Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Obhájci v taxíku, Tabu hrdinou a německé oslavy. První den EuroBasketu

Litevští fanoušci se dobře baví. foto: Reuters

Obměněná španělská reprezentace otevřela EuroBasket 2022 vysokým vítězstvím 114:87 nad Bulharskem. Hned sedmička hráčů vítězného celku se dostala na dvouciferný počet bodů. Turecko zvládlo souboj s Černou Horou, na 72:68 se nicméně dostalo pěti body v závěrečných 24 sekundách. Slovinsko chce obhájit titul z roku 2017, vykročilo výhrou 92:85 nad Litvou.
  19:31aktualizováno  23:55

Ve španělském dresu se nejvíce dařilo naturalizovanému Lorenzovi Brownovi, autoru 17 bodů. Mezi nové tahouny basketbalové velmoci se zařadili i bratři Hernangómezové. Starší Willy zapsal 16 bodů, mladší Juancho měl na kontě 13 bodů a sedm doskoků. Sedmatřicetiletý veterán Rudy Fernández přidal 14 bodů.

Německý rozehrávač Dennis Schröder

Vítězové ve všech čtvrtinách nastříleli nejméně 25 bodů. Nezaujaté fandy musela potěšit čtvrtá desetiminutovka, ve které padlo 63 bodů (32:31).

Nejlepším střelcem úvodního duelu skupiny A, kterou hostí gruzínská metropole Tbilisi, byl bulharský tahoun Saša Vezenkov s 26 body, podpořil je 11 doskoky. Pavlin Ivanov se postaral o 16 bodů. Španělům se podařilo uhlídat klíčového bulharského rozehrávače Deeho Bosta na šesti bodech, rodilý Američan pomohl sedmi asistencemi.

Turecko zvládlo svou úlohu favorita proti Černé Hoře, výhru 72:68 nicméně vybojovalo v posledních sekundách. Rozhodl mladíček Alperen Sengün, když v posledních 62 sekundách zapsal dva klíčové koše. Nejužitečnějším hráčem vítězného celku byl Shane Larkin s 18 body a sedmi asistencemi. Cedi Osman zvládl 15 bodů.

Černohorce táhli zkušený Bojan Dubljevič s 18 body a šesti doskoky a mladík Marko Simonovič s 13 body a sedmi doskoky.

Duel mezi Gruzií a Belgií byl dramatický až do závěru prodloužení, Jonathan Tabu rozhodl o výsledku 79:76 ve prospěch hostů trojkou tři sekundy před koncem. Belgický rozehrávač celkem zaznamenal 14 bodů.

Momenty ze zápasu Gruzie - Belgie:

Ve skupině B v Kolíně nad Rýnem se Slovinci dočkali úspěchu nad Litvou. Vyrovnaný duel se rozhodoval v koncovce. Významnou roli sehrál kontroverzně odpískaný nesportovní faul Domantase Sabonise necelé dvě minuty před koncem.

Sabonis trefuje loktem Dončiče, píská se nesportovní faul:

Lukovi Dončičovi (14 bodů, 10 asistencí a šest doskoků) pomohl hlavně Mike Tobey s 24 body a osmi doskoky. Slovinský veterán Goran Dragič přispěl 19 body, trefil i klíčovou trojku na 85:81.

Slovince před zápasem potkaly komplikace s dopravou, po marném čekání na autobus se dostali z hotelu do haly taxíky. „Dobrá práce EuroBaskete. Žádný autobus pro mistry Evropy na zápas. To musí být vtip,“ napsal na twitter Goran Dragič. „Po dvaceti minutách jsme dostali alespoň taxi.“

Slovinci míří na zápas v taxi:

Nejlepšími střelci litevského celku byli křídelníci Mindaugas Kuzminskas s 19 body a Marius Grigonis s 18 body, mladý barcelonský rozehrávač Rokas Jokubaitis se v roli litevské jedničky trápil, zvládl jen dva body a dvě asistence. Jejich úvodní duel sledovalo 14 a půl tisíc fanoušků.

Němci nezačali duel s Francií dobře, ale nakonec svého „boha“ Dirka Nowitzkého uctili vítězstvím 76:63. Jejich nejlepším střelcem byl nečekaně Johannes Thiemann se 14 body, Maodo Lo a Niels Giffey dodali po 13 bodech.

Německá basketbalová reprezentace vyřadila dres číslo 14, který nosil Dirk Nowitzki.

Zápasu předcházel slavnostní ceremoniál, neboť ke stropu kolínské haly byl vyvěšen Nowitzkého reprezentační dres. Číslo 14 jediného německého šampiona NBA už nikdo v národním týmu neoblékne.

Na straně poražených zažil povedený večer jen Guerschon Yabusele, pivot Realu Madrid zapsal 18 bodů. Rudy Gobert doplnil 11 bodů a 12 doskoků.

Autoři: ,