Šéf nejzadluženější developerské firmy na světě dostal celoživotní zákaz obchodovat s akciemi

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi. Od čínského burzovního regulátora zároveň dostal pokutu 47 milionů jüanů (asi 152 milionů Kč) za různé finanční delikty. S odkazem na sdělení společnosti Evergrande o tom informovaly zahraniční tiskové agentury.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

China Evergrande

Čínský realitní sektor prochází těžkou krizí. Evergrande je gigantem odvětví, dluží v přepočtu 328 miliard dolarů | Zdroj: Profimedia

Samotná Evergrande, která je nejzadluženější developerskou firmou na světě, dostala pokutu 4,2 miliardy jüanů. Potrestáni budou i její další vedoucí pracovníci.

Firma čelí podezření, že v letech 2019 a 2020 vykázala o více než 560 miliard jüanů vyšší tržby, než byla skutečnost. Na základě těchto nepravdivých informací pak vydala dluhopisy, píše agentura DPA.

Soud poslal do likvidace nejzadluženějšího developera světa. China Evergrande má závazky za miliardy

Číst článek

Evergrande také podle médií včas neposkytovala informace o ročních a pololetních výsledcích, právních sporech a nesplacených dluzích. Na miliardáře a podnikatele Chuej Kcha Jena, který je známý i pod jménem Sü Ťia-jin a který firmu v roce 1996 založil, byl loni v září uvalen policejní dohled.

Čínský realitní sektor prochází těžkou krizí. Evergrande je gigantem odvětví, dluží v přepočtu 328 miliard dolarů (7,6 bilionu Kč).

Soud v Hongkongu na základě stížností věřitelů v lednu nařídil firmu Evergrande rozpustit. Není ale jasné, zda bude rozsudek vykonán i v pevninské Číně, kde Evergrande podniká z větší části.

Realitní odvětví se na ročním hospodářském výkonu Číny podílí přibližně pětinou. Na druhou největší ekonomiku světa krize v tomto odvětví silně doléhá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme