Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nový Třešňák, nový Merta, nový Hutka. Večer v Arše uvede písničkářství jako stav duše

Vlastimil Třešňák foto: Karel Cudlín - 400 ASA

Zcela mimořádné setkání řady z nejlepších českých písničkářů proběhne 8. září v pražském Divadle Archa. Pod názvem Diagnóza: písničkář zde vystoupí zejména klasici žánru a na svět bude uvedeno nebývalé množství nových alb, reedic i knih, vesměs sjednocených vydavatelskou značkou Galén.
  6:00

Impulsem k uspořádání koncertu Diagnóza: písničkář je jedno nenápadné výročí. Letos uplyne padesát let od založení písničkářského sdružení Šafrán, o jehož konec se postarala Státní bezpečnost v roce 1978. Nakladatelství Galén k této příležitosti vydává reedici slavného vinylu Šafrán z roku 1977, který byl ještě před distribucí na příkaz StB sešrotován. Album vychází v původním obalu, který tak dostanou fanoušci do ruky vlastně poprvé. Znějí na něm klasické písně Vlastimila Třešňáka, Vladimíra Merty, Dagmar Voňkové, Jaroslava Hutky a Petra Lutky.

Někteří bývalí členové Šafránu v Arše představí své novinky. Vladimír Merta vydává v Galénu knihu Písničkářství je stav duše, jež v jednom svazku shrnuje rozhovory, které poskytl médiím v letech 1970–2021. V průběžně vydávané edici Mertových archivních cédéček Šumák přibude již pátý titul, nazvaný Pozítří. Přináší živé nahrávky z roku 1985. Hlavní část pochází z akce Písničkáři 85, kde se k Mertovi přidala např. jazzová zpěvačka Mirka Křivánková nebo klavírista Emil Viklický. Jedna píseň, legendární Praha magická, byla natočena téhož roku na festivalu v Lipnici a s Mertou hrají Iva Bittová, Pavel Fajt a Jaroslav Nejezchleba.

Nový Třešňák po deseti letech

Další opoře někdejšího Šafránu, Vlastimilu Třešňákovi, vychází po bezmála deseti letech zcela nové album Kiks, natočené s jeho studiovou skupinou Temporary Quintet. Hudební podoba písní vznikala od začátku ve spolupráci autora s Josefem Štěpánkem a Janem Steinsdörferem, textově je každá z písní tradičně malé třešňákovské monodrama, někdy ironicky kousavé, jindy zahalené do surrealistické mlhy plné kódů k dešifrování. Pozorný posluchač objeví i jistou symboliku v návaznosti písní od prvního Kiksu až po povzdech nad chybějícím Václavem Havlem.

Třešňákovy skalní fanoušky jistě potěší i druhý písničkářův aktuálně vydávaný artefakt, totiž jeho debutové a asi dodnes nejslavnější album Zeměměřič, tentokrát v podobě dvojvinylu v limitované číslované edici tří set kusů. Nahrávku k vydání připravil Ondřej Ježek, obal Karla Halouna a Luďka Kubíka obsahuje booklet se vzpomínkovým textem Jiřího Černého, texty písní a fotografiemi Vlastimila Třešňáka a Josefa Chuchmy.

A i další z „diagnostikovaných písničkářů“ představí nové tituly. Jaroslav Hutka, který letos oslavil 75. narozeniny, vydává album politicky laděných písní Ovarova revoluce. Benjamínek akce, Eva Suková, vystupující pod značkou Blondýna, uvede sbírku básní Rychlé občerstvení s fotografiemi Norbiho Kovácse. Ten pak se spoluhráči Olinem Nejezchlebou a Pavlem Fischerem představí debut jejich tria. Nedávné pětasedmdesátiny Vladimíra Mišíka připomene vinyl s nahrávkami ze 70. let Na okraji, který vychází v limitovaném nákladu tří set kusů.

Sean Barry představí své první sólové album Come Dance With Me, na kterém s ním hrají Jan Hrubý a Jan Kolář. Sbírku básní Poezie starého písničkáře pokřtí i Michael Janík, který svůj debut publikuje v čase svých sedmasedmdesátin. Do průběhu včera se ve víceméně improvizovaných sestavách zapojí i další hudebníci.

Autor: