postupoval na bránu soupeře, místo zakončení přihrával pod sebe a celá akce vyzněla do ztracena.

Zanedlouho se před gólmana Kovačeviče, jenž po zranění mezi tyčemi nahradil devatenáctiletého Trelowského, cpal čiperný Usor. Předskočil váhajícího beka, ale u brankáře byl příliš blízko, než aby stačil zakončit.

I proto měl největší příležitost prvního dějství španělský šikula López, který dal gól Slavii před týdnem v Polsku. Tam červenobílí předvedli slabý výkon. Bezkrevný, bojácný, statický. „Musíme do hry dostat víc válečnictví,“ burcoval před utkáním kouč Trpišovský. „A spolu s tím samozřejmě i fotbalovost.“

Vzýval i pomoc z tribun, která byla během celého zápasu ukázková. Až na úvod druhé půle, kdy se přes devatenáct tisíc fanoušků po sérii hraničních verdiktů pustilo do rozhodčího, domácí bez ustání skandovali a tleskali. A na závěr prožili fotbalovou extázi.

Pokud by Slavia polského protivníka nevyřadila, po šesti letech by scházet v základní skupině jedné z evropských soutěží. Slávisté dosud v předkolech vyřadili tým St Joseph’s, což byl gibraltarský outsider, potom odvalili z cesty i řecký Panathinaikos. Teď přetlačili i Čenstochovou.

Polský vicemistr a vítěz tamního poháru na premiérovou evropskou účast ve své historii nedosáhl.

Témata: SK Slavia Praha

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...