Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nevděčná fuška s puškou. Clint Eastwood v Nesmiřitelných obrátil westernové principy naruby

Nejistí pistolníci. Mladíček Schofield Kid (Jaimz Woolvett) se hlavně hodně vytahuje a staří mazáci Ned Logan (Morgan Freeman) a Bill Munny (Clint Eastwood) už chtěli mít pokoj. foto: ČT

/FILM NA VÍKEND/ Když Marty McFly ve filmové sérii Návrat do budoucnosti odcestoval do westernové reality roku 1885, nemusel dlouho přemýšlet, jak si bude říkat: samozřejmě že Clint Eastwood. Herec s ostře řezanými rysy se coby westernová hvězda zapsal do diváckého povědomí díky „dolarové trilogii“, kterou natočil pod vedením Sergia Leoneho v šedesátých letech, ale i díky filmům, jež sám režíroval, jako byl Tulák z širých plání (1973) nebo Bledý jezdec (1985).
  13:36

Na počátku devadesátých let už Clint Eastwood věděl, že ve westernovém žánru divákům nabídl téměř vše, co mohl. Než však tuto etapu své kariéry uzavřel, naservíroval publiku mistrovský kus, v němž zúročil své bohaté zkušenosti se světem pistolníků, kovbojů, psanců a ochránců zákona. Ve filmu Nesmiřitelní oslavil celou paletu westernových principů a ještě víc jich obrátil naruby.

Rozplétání falešných zkazek

Kdo bude v Nesmiřitelných hledat tradiční boj dobra se zlem, toho čeká dost těžká práce. Hlavní hrdina William Munny (Clint Eastwood) toho má ze své někdejší pistolnické éry na svědomí tolik, že by jej z toho sotva vykoupil sebešlechetnější čin. A ten se navíc nekoná. Munny sice už svou násilnickou kariéru dávno ukončil, po letech se však nechá zlákat ještě k jedné „práci“.

NESMIŘITELNÍ

(Unforgiven, USA 1992)

K vidění na: ČT 2, 28. 8. ve 20.00

Režie: Clint Eastwood

Scénář: David Webb Peoples

Kamera: Jack N. Green

Hudba: Lennie Niehaus

Hrají: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek, Frances Fisher, Anna Levine, Rob Campbell, Anthony James, Lochlyn Munro

Aspirující pistolník Schofield Kid jej přizve k trestné výpravě proti dvěma kovbojům, kteří v městečku Big Whiskey pořezali prostitutku. Munny, vdovec se dvěma dětmi, provozující krachující prasečí farmu, nabídku nakonec přijme. Do pochybného kšeftu zatáhne ještě svého kamaráda z oněch bouřlivých časů Neda Logana (Morgan Freeman). Hlavním motivem je finanční odměna, kterou na provinilé kovboje solidárně vypsaly ženy z dotyčného nevěstince. A potom také hrůzný popis toho, co viníci své oběti provedli: ten je ovšem extrémně nadsazený.

Uvádění divokých zkazek na pravou míru je vůbec v Nesmiřitelných důležité téma. Zhmotněním falešné legendy je skvostná vedlejší postava jménem English Bob (Richard Harris). Ten si s sebou do Big Whiskey přiveze dokonce vlastního životopisce (Saul Rubinek), v jehož výtvorech Bob vystupuje coby Duke of Death, tedy vévoda smrti. Jeho výmysly s neodolatelnou ironií shodí šerif Little Bill Daggett (Gene Hackman), který důsledně komolí Bobovu přezdívku, takže je z ní kachna smrti (Duck of Death).

Zabíjení není nic romantického

Setkání s English Bobem ovšem také ukáže šerifovu až sadistickou krutost při ochraně veřejného pořádku: ani tady se tedy žádné krystalické dobro rozhodně nerýsuje. Nevyhnutelné střetnutí Little Billa, který se snaží za každou cenu zabránit vraždě dvou kovbojů, a odhodlaného Munnyho, má potom sice svého jasného favorita, ale je to favorit mimořádně problematický, špinavý a bez ohledu na výsledek vlastně poražený.

K nejsilnějším momentům Nesmiřitelných patří scéna, v níž tři najatí mstitelé postřelí jednoho z pronásledovaných – toho, který se provinil méně, a navíc měl upřímnou snahu svou chybu odčinit. Umírá pomalu a v bolestech a pistolníkům je z toho upřímně zle. Kdo tohle dříve vídal ve westernových příbězích?

A přece i ten westernově přehledný souboj dobra se zlem v Nesmiřitelných figuruje. Jenom jeho představitelka – jejíž jímavý osud v titulcích celé vyprávění začíná i zakončuje – není mezi živými. Ze svého manžela Billa Munnyho, psance a rabiáta, dokázala udělat mírumilovného manžela, otce a abstinenta. I po své smrti vede o jeho duši boj, který se chvílemi už zdá prohraný. Může ale western dopadnout takhle špatně?

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....