Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Trhá nám to srdce, milovala život a lidi. Muzikanti vzpomínají na Zagorovou

Kultura

  15:15
Odchod zpěvačky Hany Zagorové zasáhl i zpěváky a skladatele, kteří s ní v posledních letech spolupracovali a psali jí písničky.

Hana Zagorová na koncertě Rádia Blaník foto: Media Marketing Services

„Moje srdce se trhá na kusy... Odešla legenda, ale hlavně neuvěřitelný člověk s velkým srdcem. Moje spřízněná duše, která mi jako jedna z malá rozuměla a ke které jsem vzhlížel!“ napsal na svém facebookovém profilu písničkář Marek Ztracený, který pro ni napsal a společně s ní nazpíval duet Vánoce jako dřív. „Tolik jsi pro mě znamenala a děkuju za vše, co jsi pro mě udělala,“ dodal ještě.

Pro Hanu Zagorovou psal i Márdi, zpěvák kapely Vypsaná fiXa. „Skládali jsme pro ni společně s Jiřím Hradilem z Tata Bojs – on dělal hudbu, já text. „Několikrát jsme se setkali, byla to distingovaná, inteligentní a vtipná dáma. Teď si vlastně uvědomuju, že jsme pro ni s Jirkou napsali jednu věc, kterou chystala na další desku. Moc mě mrzí, že už ji nenazpívá,“ říká Márdi.

Zarmoucené jsou i její pěvecké kolegyně: „Ona byla opravdu živoucí legenda. Nechápu, že této ženské zhasla jiskra,“ řekla Marta Kubišová pro CNN Prima News.

„Hanka byla veselá skvělá holka. Občas jsme si volaly a psaly. Kdykoliv jsme se viděly, moc dobře jsme se pobavily. Měly jsme se rády, její osobnost je těžko nahraditelná. Odchází nám sluníčko a krásná bytost. Je mi to hrozně líto,“ vyjádřila se Marie Rottrová rovněž v CNN Prima News.

„Zpráva o odchodu Hany Zagorové z toho světa mne nesmírně zarmoutila, rozesmutněla a je mi to velmi líto,“ reagovala Helena Vondráčková. „Měla obrovskou řadu obdivovatelů a fanoušků, nejen díky svým krásným písničkám a srdečnému a milému vystupování, ale i nádherným textům, které si mnohé sama napsala. Často jsme se vídaly na stejných pódiích a znám ji jako usměvavou a příjemnou kolegyni, která milovala život a lidi,“ zavzpomínala.

„Jsem vděčný za možnost s ní spolupracovat, za to že si mě vybrala. Bylo to pro mě velice obohacující. Je to nejen velká ztráta pro českou pop music,“ komentoval její odchod herec a skladatel Ondřej Brzobohatý.

„Hanka měla jasnou představu o tom, co chtěla, a šla si vždy za tím. Byla strašně upřímný člověk a nebrala si servítky. Dala ale naopak i člověku naději a vždy ho podržela. Ať už jste ji poslouchali, nebo ne, tak její písně doprovázely kus našeho života. Její smích si budu pamatovat do smrti,“ řekl pro CNN Prima News moderátor Jan Musil.

„Odešla zpěvačka, která přinášela lidem obrovskou radost a byla hvězdou svého žánru, uvedl k úmrtí Zagorové ministr kultury Martin Baxa. Premiér Petr Fiala prohlásil, že si Zagorové vážil i kvůli jejím občanským postojům v roce 1989.

„Nejen pro mojí generaci byla zpěvačkou, jež se její písně staly součástí našich životů. Ona strašně ráda žila a vážila si každého dne,“ řekl pro CNN Prima News textař Michal Horáček.

„Odešla naše nejdražší Hanka, můj člen rodiny. Strávila jsem s ní skoro celý život od svého mládí. Chtěla bych jí poděkovat za přátelství a za úsměvy. Byla to nádherná bytost, statečná, skromná, vždy byla oporou a vždy zůstane v našich srdcích. Nikam neodcházíš Hani, milujeme tě,“ řekla se zármutkem pro CNN Prima News módní návrhářka Blanka Matragi.

Ke zpěvaččině smrti se vyjádřila i Dominika Gottová: „Ve Finsku jsem si přečetla zprávu o smrti Hanky Zagorové. Je to pro českou hudební scénu obrovská ztráta. Tatínek měl paní Hanu moc rád a myslím, že už si teď mají o čem tam nahoře povídat. Moc mě mrzí, že moje rodina není schopná adekvátně na kolegy mého tatínka vzpomínat, protože by si to zasloužili. RIP, paní Zagorová.“

„Když k nám přišla, už byla známá. Hledali jsme někoho na roli Bludičky a mě napadla právě Hana Zagorová. Okouzlila mě jako každého, tak jsem jí zavolal a ona s nabídkou souhlasila. Ona byla smíšek, rozesmát jí na scéně nebyl problém. Tím působila na lidi ohromně vlídně. Byla člověk, který se dokázal rozesmát i uprostřed věty. Nejoblíbenější písnička? Byla by to pro mě určitě písnička Bludička Julie. Ona jí dokonale zvládla zazpívat a já jsem si ji vždy vychutnával,“ řekl pro CNN Prima News divadelní režisér a spoluzakladatel Divadla Na zábradlí a Semaforu Jiří Suchý.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....