Kralický Sněžník - krásy přírody versus honba za rekordy a penězi

autor: Matěj Hollan
Není to tak dávno, co rekordní lávka na Dolní Moravě ovládla světová média a stala se díky tomu jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů letošních prázdnin. Jde ale v případě lávky skutečně o nejlepší cestu, jak návštěvníkům umožnit obdivovat krásy naší přírody?


Overturismus škodí úplně všem - princezna Oranžská vs Rulíšek

Víte, co mají tyto dva obrázky společného? Oboje je Kralický Sněžník.

To vlevo jsou obří nádherné vodopády na říčce Wilczka v Międzygórze pár kilometrů pod vrcholem Kraličáku. Tímto přírodním skvostem byla okouzlena sama princezna Marianna Oranžská.

Ta, která podnítila turismus v Rychlebech a na Kralickém Sněžníku, nechala mimo jiné zbudovat slavné schronisko - horskou chatu kus pod vrcholem, s dodnes skvělou polskou domáckou kuchyní.

Je to taky ta, která pozvedla Bílou vodu, nechala tam vybudovat zámeček, kde je dnes léčebna. Podporovala výstavbu škol, sirotčinců, místní evangelická, ale i katolická společenství.

Byla to jedna z nejemancipovanějších žen 19. století, rozvedená, s milencem, nezdolná.

A za ní byly tady u těchto vodopádů vybudovány i plošiny a schody a také romantický park. Vody padá z 22 metrů a pokračuje úzkou roklí.

Před pár lety bylo okolí vodopádu revitalizováno, aby turistům poskytlo bezpečné místo k pozorovaní.

Samotné Międzygórze je malebné, s hospůdkami, prodejnou skvělých polských uzenin, nádherným okolím.

Každý, kdo zavítá, je nadšen. A místní taky, mají z turistů peníze.

Střih, jsme asi o 13 km dál na druhé straně. Zde se usídlil pan Rulíšek a jako v oligarchii se rozhodl, že si část kopce prostě přivlastní a vytěží do poslední koruny. Ve spolupráci se zkorumpovanými úředníky, kteří obešli proces EIA, si v průběhu posledních 10 let nechal na pár metrech čtverečních napovolovat záměry, které asi 5násobně překračují únosnou kapacitu Dolní Moravy.

Cituji: "Ministerstvo životního prostředí dospělo k závěru, že záměr společnosti Sněžník nenese významný vliv na přírodu, a to navzdory dílčím výhradám inspekce. Rozsáhlý projekt nebylo nutné zařadit do procesu posuzování vlivu na životní prostředí (EIA)"

Zkuste si tam zajet a pobavit se s místními. Byl jsem tam před pár týdny (v přírodě, ne v lunaparku). Rulíška by chtěli zastřelit. Půjčují si chalupy v okolí, aby z toho děsu utekli. 10.000 lidí denně.

Nedá se tam projet ani autobusem, který jede krokem, protože úplně všude parkují auta a chodí davy lidí, co se po asfaltce doplazí k lanovce, vyjedou nahoru, projdou se po mostě nebo lávce nebo obojí, v jeho hnusné a předražené hospodě se nají, odjedou lanovkou nebo bobovou dráhou dolů, nechají tam za rodinu 5.000 a odjedou zas pryč.

Kdyby to procházelo řádným procesem, nikdy to nemohlo získat povolení.

Místní z toho nemají nic. Dolní Morava je pár krásných chalup na 8 km, jedna na pár set metrů. Vše kvůli drancování peněz pro jednoho člověka vzniklo nově.

Kopec je provrtaný jednou asfaltkou vedle druhé. Dopravní bypassy bypassů. Všechny zisky odcházejí pryč.

Marie Oranžská vybudovala mnoho míst pro turisty na veliké ploše. Pro skutečně milovníky hor.

Rulíšek všechno narval na jeden kopec, který kdyby mohl, sám se vnitřní bolestí zhroutí do sebe.

Je to parodie na turismus a jeden z největších světových příkladů negativního overturismu, který vstoupí do učebnic - i včetně toho "divu světa" na obálce Time jako výsměchu přírodě a udržitelnému turismu.



témata článku:
autor:
Matěj Hollan
člen ČSOP Veronica

datum vydání:
31. srpna 2022


Diskuze k článku „Kralický Sněžník - krásy přírody versus honba za rekordy a penězi“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!