Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Satoranský je připraven. Češi půjdou do EuroBasketu s nejsilnějším kádrem

Tomáš Satoranský na tréninku českých basketbalistů v Hamburku foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

I s Tomášem Satoranským na soupisce podstupují čeští basketbalisté mistrovství Evropy, jehož skupinu hrají v Praze. Dvanáctičlennou nominaci oficiálně oznámili ve čtvrtek, den před vstupem do turnaje proti Polsku.
  17:23

Účast Satoranského byla ve dnech před startem šampionátu nejistá, elitní rozehrávač si totiž v pátek 19. srpna v přípravném duelu poranil kotník, od té doby se věnoval intenzivní rehabilitaci.

Docházel na různé procedury, přiletěl za ním odborník z NBA, který se specializuje na urychlení návratu zraněných basketbalistů.

Úsilí Satoranského i všech zapojených se vyplatilo, český lídr figuruje na soupisce, kterou reprezentace oznámila ve čtvrtek.

„Tomášova situace se bude řešit zápas od zápasu, určitě nebude na sto procentech a i minutáž nebude moct být taková, na jakou jsme u něj zvyklí. V tuto chvíli by ale měl být schopný zapojit se do hry, otázkou je, zda při všech zápasech,“ nastínil reprezentační lékař Pavel Říman.

„Je zásadní, že Tomáš s týmem vůbec bude, jeho vliv je na hřišti i mimo velký. A pokud jde o mě, i kdyby nemohl hrát ani minutu, chtěl bych ho mít s námi na lavičce,“ zdůraznil reprezentační trenér Ronen Ginzburg.

Nechybí ani Vít Krejčí, který se potýkal s natrženým úponem ve svalu v oblasti žeber, dalšími oporami budou pivoti Jan Veselý a Ondřej Balvín či křídelníci Jaromír Bohačík a Vojtěch Hruban.

Češi tak poskládali to nejlepší, co mají aktuálně k dispozici, jejich kádr je podle jmen na soupisce jedním z nejkvalitnějších v celé historii země.

Přestože poslední dva ostré zápasy před EuroBasketem prohráli, v Praze věří v úspěch. Utkají se postupně s Polskem, Srbskem, Nizozemskem, Finskem a Izraelem, první čtyři týmy postoupí do play off, které se odehraje v Berlíně.

Podívejte se na kompletní dvanáctičlennou nominaci a profily jednotlivých reprezentantů.

Patrik Auda

V exotickém angažmá brzy začne třetí sezonu, svým vzhledem i bodovými přínosy se vypracoval ve výraznou osobu tamní ligy. Stejně tak drží reprezentaci, proto nadšeně vyhlíží, až své umění ukáže domácím fanouškům. „Atmosféra bude neuvěřitelná.“

Ondřej Balvín

V minulé sezoně rovněž působil v Japonsku, v nadcházející bude hrát pod koučem Ginzburgem v BC Prometej. Ukrajinský tým ale zakotví v Rize. Nepřehlédnutelný díky svým 217 centimetrům, což z něj dělá nejvyššího hráče nároďáku, i výrazným tetováním. Mimo basketbal rád tráví čas se psem Charliem či hraním počítačových her.

Jaromír Bohačík

Kvůli viróze nezasáhl do posledních dvou duelů před šampionátem, ale na domácí svátek je připraven. Silný ve střelbě za tři body, dokáže zastat i roli kreativního hráče a vyvézt míč. Po dvou letech ve Štrasburku si v příští sezoně vyzkouší bundesligu.

Vojtěch Hruban

Kapitán, lídr v kabině i na hřišti. Po deseti letech v Nymburku od nové sezony vyrazí na první zahraniční angažmá, do basketbalově netradičním Londýně. Vousatý dlouhán se pod koše dostal náhodou - když šel s maminkou vysoké postavy nakupovat, oslovil je basketbalový trenér.

David Jelínek

Taktéž vyhlášený ostrostřelec zpoza oblouku, zarostlou tvář mu často rozjasňuje šibalský úsměv. Dlouhá léta působil v ministátu Andorra, propracoval se až na nejlepšího střelce v tamní historii. Do reprezentace se vrátil loni po pěti letech, rovnou zažil olympiádu.

Vít Krejčí

Nejmladší v kádru, zároveň jediným našincem v NBA. V premiérové sezoně v zámoří zaujal střelbou za tři body, zastane i úlohy rozehrávače. Těší se na první reprezentační vrchol, z nominace na MS v Číně vypadl na poslední chvíli, do Tokia neletěl kvůli vážnému zranění kolene.

Tomáš Kyzlink

Světoběžník, který dumá nad basketbalem i životem. Prošel Španělskem, Slovinskem, Francií, Itálií a naposledy Německem, umí provrtat každou obranu rychlými nájezdy. S Karolínou Elhotovou, bývalou basketbalistkou, vychovává dvouletou dceru.

Martin Kříž

Před minulými akcemi jej trápila zranění: achilovku před MS v Číně stačil zázračně vyléčit, kvůli potížím s kolenem ale přišel o olympijské hry. Nyní v Praze se však stále usmívá. „Jo, je to i kvůli tomu, že jsem zdravý.“ Na hřišti může operovat i v okolí podkošového území.

Martin Peterka

Soupeře trápí nejen výškou 205 centimetrů, umí ďábelsky přesně mířit i při střelbě za tři body. Otrkal se v bundeslize a důležitý přínos ukazuje i v reprezentačním dresu. Je velkým fanouškem fantasy, po vzoru Legolase z Pána prstenů rád střílí z luku.

Tomáš Satoranský

Jednoznačně největší osobnost tuzemského basketbalu posledních let. Šest let působil v NBA, nejprestižnější ligu světa opustil letos v létě a vrátil se Barcelony, kterou nazývá druhým domovem. O jeho zdravotních komplikacích už byla řeč, s ním v sestavě šance týmu na úspěch vzrůstají.

Ondřej Sehnal

Připraven zaskočit za Satoranského v roli tvůrce hry, v minulé sezoně si velmi solidně počínal v bundeslize. Spolehlivý v rozdávání asistencí, před EuroBasketem hrál i s bolavým zápěstím. Tvoří pár s basketbalistkou Kristýnou Brabencovou.

Jan Veselý

Zocelený bitvami v NBA i Eurolize, v níž byl v roce 2019 vyhlášen nejužitečnějším hráčem. Pod košem dovede bránit, zapracoval i na střelbě z delší vzdálenosti. Za manželku má Srbku, a tak pro něj bude pražské střetnutí s tímto protivníkem pikantní. Přestoupil do Barcelony.

Autor: