Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Startuje „Bezosův“ Pán prstenů, jeden z nejdražších seriálů v historii. První řada stála jedenáct miliard korun

Snímek ze seriálu Pán prstenů: Prsteny moci foto: Amazon Studios

Po srpnovém úspěchu seriálu Rod draka, který předchází ději Hry o trůny a který se stal světově nejsledovanější premiérou v historii stanice HBO, se dnes na televizní obrazovky vrátila jiná populární fantasy série. Streamovací platforma Amazon Prime amerického miliardáře Jeffa Bezose uvedla dlouho připravovaný, ambiciózní a nákladný seriál Pán prstenů: Prsteny moci na motivy knih spisovatele J. R. R. Tolkiena.
  12:30

Seriál se točí okolo události Druhého věku Středozemě, tedy éry, která předcházela událostem v knihách a filmech Hobit a Pán prstenů. Návaznost na Tolkienovu rozsáhlou mytologii s tvůrci konzultoval spisovatelův syn Simon Tolkien. „Říkáme, že Tolkien zanechal na obloze řadu hvězd. Naším úkolem bylo spojit jednotlivé body a vytvořit souhvězdí a pak (příběh) vykreslit i mezi nimi,“ uvedl producent a scenárista Prstenů moci John D. Payne.

Majitel Amazonu Bezos se sám v projektu aktivně angažuje. On i jeho rodina jsou celoživotními Tolkienovými fanoušky. „Jeden z mých synů ke mně přišel a řekl mi: Tati, prosím, nepodělej to,“ svěřil se před premiérou.

První dvě epizody uvedl Amazon Prime v noci na dnešek, zbývajících šest epizod zveřejní vždy po jedné v následujících šesti týdnech. Hodinové epizody jsou sice podle tvůrců plné akce a humoru, slouží ale hlavně k představení propracovaných postav a složité historie a mytologie Tolkienova světa.

I přesto, že se děj odehrává tisíce let před začátkem knih a filmů, fanoušci Hobita a Pána prstenů poznají několik známých postav z řad dlouhověkých národů Středozemě, včetně elfů Galadriel a Elronda. V seriálu se objeví i někdejší král Gondoru Isildur, který vládci Mordoru Sauronovi uťal prst a s ním i Prsten moci a dal tak do pohybu události Třetího věku, i samotný Temný pán.

Herecký soubor nového seriálu je složený z umělců různých etnicit, věku i věhlasu, od amerického herce Benjamina Walkera nominovaného na cenu Tony po Charlieho Vickerse, který dokončil studia v roce 2017. V roli vznešené Galadriel, kterou v předchozích filmech hrála Cate Blanchettová, se představí Morfydd Clarková.

Produkce seriálu je jednou z nejdražších v historii, uvádí agentura AP. Amazon na první sérii vynaložil nejméně 465 milionů dolarů (11 miliard korun). Prvních šest dílů se natáčelo na Novém Zélandu, kde seriál přímo zaměstnal 1200 lidí.

Rasové čistky elfů v podání Amazonu. Tolkien nepsal ani o ‚černých trpaslících‘

Pán Prstenů: Prsteny moci na sebe bere těžký úkol dostát kvalitám filmové trilogie Pán prstenů režiséra Petera Jacksona, která na začátku tisíciletí získala uznání kritiky i diváků. Třetí díl Návrat krále si odnesl 11 Oscarů, včetně toho za nejlepší film.

„Opravdu jsme se snažili vrátit jen k Tolkienovi. Od začátku to byla naše mantra: ‚Prostě se vrať ke knihám, vrať se ke knihám, vrať se ke knihám.‘ Základem všeho, co děláme, byl vždycky Tolkien,“ řekl Payne.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!