Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Pracující chudoba je ostuda, řekl Středula. Svolává do Prahy demonstraci

Česko

  11:31aktualizováno  18:46
Odbory navrhly v pondělí opatření, která by podle jejich názoru měla zmírnit dopady současné energetické krize na české občany. Žádají snížení DPH na vybrané zboží, strop pro ceny, růst dávek a zavedení podpory firem jako v epidemii. Předseda odborových svazů Josef Středula také kritizoval, že lidé s minimální mzdou jsou „pracující chudobou, což pro tak bohatou zemi, jakou je Česko, je ostuda“.

Středula také poukázal na nerovnosti v rámci Evropy. Češi platí za elektřinu čtyřikrát víc než Švýcaři, kritizoval. Z hlediska příjmů je velký rozdíl mezi východní a západní Evropou, obě její části dělí „mzdová železná opona“, řekl také.

Odboráři svou akci označují za „manifestační mítink“. V předchozích ročnících se na něm připravovali na vyjednávání o růstu platů. Měli heslo „Konec levné práce.“

Na mítinku vystoupil také mimo jiné František Gajdoš, místopředseda Konfederace odborových svazů na Slovensku (KOZ SK) a ekonomka Ilona Švihlíková. Dále hovořili jednotliví zástupci odborů.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) uvedla, že letos chtějí dát svazy najevo postoje k nynější ekonomické situaci a vyslat vzkaz politikům, aby dopady na zaměstnance a podnikatele nepřehlíželi. Odbory poukazují na vysokou inflaci a propad reálných příjmů. Vládu a její kroky kritizují.

Odbory žádají zvýšení minimální mzdy o dva tisíce

Konfederace navrhuje proti drahotě snížení DPH na vybrané zboží, zastropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v době epidemie. Středula zmínil třeba tehdejší kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky na mzdy od státu.

„Budeme postupovat individuálně. Pokud zisky jsou, přijdeme si o ně v kolektivním vyjednávání říct,“ řekl Středula, který sbírá v těchto dnech podpisy pro svou prezidentskou kandidaturu. Centrála v minulosti dávala doporučení, o jaký procentní růst výdělků mají odboroví vyjednavači ve firmách usilovat. Pro příští rok konkrétní požadavek neoznámila.

Minimální mzda se zvedla naposledy letos v lednu o tisícikorunu na 16 200 korun. Požadavek na přidání 2000 korun ještě letos kvůli zdražování zveřejnila centrála koncem dubna. V pondělí ho Středula zopakoval. Odbory poukazují na to, že čistý nejnižší výdělek je pod hranicí chudoby.

Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí. Připomínají, že náklady rostou. Zmiňují ceny energií či pohonných hmot. Poukazují na to, že s minimální mzdou se navyšuje i zaručená mzda. Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku, tedy teď do 32 400 korun.

V programovém prohlášení vláda počítá se zavedením vzorce pro pravidelnou valorizaci nejnižšího výdělku. V minulém volebním období to plánovala i tehdejší vláda Andreje Babiše, na modelu se s odboráři a zaměstnavateli nedohodla. Směrnici, která by minimální mzdu v členských zemích upravovala, chystá i EU.

Podle šéfa ČMKOS požadavky odborů na růst výdělků proinflační nejsou. „Zdroje (inflace) jsou v zahraničí a v absolutní neschopnosti státu zamezit neoprávněnému zvyšování cen,“ míní Středula. Ve svém vystoupení kritizoval Fialovu vládu za nečinnost v době prudkého zdražování.

Odbory budou demonstrovat

Odbory svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější krizi. Vyzvali vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Představitelé svazů to řekli v pondělí na odborářském shromáždění proti chudobě. Do pražského Fora Karlín dorazila asi tisícovka odborářů z celé republiky. Podle vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky postrádá odborářská demonstrace v době, kdy vláda opatření chystá, logiku.

„Po dlouhé diskusi jsme se dohodli svolat demonstraci. Jedním z důvodů je nečinnost vlády. Vláda má příležitost do toho dne (8. října) činit kroky. Bohužel zatím nemáme příliš důvod věřit, že to zvládne. Jsme nespokojeni, rozzlobeni, odhodláni bojovat za lepší Českou republiku. Vláda má dostatek času, aby konala,“ řekl předák ČMKOS Josef Středula, který nyní sbírá podpisy pro svou kandidaturu na prezidenta.

Podle Středuly odborová centrála měsíc do pořádání akce využije k mobilizaci svých členů a také k přípravě na další jednání s vládou. Pokud kabinet nebude konat, pohrozil předák dalšími akcemi. Odmítl, že by se odbory při akci „spojovaly s extremisty“.

Podle Jurečky odbory buď chtějí konstruktivně jednat a hledat řešení, nebo demonstrovat. „V situaci, kdy vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovni EU i národní, tak mi toto oznámení odborů nedává logiku, pokud není cílem demonstrovat za každou cenu,“ reagoval vicepremiér na twitteru.

Na svolání demonstrace zareagoval i expremiér Andrej Babiš. „Pokud jde o pana Středulu, tak by si měl vybrat, jestli chce být šéfem odborů, nebo kandidátem na prezidenta. Svolávání odborářské demonstrace považuji za zneužívání funkce ve volební kampani. Navíc, kdyby chtěl pan Středula vládě zatopit, svolal by demonstraci před komunálními a senátními volbami, ne až na 8. října,“ sdělil na dotaz redakce iDNES.cz Babiš.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Shromáždění pořádá vždy v září od roku 2015. V minulých dvou letech se nekonalo kvůli epidemii.

Podle ministerstva financí by letos průměrná inflace měla dosáhnout 16,2 procenta. Příští rok by to mohlo být 8,8 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nízká. Suma na platy a mzdy by se příští rok proti letošku měla zvednout o 7,9 procenta.

Autoři: ,