Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Devítinásobné držitelce Zlatého slavíka bylo 75 let

Kultura

  13:00
V pětasedmdesáti letech zemřela zpěvačka, herečka, textařka a moderátorka Hana Zagorová. Dlouhodobě trpěla poruchou krvetvorby, kterou zhoršil prodělaný covid i následný postcovidový syndrom. Informaci přinesl server CNN Prima News, kterému ji potvrdil zpěvaččin manažer Luboš Kříž.

Zagorová patřila k nejznámějším českým zpěvačkám. Během své pěvecké kariéry se stala druhou nejúspěšnější držitelkou ocenění Zlatý slavík mezi ženami hned po Lucii Bílé, nazpívala bezmála devět set písní a získala řadu cen.

Lidé jí přezdívali „Hanička písnička“ , případně „Hanička bludička“ nebo také „milá holka“, jak Zagorovou nazval Miloš Jakeš ve svém památném projevu, kdy zpěvačku kritizoval kvůli podpisu Několika vět. Vysloužila si tak zákaz činnosti.

Největší slávu zažívala Zagorová v 70. a 80. letech, kdy v anketě vyhrála  devět Slavíků. Poprvé na sebe upozornila v roce 1963 v ostravské soutěži Hledáme nové talenty, poté vystupovala se skupinou Flamingo či v pražském divadle Apollo. 

Začala spolupracovat s orchestrem Václava Zahradníka, se kterým mimo jiné natočila své první album Bludička, pojmenované podle jednoho z nejznámějších hitů Zagorové Bludička Julie.

Proslavily ji také skladby Já jsem tvá neznámá, Náš dům zní smíchem, Kamarád, Gvendolína nebo Maluj zase obrázky. Tvořila oblíbenou trojici s Petrem Kotvadlem a Stanislavem Hložkem, společně nazpívali například písničky Jinak to nejde, Spěchám nebo ústřední skladbu seriálu Sanitka Můj čas. Spolupracovala též s Pavlem Nohou a Lindou Finkovou. 

Byla také plodnou textařkou, napsala víc než osmdesát textů, které do svého repertoáru zařadili Karel Gott, Eva Pilarová či Helena Vondráčková. 

„Začalo to vlastně tak, že někdo mi nedodal text, který jsem měla následující den zpívat ve studiu. Tak jsem sedla a napsala ho. V podstatě to přišlo tak nějak samo sebou,“ svěřila se jednou. 

Natáčela televizní pořad Dluhy Hany Zagorové,  zahrála si v hudební komedii Trhák, v roce 2015 byla uvedena do Síně slávy hudebních cen Anděl.

V roce 2020 vydala album Konečně společně, na němž se svým druhým manželem, operním pěvcem Štefanem Margitou, zpívá písničky od Lionela Richieho, Michaela Boltona, písničkářky Radúzy nebo Michala Davida. 

Letos chtěla vydat další studiovou nahrávku. „Abych vám i sobě udělala alespoň trošičku radost, začali jsme vybírat písničky na novou desku, kterou uděláme letos,“ sdělila v březnu.  

Ohlas měla také autobiografická kniha Než to zapomenu, kterou napsala s Michaelou Zindelovou. S novinářkou Scarlett Wilkovou pak zpěvačka sepsala publikaci Legenda Hana Zagorová s podtitulem Málokdo ví, kde mimo jiné hovoří o nemoci, která ovlivnila její život. Kvůli problémům s krvinkami musela 33 let jezdit na transfuze.

V poslední době se potýkala se zdravotními problémy. Předloni společně s manželem Štefanem Marigotou onemocněli koronavirem a loni na podzim si nalomila tři obratle a skončila v nemocnici. Letos na jaře kvůli tomu zrušila turné. „Bolavá záda v důsledku prasklých obratlů mě stále velmi omezují a musím bohužel respektovat doporučení lékařů a odložit návrat na pódia,“ uvedla v březnu.

V divadle Kalich bude mít letos16. září premiéru muzikál Biograf láska, založený na jejích nejslavnějších písničkách. Scénář napsala Uljana Donátová, choreografii a režii měl na starosti Jan Kříž. 

Jejím prvním manželem byl od roku 1986 tanečník Vlastimil Harapes, s nímž se v roce 1992 rozvedla.

Její osobité vystupování dalo vzniknout hovorovému výrazu „nedělej Zagorku“, sama zpěvačka je však přijímala s humorem.  „Ani nevím, co to přesně značí, ale líbí se mi to,“ přiznávala v rozhovorech „duhová víla“, jak se jí podle jedné z písní též někdy přezdívalo. 

Autoři: , ,