Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hraješ v KHL? Nereprezentuješ, rozhodl Český hokej. Nechápu, kritizuje Hašek

ilustrační snímek foto: AP

Čeští hokejisté, kteří po zahájení ruské invaze na Ukrajinu podepsali nebo podepíšou smlouvu s některým z klubů Kontinentální ligy, nebudou povoláváni do reprezentace. Aktuálně se jedná o dvojici Dmitrij Jaškin a Rudolf Červený. Libor Šulák a Michal Jordán měli platný kontrakt ještě před válkou.
  16:45aktualizováno  19:56

Na čtvrtečním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, který se sešel poprvé od nástupu nového prezidenta svazu Aloise Hadamczika do funkce.

Český hokej nakonec zvolil podobný přístup, k jakému sáhli Finové a Švédové. Ti již dříve oznámili, že hráči, kteří budou v nadcházející sezoně působit v ruských soutěžích, nebudou nominováni do reprezentačních týmů.

Svaz však vydal krátké vyjádření bez jakéhokoli odůvodnění. To vadí české gólmanské legendě Dominiku Haškovi: „Nechápu to. Když někdo něco zakáže, musí v první řadě uvést proč. Ať je to zákon, pravidlo, nebo něco dalšího. Od výkonného výboru je to neprofesionální, neomluvitelné a naprosto nepochopitelné rozhodnutí. Nemám slov,“ uvedl pro iDNES.

„I soudce se musí na něco odkázat, když nad někým vynáší verdikt,“ porovnával Hašek, jenž se se staví velmi razantně proti angažmá zahraničních, především českých hráčů v ruských klubech.

„Nechci říkat, jestli jsem pro, nebo proti, ale hodnotit to můžu, až se dozvím přesný důvod,“ dodal.

Bývalý útočník Jiří Hrdina rozhodnutí naopak okamžitě kvitoval na Twitteru: „No zaplať pánbůh, že měl na svazu konečně někdo koule to říct a rozhodnout. Měla to být samozřejmost, zas takoví hráči to nejsou. Ať místo nich dostanou šanci mladí kluci.“

Na slova Českého hokeje pozitivně reagoval i předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser: „Mluvil jsem o tom s několika členy vedení českého hokeje a jsem rád, že od začátku invaze držíme jako český sport jednotný postoj.“

„To, že se někteří hráči rozhodli v době, kdy Rusko zabíjí stovky nevinných obyvatel na Ukrajině reprezentovat tuto ligu považuji za velmi nešťastné. Pokud by se jednalo o nezávislou soutěž a šlo by pouze o sport, bylo by to něco jiného, ale KHL, jak jsme se mohli všichni v uplynulém roce přesvědčit, slouží jako propaganda ruského režimu, a tudíž čeští reprezentanti jsou a budou samozřejmě využívání na propagandu. Proto by se dle mého názoru jednoznačně neměli účastnit reprezentačních zápasů a kempů,“ sdělil.

Zatímco do nadcházející sezony Kontinentální hokejové ligy nastoupí čtveřice českých hráčů, v té uplynulé jich bylo hned dvacet. Až na Šuláka s Jordánem se všichni odebrali směr západ.

Podobně se zachovali také rozhodčí Martin Fraňo a Jan Hribik. Právě Fraňo pro iDnes Premium vyprávěl, jak už nešlo pokračovat.

„Stojíte na ledě při hymně. Čekáte na zápas, ale nemyslíte na něj. S takhle nastavenou hlavou neodvedete špičkový výkon,“ řekl.

Kromě Červeného se do KHL vrací i Jaškin, který byl před pár dny také zvolen kapitánem SKA Petrohradu.

Ruští hokejisté dál chybí na mezinárodní scéně, IIHF (Mezinárodní hokejová federace) vyloučila všechny národní týmy napříč věkem i pohlavím. A to bude platit i v následující sezoně.

„Shodli jsme se, že nebudeme používat výraz „suspendovat“. Zákaz účasti platí pro ročník 2022/23, rozhodujeme se sezonu po sezoně,“ podotkl šéf federace Luc Tardif.

Jemu samotnému ovšem ruské týmy na akcích chybí. „Turnaje bez Rusů nejsou takové jako s nimi, snad se brzy vrátí,“ přeje si Tardif podle renomovaného zámořského novináře Scotta Wheelera ze serveru The Athletic.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...