Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Výzvy k mému konci ve vedení Sněmovny jsou absurdní, uvedla Vildumetzová

Tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Na snímku Jana Mračková Vildumetzová. (24. března 2022) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová se kvůli stykům s obviněným z kauzy Dozimetr nechystá odstoupit z funkce. Výzvy, aby to udělala, považuje za absurdní, uvedla v diskusním pořadu Partie CNN Prima News. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve čtvrtek řekl, že Mračková Vildumetzová by kvůli stykům s obviněným z korupční kauzy pražského dopravního podniku měla rezignovat na místopředsedkyni Sněmovny.
  14:26

Vildumetzová Mračková zopakovala, že obviněný podnikatel Zakaría Nemrah je známým jejího manžela a sama se s ním nestýkala. „Pokud jsem se s ním viděla, tak za přítomnosti mého manžela, nikdy jsem s ním neřešila nic obchodního, nic pracovního, bylo to vždy na společenské bázi,“ uvedla. Zdůraznila, že všichni lidé, kteří se dopouštějí korupce, za to musí být potrestáni.

Výzvu ke svému odstoupení považuje poslankyně za absurdní. „Mám svědomí stoprocentně čisté a s tou kauzou absolutně žádným způsobem nemám nic společného,“ řekla.

O konci Vildumetzové mluvil tento týden předseda lidovců a šéf MPSV Marian Jurečka. „Já myslím, že když odešli jiní, tak by Jana Mračková Vildumetzová měla také odejít z vedení sněmovny. Buď sama rezignovat, nebo by mělo být projednáno její odvolání,“ navrhl na Twitteru.

Opozice žádala vládu, aby kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem ve stejné kauze, skončil ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek, který tak nakonec učinil ve středu po několika týdnech.

Jihočeský hejtman Martin Kuba v diskuzním pořadu uvedl, že nemá o celém případu dostatek informací. Situaci podle něj ale bude muset vysvětlit manžel Vildumetzové, který je členem ODS. Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty nejsou současné informace natolik závažné, aby kvůli nim musel někdo odstupovat. „Politika by se měla více věnovat problémům,“ uvedl v neděli.

Kauza Dozimetr se týká hospodaření pražského dopravního podniku. Policisté obvinili víc než deset lidí. Ve vazbě skončil právě i pražský podnikatel Zakaría Nemrah nebo bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček. Politici ANO vládní hnutí STAN ostře kritizují, podle nich patří do organizovaného zločinu.

Kvůli kontaktům s dalším obviněným Michalem Redlem v kauze Dozimetr už skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík ze STAN, na svou pozici rezignoval také šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek. Podle hnutí ANO musí odejít z vlády i ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Vedení ANO vyjádřilo Mračkové Vildumetzové důvěru. Poslankyně je bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a bývalá předsedkyně Asociace krajů ČR. Je členkou předsednictva ANO, zastává post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Ve stínové vládě hnutí jí připadá křeslo ministryně vnitra.

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....