Novinky

Apple vyslyšel nářky uživatelů. MacBook Air s M3 přichází s opravou největší chyby z loňské generace

Apple vyrábí jedny z nejlepších počítačů na světě a dokazuje to s každým nově představeným modelem Macu. Je však férové dodat, že i mistr tesař se někdy utne a ne všechna rozhodnutí Applu se setkají s kladným přijetím. Názorným příkladem může být loňská generace modelu MacBook Air s M2 čipem, která se potýkala se vcelku nepříjemným problémem. Základní varianta tohoto počítače byla totiž vybavena 256GB úložištěm, které se skládalo z jednoho paměťového čipu. To pak v praxi znamenalo, že přenosové rychlosti byly za určitých okolností dokonce nižší než u předešlé generace se starším typem hardwaru. Nejnovější iterace MacBooku Air s M3 čipem však podle prvních zjištění přichází s nápravou.

Zdrojem této zprávy je rozborka MacBooku Air s M3, o kterou se postarali zkušení opraváři z webu iFixit. Na jejich pitevním stole přistála základní varianta MacBooku, kterou Apple osadil úložištěm s kapacitou 256 GB. Při pohledu na základní desku se ukázalo, že výrobce zde použil dva 128GB flash čipy, které jsou z hlediska rychlostí zápisu i čtení mnohem vhodnější, než kdyby zde byl pouze jeden 256GB modul. Ve zkratce jde o to, že lze zapisovat i číst ze dvou čipů současně, což představuje mnohem rychlejší způsob práce s daty. To nakonec potvrdil i test, který publikoval YouTube kanál Max Tech.

Při spuštění testu v nástroji Blackmagic Speed Test s 5GB souborem se podařilo zjistit, že nový MacBook Air je citelně rychlejší. Přesněji řečeno, nejlevnější konfigurace MacBooku Air M3 s 256 GB SSD a 8 GB RAM dosahuje o 33 % vyšší rychlosti zápisu. V případě čtení se bavíme o 82% nárůstu, což je naprosto famózní výsledek.

Přestože loňský MacBook Air s M2 v základní konfiguraci může papírově působit pomalým dojmem, ve skutečnosti to není tak hrozné. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že i nejlevnější varianta s 256 GB SSD je pro běžnou naprosto dostačující. Tak či onak je příjemné vidět, že Apple naslouchá svým zákazníkům a nejnovější MacBook Air s M3 čipem je i v nejlevnější verzi výkonná mašina, která se nenechá ničím zaskočit.

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

4 Komentáře

  1. OK a jak je to s rychlostí úložiště v základní velikosti u notebooků Pro s čipy M3/M3 Pro/M3 Max?

    1. U MacBooku Pro bych očekával, že i ta nejlevnější konfigurace na tom bude přeci lépe než MacBook Air.

  2. Autor asi nevi, ze muzou vyrobit 2 pevne pomale cipy a zapisovat na ne paralelne a nebo vyrobit jeden drazsi a rychlejsi. Apple jen setril penize, protoze je cena prilis nizka a marze vysoke. V dnesni dobe je ostuda 256GB disk a nemluve o 8GB ram, to mam v digitalkach. Takze Apple znovu selhal, tentokrate na druhou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button