Babiš v éře vládnutí neuměl vybrat ani daně, zjistil NKÚ

Lepší výběr daní a potírání daňových úniků byla vlajková loď kampaně, s níž miliardář vystoupil do politiky. Teď se ukázalo, jak to bylo ve skutečnosti.

Když miliardář Andrej Babiš nastupoval v roce 2014 na ministerstvo financí, jeho hlavní slogan byl: zabráním daňovým únikům a došlápnu si na ty, co neplatí DPH.

Osm let poté, co Babiš strávil dvě volební období ve vládě, se ukázalo, jak to bylo ve skutečnosti. Nejvyšší kontrolní úřad ve svém pravidelném Stanovisku k návrhu státního rozpočtu konstatoval, že mezera ve výběru daně z přidané hodnoty se neustále zvyšuje. A to právě za období, kdy to měl Andrej Babiš možnost ovlivnit.


Výběr daní byl vedle boje s korupcí hlavní Babišův tahák Foto: hnutí ANO

“Česká republika přešla z trendu snižování mezery ve výběru daně z přidané hodnoty (VAT Gap)28 k jejímu postupnému zvyšování. V porovnání se sousedními státy měla Česká republika v roce 2019 jednu z nejvyšších úrovní mezery ve výběru DPH (14,3 %) a zároveň zaostávala za průměrem EU (10,5 %)29. V absolutním vyjádření se mezera ve výběru daně z přidané hodnoty od roku 2017 postupně zvýšila až na úroveň 72,8 mld. Kč v roce 2019,” stojí ve zprávě kontrolorů.

Přitom když Babiš nastupoval na ministerstvo financí měl v ruce všechny trumfy pro to, aby se mu dařilo. V té době se podle tehdejší studie Evropské komise naopak mezera ve výběru DPH rychle zmenšovala. Reálný pokles mezi roky 2013 a 2014 o 10 miliard, respektive z 19 % na 16 % z  očekávaného výběru DPH, přiblížil Českou republiku k průměru Evropské unie, který byl v roce 2014 14 %.

Studie potvrzuje, že jsme se v boji s daňovými úniky vydali správným směrem,” komentoval výsledky tehdejší ministr Andrej Babiš. 

Jenže ve skutečnosti to vůbec nebyla jeho zásluha. Opatření, která komise uváděla jako jedny z příčin poklesu mezery ve výběru DPH, prosadila vláda Petra Nečase, v níž byl ministrem financí Miroslav Kalousek.

“Novelu zákona o DPH, která institut nespolehlivého plátce zavedla, totiž ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska připravilo již v roce 2012. Účinnosti pak nabyla v roce 2013. A tatáž novela z pera Miroslava Kalouska zavedla s účinností od roku 2014 i druhé zmíněné opatření, tedy elektronizaci podání k DPH. Přiznání k DPH tak museli od roku 2014 podávat elektronicky, kromě fyzických osob s obratem do 6 milionů korun, všichni plátci DPH,” napsal tehdy specializovaný web Podnikatel.

Nynější závěry NKÚ ohledně výběru daní z Babišovy éry naopak vycházejí z kroků, za které je za osm let u moci zodpovědný právě on. Například neustálé změny v základních sazbách.

“Do inkasa DPH se od roku 2016 postupně promítl vysoký počet změn a přeřazování vybraných plnění za zboží a služby ze základní sazby (21 %) do první snížené (15 %) nebo druhé snížené sazby (10 %), a to především z důvodu podpory zavádění elektronické evidence tržeb. Komplikované a administrativně náročné pro daňové subjekty je např. nastavení dvou sazeb DPH u prodeje piva,” konstatoval v nejnovějším stanovisku NKÚ.

Státní pokladnu zdevastoval, na tu svoji naopak myslel. Byznysu Andreje Babiše se daří i v současné krizi. Jak je možné, že na ní vydělal? Odpověď přinášíme v datové analýze v zářijovém časopise Neovlivní.cz, který lze objednat už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Hnutí ANO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email