Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Krejčíková a Siniaková jsou ve čtvrtfinále US Open, Kyrgios vyřadil Medveděva

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková na US Open. foto: Profimedia.cz

Rychlý a hladký postup do deblového čtvrtfinále tenisového grandslamu US Open si zajistily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Duo Šúko Aojamová, Čchan Chao-čching porazily 6:2, 6:0. V očekávaném osmifinálovém duelu zaskočil Nick Kyrgios světovou jedničku Daniila Medveděva ve čtyřech setech. Dál jdou také Ons Džábirová a přemožitelka Sereny Williamsové ze třetího kola Alja Tomljanovicová.
  22:06aktualizováno  5. září 6:40

Na úvod nedělního programu porazily Krejčíková a Siniaková japonsko-tchajwanské duo 6:2, 6:0. Češky na cestě do čtvrtfinále ztratily jediný set a blíží se k vysněnému titulu z US Open, který jim ve sbírce ještě chybí.

Do zápasu vstoupil lépe český pár. Hned ve třetím gamu využila Krejčíková nabídnutý brejkbol, když přesným forhendem donutila Aojamovou k zakončení do sítě.

České hráčky dovolily protivnicím vyhrát pouze dva gamy, ke konci sady totiž přidaly další brejk na 5:2. V následném servisu sice musely odvracet brejkbol, samy si ale přesnou hrou vytvořily setbol. Zisk první sady zpečetila Siniaková esem na téčko.

Ve druhém setu český pár dominoval, soupeřkám při jejich podání přenechal pouze čtyři body a za necelou půlhodinu jim nadělil kanára. Dál se duo K+S utká s Kanaďankou Dabrowskou a Mexičankou Olmosovou.

Kyrgios vyřadil světovou jedničku

Kyrgios v osmifinále zdolal Medveděva 7:6 (13:11), 3:6, 6:3, 6:2 a ve čtvrtfinále se utká s dalším Rusem Karenem Chačanovem.

První brejk si zajistil v šestém gamu úvodního setu, náskok mu ale dlouho nevydržel, jelikož hned následující servis ztratil.

Jak už je u australského tenisty zvykem, jeho pobyt na kurtu se neobešel bez ostrých poznámek směrem k umpirové rozhodčí, která ho napomínala za příliš dlouhé otálení na servisu. „Na tomto turnaji jsem s tím ještě problém neměl,“ rozčiloval se Kyrgios.

Nick Kyrgios v osmifinále US Open.

Slovní výměna s rozhodčí uprostřed hry na servisu se setkala s negativní odezvou od publika, Australan byl několikrát vypískán, což jeho frustraci ještě podpořilo.

Ve hře ale zachoval klid a v tiebreaku, který první set rozhodoval, dokázal odvrátit tři setboly. Sám proměnil až svůj čtvrtý a vstoupil do utkání ziskem první sady.

Zatímco Kyrgios se v přestávce odebral převléct, Medveděv zůstal na kurtu a stěžoval si směrem k rozhodčí. „Nemohou to dělat. Pokud to udělají podruhé, nebudu hrát, dokud nebudou vyvedeni,“ odkazoval Rus na dráždivé poznámky z kotle jeho soupeře, které jej rušily při podání.

Na kurtu ho to ale výrazně neovlivnilo, ve druhém setu vedl 5:1 a i přes jeden ztracený servis sadu ovládl poměrem 6:3.

Nebyl by to Kyrgios, aby v průběhu zápasu nepředvedl bizarnost.

Ve druhém gamu třetí sady za stavu 30:30 Medveděv nasměroval svůj úder do autu poblíž laviček, australský tenista tak mohl nechat míč dopadnout a získat brejkbol. Jenže místo toho k drzé smeči přeběhl na druhou stranu kurtu, což je podle pravidel zakázáno.

Diváky na stadionu Artura Ashe pobavil, přišel ale o příležitost k brejku. Chyba měla ve skutečnosti pozitivní dopad na jeho duševní stav, Kyrgios začal působit sebevědomě a vyrovnaně a sadu dotáhl do vítězného konce.

„Upřímně jsem myslel, že tak zahrát můžu,“ smál se do své lóže.

Koncentraci neztratil Australan ani ve čtvrtém setu, který stylově zakončil esem. „Jestli se mi zápas líbil? Komu by se nelíbil. Diváci byli úžasní, vytvořili skvělou atmosféru. Zrodil se Nick Kyrgios, který nepoleví. Po tomto turnaji se vrátím zpět do Austrálie a budu na sobě makat. Doufám, že termín odletu bude co nejpozději,“ zářil po výhře.

Do čtvrtfinále US Open prošel poprvé v kariéře, naopak Medveděv loňský titul neobhájí a přijde o post světové jedničky.

Mezi nejlepší osmičku postoupil i Ital Matteo Berrettini, který v pěti setech překonal Španěla Alejandra Davidoviche Fokinu. Dál jdou také Nor Casper Ruud, Francouzka Caroline Garciová a přemožitelka Sereny Williamsové ze třetího kola Tomljanovicová. Uspěla taky Džábirová, která přehrála Rusku Veroniku Kuděrmětovovou 7:6 (7:1), 6:3.

Autoři: ,