EU obnoví cla na větší množství zemědělských produktů z Ukrajiny. Týkat se to bude třeba vajec

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Podle agentury DPA se na tom v noci na středu dohodli vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. EU cla zrušila po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uskladněná vejce na farmě v Nizozemsku

Nová dohoda se týká vajec, drůbeže, cukru, kukuřice, ovsa, krupice a medu (ilustrační foto) | Foto: Francois Lenoir | Zdroj: Reuters

Nová dohoda, která by měla platit do června 2025, se týká vajec, drůbeže, cukru, kukuřice, ovsa, krupice a medu. Pro tyto produkty bude stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení.

Vejce, drůbež a cukr. Evropská komise navrhuje omezit dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny

Číst článek

Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo. Na import pšenice se zatím opatření vztahovat nemá. Agentura Reuters napsala, že by se cla měla začít platit, pokud dovoz daných produktů překročí průměrné importované množství z let 2022 a 2023.

DPA podotýká, že tím Unie vychází vstříc zemědělcům, kteří v některých členských zemích proti bezcelnímu dovozu ukrajinských produktů protestovali. Dohodu ze středeční noci musí ještě formálně schválit členské státy EU a Evropský parlament.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme