5 výhod kotle na pevná paliva

pelety

Když se řekne kotel na tuhé palivo, vybaví se vám jen špinavá kotelna a kopa uhlí? Pak určitě čtěte dál a dozvíte se, že moderní vytápění pevnými palivy toho nabízí mnohem víc. Možná i pro váš dům nebo chalupu.

Kvůli enormním cenám za plyn a elektřinu hledá nové možnosti vytápění hodně českých domácností. Přitom nejnovější technologie jako fotovoltaika nebo tepelná čerpadla nejsou kvůli ceně a ani parametrům pro každého. Ideálním řešením pak je kotel na tuhá paliva.

1. Široká nabídka modelů

Pokud zvažujete vytápění pevným palivem, máte na výběr řadu možností. Kromě uhlí jde o takzvanou biomasu, která je ekologická a dostupná. A zdaleka nejde jen o palivové dřevo. Můžete zvolit také dřevěné peletky, které jsou velmi oblíbené pro své jednoduché používání v automatických kotlích.

Pro ty, kdo si chtějí nechat možnost volby, jsou na trhu také kombinované kotle. Například český výrobce OPOP nabízí kotel, ve kterém lze libovolně střídat pelety + dřevo, a také kotel pro kombinaci uhlí + pelety.

kotel na dřevo

2. Cenově výhodné palivo

Ani pevným palivům se v posledních měsících nevyhnulo zdražování. Přesto zůstává vytápění uhlím, dřevem i peletami jednou z nejlevnějších variant. Z této trojice pevných paliv jsou nejdražší pelety, ale na oplátku nabízejí nejvyšší komfort při používání. Cena dřeva se odvíjí podle toho, o jaký jde druh a na kolik je připraveno rovnou k zatápění.

3. Nákup paliva lze naplánovat

Velkou výhodou pevných paliv je, že si můžete dobře naplánovat jejich pořízení. Podle situace si můžete počkat na letní slevy nebo najít nejvýhodnějšího dodavatele v okolí. Při odběru celoročního objemu lze získat i množstevní slevu. Pokud zajistíte vhodné podmínky, můžete dřevo, uhlí i pelety doma dlouhodobě skladovat. Pro dřevo je delší skladování užitečné, protože má čas dostatečně proschnout (maximálně 20 procent vlhkosti).

OPOP_kotel_biopel_mini

4. Vytápění pod palcem

Kotel na pevná paliva se v domě připojuje do centrální topné soustavy, která vytápí jednotlivé místnosti radiátory nebo podlahovým topením. Záleží jen na vás, kdy začnete topnou sezónu, a rozhodně nehrozí žádné odstávky, jak se spekuluje v případě plynu. Přestože moderní kotle na tuhá paliva potřebují ke svému provozu elektřinu, mají nízkou spotřebu. Vybírejte takový kotel, který má vysokou účinnost (90 procent a více), což zaručí efektivní nakládání s palivem.

5. Moderní a snadné ovládání

Kotle na uhlí a dřevo se používají po generace, ale pelety jsou v Čechách záležitostí posledních dvaceti let. A právě kotle na pelety přinesly pro uživatele největší změnu. Díky svému automatickému provozu dokážou nahradit většinu činností, které by jinak měl na starost majitel. Oheň v kotli lze rozdělat stisknutím tlačítka na displeji a stejně samočinně probíhá přikládání pelet a udržování požadované teploty. Na majiteli zůstává pouze dosypání velkého zásobníku na pelety, což je obvykle nezbytné jen jednou za pět dnů.

Dřevěná polena ze své podstaty automaticky přikládat nelze, přesto i kotle na dřevo nabízejí velké usnadnění při obsluze. Například kotel OPOP H4EKO-D umí svého majitele upozornit, že v šachtě dochází palivo a je ideální čas přiložit další dávku.

 

Zdroj fotografií: AdobeStock, OPOP

Datum vydání: 1. 9. 2022

Edit: