Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Design

Jak bydlí designéři: klavírní křídlo, repasované kousky i obrovská terasa

Dům interiérové designérky Zuzany Novotné foto: Archiv Zuzany Novotné

Interiérová designérka Zuzana Novotná bydlí v Hluboké na Vltavou, kde si sama navrhla a zařídila dům snů, jehož dominantou je klavírní křídlo, které pořídil její manžel v bazaru. „Ač koupené v bazaru, je opravdu nádherné. A moc mu to u nás sluší. Dcera hraje a já se hrát učím. Když je venku krásně, otvírám okno, aby byla hudba slyšet ven. A u toho si lebedím,“ říká.
  5:00

Každý, kdo přijde Zuzanu Novotnou navštívit prý skončí v kuchyni. V domě je to nejfrekventovanější místo, kde se setká s celou rodinou. „Všechno se děje tady. U stolu mám nejen židle, ale i křesla, aby se tu dalo jíst a potom i pracovat, povídat si a tak dále. Naše velká a společenská kuchyně,“ říká designérka.

Svůj dům má ale ráda celý a nedokáže vybrat nejoblíbenější místo. „Neomrzí mě posadit se do starého křesla a dívat se, jak odpolední slunce krásně rozsvítí celý obývák. Nebo si ráno vyjít s kávou na terasu a vychutnávat si pohled do zahrady,“ podotýká Novotná.

V jejím domě tvoří všechny věci celek a nic tu nepřebývá. Ke každé z nich má speciální vztah a když je přinese, vítá je doma. „Občas si představuji, jak se všechny věci v domě znají, hrají si na rodinu a povídají si mezi sebou. Že spolu mají pouto a vztah. Neumím si představit, že bych něco dala pryč. Naopak, když přinesu novou věc, tak jsem nejdřív opatrná a seznámím ji s ostatními,“ usmívá se designérka.

Klavír je dominantou domu

A dodává, že ale vše, co potřebuje již má. Věci si dnes pořizuje už jen pro radost. „Dnes už si domů věci z bazarů, skládek a podobných zdrojů netahám. Ale dřív jsem odnesla kde co. Jen už to nemám kam dávat. Mám doteď pár věcí, které někdo vyhodil, já si je opravila, natřela a dodnes zdobí můj dům,“ vysvětluje Novotná.

A jakou věc má nejraději? I na tuto otázku se jí nesnadno odpovídá. „Mám novou dominantu domu a tou je klavírní křídlo. Koupil mi ho můj manžel, zná mé sny. Ač koupené v bazaru, je opravdu nádherné. A moc mu to u nás sluší. Dcera hraje a já se hrát učím. Když je venku krásně, otvírám okno, aby byla hudba slyšet ven. A u toho si lebedím,“ říká designérka na závěr.

Zuzana Novotná

Interiérová designérka Zuzana Novotná začínala ve studiu Vojtíšek & partners se svým kamarádem Martinem Vojtíškem. Nyní se nejvíce věnuje interiérovému poradenství, ale čím dál více se vrací k výtvarnictví. To dalo vzniknout jejímu glamour glampingovému projektu bohemiansoul.cz. Má dvě dřevěné maringotky zařízené v gipsy stylu, vhodné pro zážitkové ubytování nebo na focení.