ČEZ zaplatil státu čtyřicet miliard a akcionářům historicky nejvyšší dividendu, popisuje analytička

Energetická skupina ČEZ loni vydělala necelých 30 miliard korun čistého. Je to téměř o dvě třetiny méně než v roce 2022. Důvodem byly hlavně nižší ceny elektřiny, a naopak vysoké daně. „Že bude v loňském roce vydělávat ČEZ méně než v roce 2022, který byl atypický rekordními cenami energií v celé Evropě a energetickou krizí, se čekalo,“ říká ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnoti ČEZ na chladící věži paroplynové elektrárny Počerady

ČEZ zaplatil státu čtyřicet miliard, popisuje analytička Jana Klímová (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čekaly se tyto výsledky, nebo je propad překvapení?
Že bude v loňském roce vydělávat ČEZ méně než v roce 2022, který byl naprosto atypický rekordními cenami energií v celé Evropě a známou energetickou krizí, se čekalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očištěný čistý zisk měl loni ČEZ skoro 35 miliard korun. To přesně odpovídá jeho očekávání i očekávání analytiků, říká Jana Klímová, ekonomická analytička

Sám ČEZ nicméně predikuje pouze takzvaný očištěný čistý zisk, do kterého nejsou započítány jednorázové události toho roku, například prodej majetku.

Tento očištěný čistý zisk měl ČEZ loni skoro 35 miliard korun a to přesně odpovídá jeho očekávání i očekávání analytiků. Nicméně i čistý zisk, který oznámil, to znamená 29,6 miliardy korun, je sice o dvě třetiny menší než v roce 2022, ale je to stále nejlepší výsledek ČEZ za posledních deset let.

Když bych se vrátila k tomu propadu, tím důvodem jsou kromě nižších cen energií především vysoké mimořádné zdanění zisků, známá windfall tax, a také odvody z nadměrných tržeb z výroby elektřiny, které ČEZ odevzdával.

O tom, že zdanění bylo opravdu vysoké, vypovídá, že třeba superhrubý zisk ČEZ, bez zdanění a dalších odvodů, klesl meziročně pouze o pět procent, a tržby ČEZ se zvýšily dokonce o osmnáct procent na 340 miliard korun.

Kolik zaplatí státu na mimořádné dani a odvodech?
Celkově na těchto dvou položkách zaplatí 40 miliard korun. Z toho daň z neočekávaných zisků dělá 30 miliard korun a odvody deset miliard.

Je to opravdu absolutně nejvíc, co kdo na mimořádné dani státu zaplatil. Ministerstvo financí oznámilo, že celkově na té dani vybralo 39 miliard. A nyní vidíme, že jenom ČEZ zaplatil 30 miliard.

Zemní plyn i vodík

ČEZ loni vyplatil akcionářům historicky nejvyšší dividendu. Jaká se dá ze zisku očekávat letos?
Loni to bylo opravdu obrovské číslo, bylo to 145 korun na akcii, což nikdy v historii zatím nebylo překonáno a samozřejmě za loňský zisk taková nebude.

Z očištěného zisku, což je zmiňovaných 35 miliard, ze kterého se vyplácí dividenda, se dá vypočítat, že by dividenda na akci měla být 39 nebo až 52 korun. Bude to záležet na tom, jaké procento z celkového zisku se vyplatí.

Propad o více než 63 procent. Čistý zisk ČEZ meziročně výrazně klesl, přesto je druhý nejvyšší za deset let

Číst článek

Loni stát rozhodl na valné hromadě jakožto 70procentní akcionář, že se vyplatí 100 procent celého zisku, ale běžná dividendová politika ČEZ je vyplatit 60 až 80 procent zisku.

ČEZ oznámil, že se dohodl na koupi více než polovičního podílu ve společnosti GasNet, což je největší provozovatel plynárenské distribuční sítě v Česku. Jaký toto má pro výrobce elektřiny dopad?
Samotná transakce je opravdu významná. ČEZ oznámil, že za akcie zaplatil přes 21 miliard korun. Zemní plyn a později i vodík budou hrát, jak uvádí ČEZ, klíčovou roli v budoucím vývoji české energetiky.

Právě tímto nákupem si ČEZ zajistil strategickou pozici při transformaci českého teplárenství, které musí skončit se spalováním uhlí – a to právě bude nahrazovat zemním plynem a výhledově také vodíkem. Podíl koupil od zahraničního investora, nyní ho musí ještě schválit Evropská komise a také ministerstvo průmyslu a obchodu.

Celé Ranní interview Radiožurnálu si můžete poslechnout v úvodu článku.

Petr Král, vma, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme