Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nešťastný výrok, hodnotí politici Fialova slova o proruských silách na protestu

Premiér Petr Fiala foto: Václav Šlauf, MAFRA

Vládní ministři i opoziční politici reagují na výrok premiéra Petra Fialy o proruských svolavatelích sobotní demonstrace proti vládě. Podle hejtmana Jihočeského kraje a předsedy Asociace krajů Martina Kuby byla jeho slova nešťastná. Vláda by podle něj neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede.
  15:25

Na protivládní demonstraci se na Václavském náměstí v Praze sešlo podle policie kolem 70 tisíc lidí. Premiér Fiala v reakci na to novinářům řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá.

Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Podle Martina Kuby by vláda neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a energetické krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede. „Výrok samotný není šťastný, je nutné se zamýšlet nad tím a podívat se, co tam lidi vede, a pokud to vláda bude ignorovat, tak může nastat problém,“ komentoval v neděli v diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News Kuba premiérova slova.

Podle něj je jasné, že se země dostává do dezinformační války a že se na organizaci sobotní demonstrace podíleli proruští aktivisté. „Úkolem této vlády je dát jasně najevo lidem, že je tou situací provedeme, to patří k demokracii, vláda má za to odpovědnost,“ doplnil.

Za nešťastný označila výrok Fialy k demonstraci i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Uvedla, že by se neshodla se všemi řečníky na demonstraci, ale protestující lidé měli její podporu. Vláda podle ní řeší současnou situaci špatně.

Pochopení pro účast lidí na demonstraci vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. I on uvedl, že není možné takto velký protest komentovat jen slovy o proruských svolavatelích demonstrace. „S těmi vláda musí mluvit a nejde to smáznout tím, že organizátory demonstrace označíme za lidi podporující Putina. Věřím tomu, že ministři v posledních dvou týdnech pochopili, že situace není jednoduchá,“ prohlásil Půta.

Podle poslance SPD Jana Hrnčíře byly Fialovy výroky arogantní a hloupé. Řekl, že si nemyslí, že demonstraci svolaly proruské síly. Projevy na demonstraci se podle něj týkaly zoufalé situace, kdy vláda není schopna lidem pomoct.

Aby lidé nemuseli mít obavy

K sobotní demonstraci se vyjadřovali i samotní ministři. Například mnistr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ten na Twitteru napsal, že nechce banalizovat obavy lidí z energetické krize a označovat za prokremelského přívržence každého, kdo zpochybní postup vlády.

„Ano, Kreml a extremisté využívají současné složité situace, nejisté doby k rozeštvávání společnosti a na včerejší demonstraci jich bylo mezi pořadateli mnoho. Ale rozhodně je i řada zcela obyčejných lidí, rodin, živnostníků, kterým je úzko při výhledu na další měsíce. Nejsme tu od toho, abychom jejich obavy zpochybňovali, jsme tu od toho, aby tyto obavy nemuseli mít,“ napsal na sociální sítě.

K sobotní demonstraci se vyjádřil také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Já bych odlišil lidi, kteří tam přišli a měli na sobě například trička Vladimíra Putina, adorovali ho a říkali, jaký je to skvělý politik. To je jedna kategorie lidí, kde si myslím, že ty názory jsou někde úplně jinde. A pak tam jsou lidi, kteří mají strach, mají obavu a přišli vyjádřit svůj názor. A my jako vláda musíme dát nějakou odpověď v řádu jednotek dnů nebo týdnů, že opravdu tu situaci zvládnou,“ prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Obdobně mluvil i ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. I ten naznačil, že na Václavské náměstí přišli i lidé, kteří se bojí.

„Nervozita ve společnosti je obrovská, nebudu pohrdat a nálepkovat lidi, kteří se sejdou k demonstraci,“ prohlásil v neděli také ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že chápe lidi, kteří na demonstraci přišli. Vicepremiér zároveň uvedl, že Fiala mluvil o organizátorech akce. „Nehovořil o občanech, kteří přišli vyjádřit svůj názor, ale o svolavatelích. Největší hrozbou hybridní války, která se tady vede, je tvrdé rozdělování společnosti. Někteří lidé z politické scény to úmyslně podněcují,“ dodal Rakušan.

Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády. Organizátoři uvedli, že požadují okamžitou demisi Fialova kabinetu a vypsání nových parlamentních voleb. V případě nesplnění požadavku hrozí vyhlášením odporu.

Autoři: ,