Potvrzeno: Koalice kandidáta na Hrad nemá

Andrej Babiš se zase bojí kandidovat. Průběžná zpráva o stavu boje o Hrad.

Vládní strany nenašly společného kandidáta, kterého by vyslaly do boje o Hrad. Zprávu, kterou redakce Neovlivní.cz s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla minulý týden, nyní na přímý dotaz potvrdili ministr spravedlnosti Pavel Blažek a lídr Stan Vít Rakušan.

“Nenašli,” uvedl bez bližších podrobností Blažek.

Ilustrační foto: kaprik / Shutterstock.com

Vít Rakušan pak dodal: “Společný kandidát koalice zatím není.”

Původně přitom premiér Petr Fiala věřil, že čas na oznámení společného jména nastane právě v létě. “Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,” říkal zjara.

Jenže vhodná osoba se neobjevila. Vládní strany proto naplánovaly jinou strategii. Na podzim společně vystoupit s tím, že na demokratickém poli je už kandidátů dost a vládní koalice jejich možnosti nechce tříštit. Vyzvou k podpoře demokratických kandidátů a v druhém kole podpoří Petra Pavla či Danuši Nerudovou. Proti Andreji Babišovi.

Tahle taktika má jednu slabinu: oligarcha se bojí kandidovat. Popsali jsme to už v létě. Podle zjištění Neovlivní.cz, které redakce ověřila u Babišových spolupracovníků, je za vším nejistota, že oligarcha ve veřejné volbě uspěje.

“Zásadní jsou pro rozhodování šéfa průzkumy veřejného mínění, které si necháváme dělat. A hned několik v posledních měsících se nám ukázalo, že v případném druhém kole prezidentské nevyhraje,” citovali jsme tehdy člena Babišova týmu.

A bez bližších podrobností dodal: “Neptejte se na detaily, ale ta pravděpodobnost neúspěchu je podle průzkumů významně vysoká. Je jasné, že se šéf po loňské porážce z parlamentních voleb do další prohry nežene.”

Babiš definitivní slovo ještě neřekl, už se ale minulý týden stačil zmínit, že Alena Schillerová nebo Karel Havlíček by byli důstojnými kandidáty za ANO.

Odcházející prezident Miloš Zeman i někteří vládní politici ještě zjara dávali najevo, že by byli rádi, kdyby se o úřad hlavy státu ucházel premiér Fiala. Jak jsme ale popsali v květnovém časopise Neovlivní.cz, lídr ODS a vládní koalice to striktně odmítl . “V českém politickém systému je klíčová role premiéra. To je pozice, kam jsem byl před pár měsíci na základě voleb jmenován s mandátem na další čtyři roky. To je moje odpovědnost vůči voličům a moje základní poslání, na něž se plně soustředím,” potvrdil tehdy redakci.

Petr Fiala považuje za klíčové udržet vládu a ustát energetickou a inflační krizi, která se očekává s podzimem. Mimo jiné i proto netlačil na to, aby se ministr vnitra Vít Rakušan zbavil problematického šéfa rozvědky Petra Mlejnka.

“Osobně měl k případu Mlejnek na vládě nejvyhraněnější postoj, Rakušan ale na osobě šéfa rozvědky trval. Premiér svůj názor nakonec neuplatnil. Prioritou je pro něj udržení vlády, i za cenu takových ústupků,” prozradil jeden ze spolupracovníků Petra Fialy.

V říjnu to bude rok, kdy demokratické strany odstavily od moci Andreje Babiše. Vydrží ovšem Fialova vláda? Aspoň do švestek? Čtěte v zářijovém časopise Neovlivní.cz, který můžete už nyní objednávat v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: kaprik/Shutterstok.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email