Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejistky poprvé ve světovém semifinále, Finky udolaly v prodloužení

České hokejistky slaví postupový gól proti Finsku, rozhodla Aneta Tejralová (vpravo). foto: AP

České hokejistky si zahrají světové semifinále. Na šampionátu v Dánsku překonaly favorizované Finky 2:1 v prodloužení a vrátily jim rok starou čtvrtfinálovou porážku 0:1, nestačily na ně ani před dvěma lety. V 61. minutě rozhodla obránkyně Aneta Tejralová. V sobotním semifinále se Češky utkají s Američankami.
  20:15

Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové porazily Finky na vrcholné akci poprvé v historii. Vedle Tejralové se střelecky prosadila Daniela Pejšová, výborný výkon podala brankářka Klára Peslarová.

„Finky jsou před brankou hodně dobré, tlačí se do brankoviště, takže bylo těžké vidět puk. Holky v obraně ale hrály opravdu dobře a pomáhaly mi blokovat střely. Vždy na mě křičí, kde je puk nebo se se jich můžu zeptat. Komunikace byla v dnešním zápase klíčová,“ uvedla Peslarová pro web Mezinárodní hokejové federace.

Češky vstoupily do utkání aktivně a ve 3. minutě mohla otevřít skóre Šapovalivová. Finky se ale ubránily i při následném prvním oslabení. V 9. minutě zahrozila z brejku Neubauerová, brankářka Keisalaová však její pokus ramenem vyrazila.

Peslarová měla v první třetině stejný počet zákroků jako její kolegyně a rovněž chytala spolehlivě. Ve druhé části Češky nevyužily další početní výhodu, za aktivitu byly nakonec odměněny ve 37. minutě, kdy otevřela skóre po zblokované střele kapitánky Mills obránkyně Pejšová a připsala si čtvrtý gól na turnaji.

„Máme nacvičený signál, kdy sjíždím od modré před branku, který nám ale nevyšel. Ale dostala jsem se do středu před branku a uviděla puk. Jen jsem se otočila a vystřelila, jak nám říká trenérka,“ uvedla Pejšová.

Seveřanky byly blízko vyrovnání ve 40. minutě, při vyloučení Mlýnkové trefila horní tyč Savolainenová. Výborně chytající Peslarová své spoluhráčky podržela i v pokračující výhodě na začátku třetí části.

Finky měly i nadále výrazně více ze hry a ve 49. minutě se jim podařilo vyrovnat, když se prosadila Tulusová. O minutu později zlikvidovala Peslarová další šanci Nieminenové. I přes střeleckou převahu favorizované Finky zápas v normální hrací době rozhodnout nedokázaly.

„Bylo to nerozhodně, ale co je na tom špatně? Finsko je jeden z nejlepších týmů na světě. Nemůže s nimi hrát nahoru dolů,“ uvedla kanadská trenérka českého výběru MacLeodová. „Bylo důležité zůstat v klidu, protože jsme byly v pohodě. Byly jsme v zápase a přesně to jsme chtěly,“ podotkla dvojnásobná olympijská vítězka.

Prodloužení rychle ukončila Tejralová, neboť využila chybu finské kapitánky Hiirikoskiové a překonala Keisalaovou střelou na bližší tyč. „Aneta velmi dobře přečetla hru. Získala puk a já jsem byla vlastně překvapená, že vystřelila. Říkala jsem si, že bude přihrávat nebo něco podobného. Byla jsem těsně za ní a měla nejlepší výhled v hale,“ uvedla Natálie Mlýnková, která byla při rozhodujícím momentu na ledě.

Česko, které s Finskem v minulosti na MS třikrát ve čtvrtfinále prohrálo, tak slaví první postup do semifinále. Finsko naopak poprvé v historii mezi čtveřicí nejlepších na MS chybí a neobhájí bronz z loňska.

„Jsem z týmu nadšená. Jsou tady holky, které jsou v něm deset patnáct let a neustále se snaží udělat další krok dopředu. Loni v olympijské kvalifikaci dokázaly obrovskou věc, ale stále chtějí více. A my jim chceme pomoct naplnit jejich potenciál. Je skvělé, že vše můžeme sledovat z první řady,“ dodala MacLeodová, která tým převzala v létě po Tomáši Pacinovi.

Semifinálovým soupeřem českých hráček bude v sobotu výběr Spojených států amerických, se kterým hrály letos v únoru ve čtvrtfinále na olympiádě v Pekingu a prohrály 1:4.

Mistrovství světa žen
Čtvrtfinále 1. 9. 2022 17:37
Finsko Finsko : Česko Česko 1:2P (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Góly:
48:01 Tulusová (Holopainenová, Rantalaová)
Góly:
37:00 Pejšová (Mills)
60:41 Tejralová
Sestavy:
Keisalaová (Silvonenová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Rantalaová, Laitinenová, Karjalainenová, Parkkonenová, Viitasuová – Nieminenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Holopainenová, Vainikkaová, Tulusová – Nylundová, Vesaová, Liikalaová – Vanhanenová, Yrjänenová, Sundelinová – Rakkolainenová.
Sestavy:
Peslarová (Škodová) – Pejšová, Lásková, Tejralová (A), Horálková, Trnková, Radová – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová (A), Hymlárová, Pejzlová – Mills (C), Přibylová, Neubauerová – Erbanová, Sarnovská, Pátková.

Rozhodčí: Kaylen Hansonová (USA), Shauna Nearyová – Jessica Chartrandová (obě CAN), Marine Dinantová (BEL),

Počet diváků: 326

Přejít na on-line reportáž
Mistrovství světa žen
Čtvrtfinále 1. 9. 2022 20:10
Kanada Kanada : Švédsko Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly:
17:09 Larocqueová (Fastová, Poulinová)
33:54 Potomaková (Sheltonová)
53:10 Ambroseová (Potomaková, Maltaisová)
Góly:
Sestavy:
Desbiensová (Maschmeyerová) – Fastová, Larocqueová, Ambroseová, Zandee-Hartová, Mikkelsonová, Sheltonová, Bellová – Jennerová, Poulinová, Bachová – Clarková, Fillierová, Nurseová – Staceyová, Turnbullová, O'Neillová – Eldridgeová, Maltaisová, Rattrayová – Potomaková.
Sestavy:
Söderbergová (Bomanová) – Bergströmová, Nylén-Perssonová, Adolfssonová, Kjellbinová, Waxinová, Jungäkerová, Berglundová – Olssonová, Hjalmarssonová, Carlssonová – L. Johanssonová, Ljungblomová, Wikner-Zienkiewiczová – Bouvengová, Löwenhielmová, Lundinová – Murénová, Antonssonová, Tedenbyová – T. Johanssonová.

Rozhodčí: Nurmiová, Tassoniová – Cameronová, Jonáková

Mistrovství světa žen
Čtvrtfinále 1. 9. 2022 16:00
USA USA : Maďarsko Maďarsko 12:1 (1:0, 9:0, 2:1)
Góly:
01:36 Heiseová (Dunneová, Kesselová)
21:25 Heiseová (Kesselová, Dunneová)
22:09 Bilkaová (Brandtová)
24:02 Panneková (Kesselová, Coyne-Schofieldová)
25:20 Roqueová (Kesselová, Coyne-Schofieldová)
30:14 Dunneová (Barnesová, Heiseová)
32:39 Bilkaová (Knightová, Harveyová)
35:17 Steckleinová (Kesselová, Harveyová)
35:49 Harveyová (Bilkaová, Knightová)
38:00 Heiseová (Carpenterová, Roqueová)
43:00 Knightová (Bilkaová, Brandtová)
54:42 Bilkaová (Kellerová, Guildayová)
Góly:
52:51 Huszaková (Metzlerová, Kneeová)
Sestavy:
Hensleyová (41. Frankelová) – Steckleinová (A), Harveyová, Kellerová, Harmonová, Barnesová, Dunneová, Guildayová – Brandtová, Knightová (A), Bilkaová – Carpenterová, Heiseová, Kesselová – Edenová, Panneková, Coyne-Schofieldová (C) – Zumwinkleová, Scamurraová, Compherová – Roqueová.
Sestavy:
A. Nemethová (52. Reveszová) – B. Nemethová, Odnogaová (A), Kiss-Simonová, Mayerová, Bakerová, Kneeová, Mártonová – Gasparicsová (C), Huszaková (A), Seregelyová – Dabasiová, Metzlerová, Jokai-Szilagyiová – Szamosfalviová, Horvath, Ronaiová – Stroblová, Pazmandiová.

Rozhodčí: Haacková (GER), Hillerová (USA) – Jalbertová (CAN), Toddová (CAN)

Počet diváků: 923

Mistrovství světa žen
Čtvrtfinále 1. 9. 2022 12:07
Švýcarsko Švýcarsko : Japonsko Japonsko 2:1N (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)s.n.2:0
Góly:
46:01 Leemannová (Raselliová)
70:00 Martiová
Góly:
34:35 Itoová (Hitosatová)
Sestavy:
Braendliová (Maurerová) – Christenová (A), Baechlerová, Vallarioová, Hauserová, Wetliová, Sigristová, Hofstetterová – Leemannová, Rüediová, Lutzová – Rüeggová, Raselliová (C), Quennecová (A) – Freyová, Martiová, Ingoldová.
Sestavy:
Masuharaová (Konišiová) – Ao. Šigaová, Hitosatová (A), Koikeová (C), Hosojamadaová (A), Š. Jamašitaová, Sekiová, Sasanová – Ak. Šigaová, Tokoová, Itoová – Kojamaová, Takaová, H. Jamašitaová – Ogawaová, Enomotoová, Mijazakiová – Lacková.

Rozhodčí: Kainbergerová (AUT), Lieffersová (CAN) – Hammarová (SWE), Saarimakiová (FIN)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!